Kehitä ja kehity! | Yritystehdas

Yrittäjä - löydä motivaatio aktiivisempaan arkeen!

Kirjoittanut Oona Viljakainen | 16.3.2021 11:58

Elämme hyvin istumiskeskeisessä kulttuurissa. Monessa paikkaa meitä kehotetaan istumaan – ”ole hyvä ja istu”. Kouluissa opettaminen on pitkään tapahtunut istumalla pulpetissa. Istuminen on juurtunut meihin syvälle. Työpäivän aikana lenkille lähtenyt työkaveri näyttää lintsaajalta, jos aktiiviseen työntekoon ei ole totuttu. Silti meille paras tapa työskennellä, olisi vaihdella riittävästi asentoa ja tapaa tehdä työtä.

Neurobiologi Tiina Huttu toteaa Fibionin podcastissa, ettei meitä ole luotu ajattelemaan ja oppimaan istualtaan.

”Kun aikoinaan olemme kävelleet tai juosseet luonnossa, olemme päätyneet uusiin paikkoihin, jolloin meidän on pitänyt olla tarkkana, oppia ja muistaa. Hyvin usein luonnossa liikkuessa on samalla oltu keräämässä ravintoa tai metsästämässä, jolloin oppiminen on ollut tärkeää. Täytyi muistaa, mistä marjat löytyvät, tai miten metsästämisessä onnistuttiin. Lepääminen on taas ollut vaihe, jolloin levätään. Evoluutiossa on siis selkeät syyt sille, miksi olemme siis kehittyneet niin, että aivomme ovat parhaimmillaan, kun me liikummeFibionin toinen perustajista Olli Tikkanen tiivistää podcastin sanomaa. 

Fibion on yksi Yritystehtaan Hautomon kasvuyrityksistä. Fibion on kehittänyt arkiaktiivisuuden ja istumisen määrän mittaamiseen tieteellisesti erittäin tarkan mittalaitteen. Mittaamisen ohella Fibion pyrkii tekemään muutoksia työyhteisöissä ja yksilöissä kohti terveellisempää arkea. 

“Aivomme ovat parhaimmillaan, kun me liikumme”

 

Olemme menneet koko ajan syvemmälle käyttäytymisen muutokseen. Pelkän tuloksen sijaan pyrimme myymään muutosta. Olemme panostaneet paljon siihen, että mittaus on erittäin helppo tehdä sekä sen antamat tulokset ovat helposti ymmärrettävät sekä kannustavat. Kun tulosten pohjalta alkaa tekemään pieniä muutoksia arkeen, ne myös heijastuvat tuloksiin. 

Miten istumakeskeistä kulttuuria voi sitten lähteä muuttamaan? 

Kulttuuri on syvällä meissä, eikä sen muuttaminen ole yksinkertainen asia. Muutoksen eteen pitää tehdä töitä niin rakennetun kuin sosiaalisen ympäristön kanssa. Muutos on mahdollinen, kun sitä tehdään monella tasolla. 

Esimerkiksi työyhteisöissä muutoksen tekeminen vaatii, että johto on mukana muutoksessa ja johtaa esimerkillään ja viestii muutoksesta työntekijöille. 

”On tärkeää, että työyhteisöt mahdollistaisivat erilaisia tapoja tehdä töitä. Korona on ollut hyvä kimmoke siihen, että on lähdetty tekemään asioita erilaisilla tavoilla.” 

Muutoksen tekemisessä niin yksilö- kuin yhteisötasolla on tärkeää nähdä kolme tasoa:  

  1. tiedostaa, missä mennään oman arkiaktiivisuuden ja istumisen suhteen 
  2. ymmärtää, miten arkiaktiivisuuden ja istumisen määrä vaikuttaa meihin  
  3. oppia, että pienillä muutoksilla voidaan tehdä isoja muutoksia terveyteen. Esimerkiksi passiiviset henkilöt, jotka eivät ole liikkuneet juurikaan voivat vähentää 30% vakavien sairauksien riskiä vähentämällä 2h istumista päivittäin.  

 ”Kun tiedetään nuo kolme tasoa, syntyy aito motivaatio muuttaa asioita ja hyviä tuloksia syntyy.  

Miten muutoksesta tehdään pysyvä? 

Pysyvä muutos vaatii tapoja. 

”Jos on tapa lähteä lenkille, ei tarvitse motivaatiota. Aivan kuten hampaiden pesuunkaan ei tarvitse motivaatiota, koska se on tapa.” 

Muutoksen vakiinnuttamiseksi, pitää pystyä muodostamaan siis tapoja, joka vaatii aluksi kovaa määrätietoisuutta. 

Ensin täytyy löytää motivaatio muutokseen, tiedostaa ongelma ja se, että sen voi ratkaista. Sen jälkeen lähdetään työstämään ja kokeilemaan keinoja, jotka tuntuvat itselle luontaisilta.” 

Aluksi lähdetään harjoittelemaan yhtä asiaa esimerkiksi kaksi viikkoa. Sitten lisätään mukaan seuraava asia ja treenataan sitä pari viikkoa. Tätä jatketaan ja tunnustellaan, mitkä tavat sopivat ja mitkä eivät. Hyvältä tuntuvien asioiden työstämistä jatketaan kohti tavaksi tulemistaKun asiasta on saatu tapa, on se aika pysyvä muutos, Olli kertoo. 

Muutos aktiivisempaan työyhteisöön tuo yhteisölle paljon. 

”Muutos tuo tyytyväisempiä työntekijöitä, parempaa tuottavuutta, työn mielekkyyttä ja terveyttä”, Olli luettelee. 

”Tämä kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta, mutta tutkimukset osoittavat, että näin se menee. Tutkimuksissa on osoitettu, että mielenterveys ja aktiivisuus ovat vahvassa yhteydessä toisiinsaVoimme paremmin, kun olemme aktiivisempia. Emme yksinkertaisesti ole kehittyneet jatkuvaan paikallaan oloon.” 

Oletko kasvuyrittäjä? Haluatko yrittäjänä tehdä muutoksen parempaan suuntaan? Valmennamme yrittäjän hyvinvointia ja liiketoimintaa Yritystehtaan Hautomossa ja Hautomon Performance Programissa.

Mikä muutos Fibionissa on tapahtunut Yritystehtaalle tulon jälkeen? 

Olli kertoo, että Yritystehtaan Hautomo on tuonut Fibionin omaa porukkaa paremmin yhteen. Tästä on kiittäminen säännöllisiä tapaamisia ja valmennuksia oman valmentajan kanssa.

”Olemme alkaneet pitää myös strategiapalavereja enemmän, jolloin emme puhu muista asioista lainkaan. Tämän myötä olemme saaneet tehtyä yrityksen toiminnalle enemmän strategista linjaa eikä kaikki aika mene tulipalojen sammutteluun.”

Yrityksen kovimmaksi saavutukseksi Olli sanoo kovan luokan mittalaitteen kehittämisen. 

Ollaan startupina onnistuttu kehittämään tuote, jota käytetään yliopistoissa ympäri maailmaa. Sen mittaustulos on erittäin tarkka ja se on tutkimustuotteenakin todella hyvä. Lisäksi olemme onnistuneet rakentamaan uskottavan imagon ja onnistuneet välittämään tietoa ihmisille. 

Tulevaisuuden tavoitteena Fibionilla on pyrkiä maailman johtavaksi toimijaksi istumisen vähentämisen ja arkiaktiivisuuden lisäämisen edistäjänä. Tällä matkalla paras Yritystehtaan Hautomon tarjoama hyöty on ollut oma päävalmentaja. 

”Paras hyöty on ollut ehdottomasti meidän valmentajan, Mikan tuoma tuki ja asiantuntemus sekä asioiden kanssa sparrailu hänen kanssaan.”