Skip to content
Heidi Länsisalmi9.11.2020 15:13

Valmennus vahvistaa itsetuntoa

Tiedänkö, kuka olen? Tiedänkö mitä haluan? Kontrolloinko elämääni?

Nämä isänsä kirjassa Voittamisen anatomia tunnetuiksi tekemät kysymykset yrittäjä, vuorikiipeilijä, missi ja sosiaalisen median vaikuttaja Lotta Hintsa latasi eetteriin heti Yritystehtaan Performance -päivän webinaarisetin alussa. Lokakuun tapahtuma oli osa Performance Program-valmennustamme ja tapahtuma järjestettiin valmennettaville asiakkaillemme sekä verkostollemme. 

En tiedä, välittyikö tekniikan läpi sama tunnelma, mutta minä tuossa samassa huoneessa hätkähdin hieman. Tapa, millä Lotta vangitsi huomion heti alkuun, oli vaikuttavaa. Aitous ja itsetuntemus kirkastivat jo ennestään tämän upean naisen jäänsiniset silmät.

Lotta Hintsa vastasi itse yllä oleviin kysymyksiin yksinkertaisesti toteamalla olevansa onnellinen. Hän tietää myös olevansa utelias, seikkailunhaluinen ja kunnianhimoinen ihminen, jolle perhe ja ystävät merkitsevät paljon. Näille asioille hän myös antaa oman huomionsa. Nainen, joka on kasvanut maailmanmestareiden rinnalla, haluaa olla itsekin maailman paras siinä mihin ikinä päättääkään ryhtyä. Ja tällä hetkellä se fokus on vuorikiipeilyssä.

 

Tahto edetä ja kyky tehdä päätöksiä vievät kohti jotain uutta

Psykologi Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan itsetunto tarkoittaa ihmisen kykyä luottaa itseensä, pitää itsestään ja arvostaa itseään havaitsemistaan heikkouksista huolimatta. Itsetuntoon kuuluvat myös kyky nähdä oma elämänsä tärkeänä ja ainutkertaisena sekä kyky arvostaa muita ihmisiä.

Itsetunto on persoonallisuuden yksi keskeinen ominaisuus, joka rakentuu kasvatuksen ja kokemusten myötä. Työssäni yrittäjyyden parissa olen saanut huomata, kuinka monet yrittäjät ja yritysten johtohenkilöt omaavat poikkeuksellisen vahvan itsetunnon. Ehkäpä siksi heidän kanssaan onkin niin helppo toimia. He hakevat vuoropuhelua ja arvostavat toisten kokemusta. Suora puhe ei säikäytä, keskustelu on realistista, mutta eteenpäin katsovaa. Tahto edetä ja kyky tehdä päätöksiä vievät kohti jotain uutta.

 

Omiin vahvuuksiin intohimoisesti ja kovalla työllä panostamalla, tavallinen ihminen voi kasvaa maailman huipuksi. Silti kukaan ei valloita maailmaa yksin – ei vuorikiipeilyssä, eikä yrittäjyydessä.

 

Myös Lotan kohdalla päämäärätietoisuus ja rohkeus ovat olleet vahva osa persoonaa lapsesta asti. Ja ne näkyvät edelleen päivittäisessä tekemisessä ja treenimäärissä kohti seuraavaa vuoren valloitusta. Omiin vahvuuksiin intohimoisesti ja kovalla työllä panostamalla, tavallinen ihminen voi kasvaa maailman huipuksi. Silti kukaan ei valloita maailmaa yksin - ei vuorikiipeilyssä, eikä yrittäjyydessä.

 

Valmentaja matkan vauhdittajana

Valmennus ja tiimin tuki ovat tärkeä osa matkaa huipulle. Ennen edellistä Pakistanin Karakoramin vuoriston valloitusmatkaa Lotta kertoi treenanneensa ja valmistautuneensa tuleviin koitoksiin hullun lailla sekä fyysisesti että henkisesti oman valmentajansa avustuksella. Tämän lisäksi matkaa varten oli kerättävä sponsoreita ja hommattava tarvittavia varusteita. Koko valmistautumisen ja matkan ajan valmentaja muistuttaa oikeasta suunnasta kompassin tavoin ja estää harhautumassa päämäärästä.

Valmennuksen avulla aloitteleva vuorikiipeilijä saa vahvistusta kyvyilleen ja osaa treenata oikein niissä kohdin, jossa sille on oleellista tarvetta. Valmentaja ei ainoastaan auta etenemään kohti tavoitteita suunnitelmallisesti, vaan tukee henkisesti ja auttaa valmennettavaa oivaltamaan asioita itse. Aiemmin vuorelle kiivennyt henkilö tietänee parhaiten, mihin tosipaikassa kannattaa varautua ja mitä rinkkaan tulisi pakata. Tiukoissa paikoissa valmentajan tiukka ei saattaa jopa auttaa pysymään hengissä, kun riski muuttuu tavoitetta merkittävästi suuremmaksi. Tämä sama pätee myös yritysvalmennukseen.

Yritystehtaan hautomossa yrityksiä pyritään valmentamaan kasvuun ja sen haasteisiin hyvin monipuolisella valmennusohjelmalla. Liiketoimintaa ja sen etenemistä seurataan kuukausitasolla ja palastellaan tavoitteita osiin. Valmennus on rakennettu 12 teemaisen metodin ympärille, jonka pohjalta räätälöidään kullekin yritykselle yksilöity valmennus. Tämän lisäksi hautomoyrityksillä on käytössä digitaalinen valmennusalusta, jonka työkalut ja materiaalit ovat käytössä missä vain ja milloin vain. Kun valmiudet alkavat olla kunnossa tiimiä autetaan löytämään sopivaa kasvurahoitusta ja lisää osaajia tiimiin.

Yritystehtaan valmennus perustuu kannustavalle vuoropuhelulle, jossa yrityksiä sparrataan kysymysten kautta sekä niihin myös vastaten. Jatkuvasti tiimiä haastaen ja bisneksen etenemistä seuraten valmennus auttaa nopeuttamaan alkuvaiheen kasvua. Hautomossa tiimi oppii tunnistamaan liiketoiminnalliset vahvuutensa ja hyödyntämään niitä oikeissa paikoissa. Samalla heikkoudet hyväksytään osana toimintaa ja ne huomioidaan päätöstenteon yhteydessä.

Tulevia tilanteita ei kukaan voi täysin ennustaa ja ulkoisilla olosuhteilla on suuri merkitys lopulliseen tulokseen. Oli kyse sitten uudesta lajista tai startupista, usko omaan tekemiseen on vahvin draiveri, joka puskee eteenpäin ja antaa uskallusta riskin ottamiseen. Valmennuksen tehtäväksi jää vahvistaa tätä itsetuntoa ja auttaa ymmärtämään valitun lajin moninaisuutta.

tehtaan-jengi-ja-lotta-CTA

Lotta Hintsan puheenvuoro kuultiin osana Yritystehtaan Performance -päivää 23.10.2020. Webinaari oli osa sijoittajille ja hautomon startupeille suunnattua kohtaamisten sarjaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT