Oman osaamisen voi kääntää liiketoiminnaksi jo opintojen aikana. Matias Kangasniemi elää ja hengittää musiikkia. Yrityksensä nimissä hän opettaa kitaransoittoa, keikkailee ja tekee omaa musiikkia. Ideasta yritykseksi -valmennus kannusti jatkamaan yrittäjyyden tiellä.Kitaransoitto vei Matias Kangasniemen mennessään 10-vuotiaana. Pikkupoika huomasi nauttivansa kitaran soittamisesta ja kehittyvänsä siinä. Jo yläkouluikäisenä nuorukainen pohti, voisiko kitaran varteen tarttua ammatikseen.
Lukion ja musiikkiopiston jälkeen Kangasniemi valmistui konservatoriosta ammattimuusikoksi. Opinnot vetivät edelleen puoleensa, joten mies päätyi opiskelemaan musiikkipedagogiikkaa Jyväskylän ammattikorkeakouluun ja edelleen musiikkikasvatusta Jyväskylän yliopistoon.
”Vuosien varrella olen keikkaillut ja soittanut muusikkona monenlaisissa projekteissa. Lisäksi olen melkein koko ajan opettanut kitaransoittoa ja tehnyt omaa musiikkia soittaen ja laulaen”, Kangasniemi kertoo.
Mies onkin malliesimerkki siitä, kuinka rakkaasta harrastuksesta voi kehkeytyä mieluisa ura. Kitaransoitto on Kangasniemelle elämäntapa. Laaja kokemus musiikkialalta on lisännyt hänen itsevarmuuttaan ja luonut pohjan omalle yritystoiminnalle.
”Idea yrittäjyyteen lähti siitä, että voisin laskuttaa keikkoja fiksusti ja toimia ammattimaisesti. Intohimo musiikkia ja sitä kautta ihmisten kanssa työskentelyä kohtaan motivoi erityisesti. Yrittäjyys mahdollistaa minulle omannäköisen elämän, kun voin olla itse itseni pomo.”
Oman yrityksen Kangasniemi pisti pystyyn vuonna 2017, jolloin hän opiskeli vielä Jamkissa. Hän muistaa erään opettajan sanoneen, että opiskeluaika on paras hetki perustaa yritys, koska silloin oma elanto ei vielä riipu siitä. Aina musiikkibisnestä ei ole myöskään helppoa ennustaa.
Korkeakouluopintojen ja yrittäjyyden yhdistäminen on onnistunut hyvin – lomittuvathan koulu ja työ saumattomasti yhteen. Parhaillaan Kangasniemi viimeistelee yliopisto-opintojaan, opettaa kitaransoittoa palkansaajana ja pyörittää omaa yritystään.
Keväällä 2023 Kangasniemi hoksasi tarvitsevansa maisteriopintoihinsa vielä yhden kurssin lisää. Jyväskylän yliopiston opiskelijoille oli tarjolla Ideasta yritykseksi -valmennus, jossa omaa liikeideaa pääsisi kehittämään eteenpäin. Idean sparrauksesta saisi viisi opintopistettä.
”Olin jo hankkinut omatoimisesti oppia yrittämisestä, mutta halusin ottaa valmennuksesta kaikki vinkit vastaan. Valmennus oli linjassa sen kanssa, mitä kohti olin menossa joka tapauksessa.”
Ideasta yritykseksi -valmennus starttasi toukokuussa 2023 viiden viikon intensiivisenä rutistuksena. Kangasniemellä oli jo selvät sävelet, mitä hän aikoisi tehdä. Muusikko halusi toteuttaa kitaransoiton nettivalmennuksen, joka sai nimekseen 30 päivän kitarahaaste.
”Tärkein oppi valmennuksesta oli se, että sain vahvistusta, kannustusta ja sparrausta omalle liiketoiminnalleni. Olin tehnyt oikeita asioita oikeassa järjestyksessä. Koin arvokkaana jo sen, kun pääsin kertomaan asiantuntijoille, mitä olin saanut aikaan.”
Matias Kangasniemi
”Koska yhden miehen resurssit eivät riitä kaikkeen, halusin skaalata opetuksen verkkoon. Ennen valmennusta olin jo rakentanut verkkosivut sekä tehnyt somemarkkinointia ja asiakashankintaa. Kauppaakin oli tullut.”
Kangasniemi myöntää olevansa taiteilijasielu, jota luvut ja yksityiskohdat eivät niinkään kiinnosta. Valmennuksesta hän sai lisää selkeyttä esimerkiksi kassavirtalaskelman tekemiseen. Yksin ei tarvinnut jäädä missään vaiheessa, vaan asioita pohdittiin yhdessä.
”Tärkein oppi valmennuksesta oli se, että sain vahvistusta, kannustusta ja sparrausta omalle liiketoiminnalleni. Olin tehnyt oikeita asioita oikeassa järjestyksessä. Koin arvokkaana jo sen, kun pääsin kertomaan asiantuntijoille, mitä olin saanut aikaan.”
Ideasta yritykseksi -valmennuksessa oli Kangasniemen mielestä yhteisöllinen, avoin ja rohkaiseva ilmapiiri. Muiden osallistujien tarinoita ja liikeideoita oli kiinnostavaa kuulla ja imeä niistä oppia omaan toimintaan. Myös valmentajien kanssa tuntui rennolta jutella.
”Ulkopuoliset sijoittajat olivat minulle ihan uusi juttu. En ollut miettinyt sitä ollenkaan realistisena vaihtoehtona. Valmennuksen aikana koin, että minunkin toiminnassani on oikeasti potentiaalia, jotta joku sijoittaja voisi siitä kiinnostua.”
Nyt Kangasniemen yritystoiminta on murrosvaiheessa. Hän tekee edelleen osa-aikaisesti palkkatöitä kitaransoiton opettajana, mutta tulevaisuudessa hän haluaisi elättää itsensä kokonaan yrittäjänä. Hän odottaa, että yritys lähtee pian kunnolla lentoon.
”Yrittäjänä haluan yhdistää artistin ja opettajan elämän. Keikoilla ja musiikin tekemisellä pyrin kannustamaan ja ilahduttamaan yleisöä. Opettaessa taas voin antaa itsestäni ja auttaa muita.”
"Haluan hyödyntää tällaisen kortin, jossa oma henkilökohtainen valmentaja on tukena koko vuoden ajan.”
Matias Kangasniemi
Kitarahaaste on saanut asiakkailta positiivisen vastaanoton, sillä vastaavat verkkovalmennukset ovat harvassa. Kangasniemi on tilittänyt jo lähes sata verkkomyyntiä. Sähköpostilistallakin on tuhansia kiinnostuneita.
”Sen sijaan, että yrittäisin menestyä kaikilla mahdollisilla keinoilla, kiinnitän nyt huomiota työn ja vapaa-ajan tasapainoon. Opettelen tekemään asioita oman jaksamiseni rajoissa. Yrittäjyys on haastava laji, kun kyseessä on oma intohimo”, Kangasniemi puntaroi.
Ideasta yritykseksi -valmennuksen jatkoksi Kangasniemi haki Yrittäjävalmennukseen. Ensivaikutelma valmennuksesta on ollut todella hyvä. Jatkossa miehen tavoitteena on syventyä muun muassa tuotteistamiseen, asiakashankintaan, budjetointiin ja tiimin kasaamiseen.
”Jo pitsaussessio Yrittäjävalmennukseen oli opettavainen, inspiroiva ja hauska kokemus. Haluan hyödyntää tällaisen kortin, jossa oma henkilökohtainen valmentaja on tukena koko vuoden ajan.”
Kuvat Matiaksesta: Maiju Kaustinen