Korkeakouluopinnot ja työnteon voi yhdistää saumattomasti, kun perustaa oman yrityksen jo opiskeluaikana. Valmistuttuaan Anna Fågel ja Oona Tarvainen hyppäsivät suoraan täysipäiväisiksi yrittäjiksi. Yrittäjävalmennus tuki kaksikkoa yrittäjyyden alkutaipaleella.
Joskus koulunpenkiltä voi saada sydänystävän, jonka kanssa yhteinen sävel löytyy saman tien. Anna Fågelille ja Oona Tarvaiselle kävi näin, kun he aloittivat viestinnän opinnot Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2018.
”Kun muut opiskelukaverit lähtivät vaihtoon vuonna 2020, meidän ystävyytemme syventyi entisestään. Teimme paljon pari- ja ryhmätöitä ja vietimme myös vapaa-aikaa yhdessä. Kun koronapandemia puski päälle, olimme jo erottamaton kaksikko”, Tarvainen kertoo.
Idea yhteisestä yrityksestä sai tuulta alleen, kun Fågel innosti Tarvaisen mukaan. Fågel oli haaveillut yrittäjyydestä jo jonkin aikaa, mutta Tarvaiselle ajatus yrittämisestä oli vielä vieras. Molemmilla on omassa lähipiirissään yrittäjiä, jotka kannustivat eteenpäin ja tarjosivat neuvoja.
Koska viestintäalan työt olivat kiven alla koronan takia, naiset pistivät pystyyn omat toiminimet syksyllä 2021. He toimivat kuitenkin alusta asti yhteisen brändin, Onna Viestinnän, alla. Osakeyhtiön naiset perustivat vuotta myöhemmin, kun liiketoiminta alkoi vakiintua.
”Kevytyrittäjyys toiminimellä tuntui turvalliselta ja kevyeltä tavalta kokeilla yrittämistä ja varmistaa, onko se varmasti oma juttu”, Fågel näkee ja jatkaa:
”Meillä oli yhteinen halu tehdä viestintää Oonan kanssa. Koska jo opinnoissa yhteistyömme oli saumatonta, ajattelimme, että se sujuisi hyvin myös työelämässä.”
Aluksi Fågel ja Tarvainen tekivät paljon erityyppistä sisällöntuotantoa, jolle yrityksillä on selkeä ja näkyvä tarve. Pikkuhiljaa he halusivat hyödyntää osaamistaan laajemmin, ja nyt Onna Viestinnän palvelutarjonta koostuu viestinnän ulkoistamisesta ja vuorovaikutuskoulutuksista.
Miten yliopisto-opintojen ja yrittäjyyden yhteensovittaminen sitten onnistui? Fågelin ja Tarvaisen mielestä opinnot ja yritystoiminta tukivat toisiaan, sillä he pystyivät hyödyntämään teoreettista osaamista heti käytännön työelämässä.
”Opintoihin kuului paljon ryhmätöitä, työpajoja ja harjoituksia. Moni työyhteisöissä näkyvä jokapäiväinen ilmiö sai nimen opintojen kautta. Oivalsimme, että monia viestinnän asioita voisi ryhtyä kehittämään opittujen keinojen avulla”, Fågel sanoo.
Yrittäjyyden aloittaminen opintojen ohella tuntui turvalliselta idealta, koska opintotuen ansiosta koko oma elanto ei riippunut vielä yritystoiminnan kannattavuudesta. Lisäksi opintoihin kuului työssäoppimisjakso, jonka Fågel ja Tarvainen tekivät omassa yrityksessään.
Aluksi kaksikko pohti, pitäisikö heidän tehdä harjoittelu jossain muualla, jotta he saisivat kokemusta erilaisista tavoista työskennellä viestinnän alalla.
”Se olisi kuitenkin tarkoittanut liiketoiminnallemme 3–4 kuukauden paussia, mikä olisi ollut sääli, koska hommat pyörivät jo mukavasti. Olemme siis luoneet kaikki käytänteemme alusta saakka itse”, Fågel ja Tarvainen toteavat.
Vähitellen parivaljakko havahtui siihen, että työn alla oli turhan paljon kaikkea: heidän piti samanaikaisesti kirjoittaa gradua, viimeistellä muita opintoja, tehdä työprojekteja ja kehittää liiketoimintaa. Yhteinen innostus, avoin keskustelu ja asioiden organisointi kannattelivat eteenpäin.
”Olemme molemmat tosi täsmällisiä. Niinpä suunnittelimme ja aikataulutimme tarkasti etukäteen, milloin teemme opintoja ja yrityshommia ja milloin olemme vapaalla. Puhuimme fiiliksistämme avoimesti. Mitään emme muuttaisi, vaikka välillä olikin rankkaa”, Tarvainen kuvailee.
Blogin kuvat: Petro Piilo
Tarvainen ja Fågel muistelevat, että opintojen aikana yrittäjyydestä ei puhuttu juurikaan – paria vierailijaluentoa lukuun ottamatta. Fågel kuitenkin löysi yliopiston sivuilta tietoa vuoden kestävästä ilmaisesta Yrittäjävalmennuksesta, josta saisi myös kahdeksan opintopistettä.
”Yritystoimintamme oli tuolloin ihan alussa, joten ajattelimme, että olisi hieno mahdollisuus saada tukea ulkopuoliselta taholta ja edistää omaa yritystoimintaa kurssitarjontaa hyödyntäen. Emme halunneet pärjätä vain kahdestaan, vaan ottaa apua vastaan”, Fågel mainitsee.
Yrittäjävalmennus starttasi keväällä 2022, kun Fågel ja Tarvainen tekivät töitä vielä omilla toiminimillään. He olivat täynnä intoa ja ideoita. Samoin asiakkaita oli jo muutama. Onna Viestinnän palvelutarjonta haki kuitenkin vielä muotoaan.
”Mari tsemppasi ja sparrasi meitä koko ajan. Hän on ollut itsekin yrittäjänä samalla toimialalla, mikä oli kiva lisä. Kuulimme hänen omia kokemuksiaan ja saimme vertaistukea ja lisää itseluottamusta”
- Anna Fågel
Valmennuksen aikana Fågel ja Tarvainen hioivat yritystoimintaan liittyvät suunnitelmat kuntoon, muokkasivat palveluitaan, oppivat uutta hinnoittelusta ja onnistuivat hankkimaan uusia asiakkaita. Lisäksi he saivat valmentajalta apua osakeyhtiön perustamiseen.
Valmennuksessa he tutustuivat uusiin ihmisiin ja pääsivät luomaan verkostoja. Valmennuksen loppuvaiheessa Fågel ja Tarvainen työskentelivät Yritystehtaan yhteisöllisissä työtiloissa.
Yrittäjäkaksikon valmentajana toimi Mari Hakkarainen, jonka kanssa he juttelivat luottamuksellisesti omasta jaksamisestaan. Molempien mielestä valmennus tuntui ikään kuin yritysterapialta, ja siksi siitä muodostui tärkeä tuki yritystoiminnan alkutaipaleelle.
”Koska yrittäjänä on paljon omassa kuplassaan, oli ihanaa päästä purkamaan ajatuksia jollekulle ulkopuoliselle ammattilaiselle. Mari on helposti lähestyttävä ja lämminhenkinen ihminen, joten hänen kanssaan oli helppoa puhua muistakin kuin vain käytännön asioista”, Tarvainen iloitsee.
”Mari tsemppasi ja sparrasi meitä koko ajan. Hän on ollut itsekin yrittäjänä samalla toimialalla, mikä oli kiva lisä. Kuulimme hänen omia kokemuksiaan ja saimme vertaistukea ja lisää itseluottamusta”, Fågel täydentää.
Kesäkuun 2023 alussa Tarvainen ja Fågel saivat maisterinpaperit kouraansa. Nyt edessä on ensimmäinen syksy moneen vuoteen, kun heidän ei tarvitse enää palata kouluun. Opintojen aikaisen työnteon ansiosta he ovat voineet hypätä suoraan täysipäiväisiksi yrittäjiksi.
”Saamme vielä ainakin vuoden loppuun asti starttirahaa, mikä tuo turvaa tulevaisuutta ajatellen. Meillä on edelleen kova into kehittää firmaamme ja omaa osaamistamme”, Fågel valottaa.
Nykyään Tarvainen ja Fågel asuvat eri kaupungeissa, joten he tekevät yhteistyötä osittain etänä. Kun Jyväskylässä asuessaan he näkivät toisiaan päivittäin, nyt he pitävät videopalavereita, soittelevat ja viestittelevät. Viestijöille jatkuva vuorovaikutus on tuntunut luontevalta ja sujuvalta.
Naiset katsovat tulevaisuuteen luottavaisin mielin. He toivovat pääsevänsä pitämään entistä enemmän vuorovaikutuskoulutuksia, palkkaamaan oman harjoittelijan ja laajentamaan sidosryhmiä. Jatkossa taloudellinen vakaus tuo turvaa, jotta yritystä voi pyörittää ilman stressiä.
”Yrittäjyys on seikkailu, joka sopii meille. Onna Viestinnän tulevaisuus ei näytä ainakaan tylsältä. Toivottavasti saamme tehdä yhdessä töitä vielä pitkään”, kaksikko sanoo hymyillen.
Tarvainen ja Fågel kokevat, että Yrittäjävalmennus tuki alkuvaiheen yrittäjyyttä vahvasti. He suosittelevat valmennusta kaikille korkeakouluopiskelijoille, jotka haaveilevat omasta yrityksestä.
”Yrittäjävalmennuksesta saa tosi paljon tukea yrityksen käytännön asioihin varsinkin alussa, kun kaikki on vielä uutta ja ihmeellistä. On tärkeää, että asioita saa pohtia jonkun ulkopuolisen kanssa, vaikka yrittäjä tekeekin kaikki päätökset itse”, Tarvainen kiteyttää.
Lue tarkemmin, miten muut Yrittäjävalmennuksen suorittaneet ovat luoneet omannäköistä yritystoimintaa.