Kun puhutaan startup-yrityksistä, yksi asia on varmaa: keskinkertaisuus ei riitä. Voittava strategia ei synny sattumalta, vaan sen taustalla on määrätietoinen suunnittelu, kova työ ja oikeanlaisen tiimin rakentaminen.
Menestyäkseen yrityksen on asetettava tarpeeksi kunnianhimoisia tavoitteita, kehitettävä ainutlaatuinen lähestymistapa asiakkaan ongelman ratkaisemiseksi ja kyettävä sopeutumaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on auttaa sinua ymmärtämään, mitä menestysstrategia vaatii ja kuinka se voidaan rakentaa kestäväksi menestystekijäksi.
Blogi on tuotettu yhteistyössä pelillisiä digityökaluja tiimien käyttöön tuottavan Topaasian kanssa. Blogimme asiantuntijana on Marco Mäkinen, joka on pitkän linjan strategiaosaaja ja hän on tullut tunnetuksi erityisesti strategisen ajattelun uudistajana.
Tutustu myös Voittava strategia -topaasiapakkaan, joka on tuotettu yhteistyössä Marcon kanssa.
Marco Mäkinen
Menestyvät startupit eivät synny sattumalta. Tahto, usko ja tekemisen vimma ovat kaiken ytimessä. Jos nämä puuttuvat sinulta, on aika pysähtyä miettimään, oletko oikeasti valmis tähän matkaan? Mäkisen viesti on vahva ja hän haastaa ajattelemaan: Pitää olla paras, muuten et menesty. Kyse ei siis ole vain kovasta työstä, vaan asenteesta, jolla on lähdettävä haastamaan markkinoita ja kilpailijoita. Mäkinen painottaa, että puutteellisen intohimon kanssa on yksinkertaisesti vaikea tehdä niitä ratkaisevia päätöksiä, jotka nostavat yrityksesi uusiin korkeuksiin.
Tutkimukset osoittavat, että uuden kategorian luoja voi hallita jopa 76 % koko markkinan arvosta.
Yksi tehokkaimmista tavoista nousta huipulle on luoda oma kategoria. Mäkisen mukaan ei kannata vain katsoa, mitä muut tekevät, vaan sen sijaan miettiä, minkä asiakkaan todellisen ongelman juuri sinä voit ratkaista ainutlaatuisella tavalla. Kategorian luomisesta on myös hyötyä: Tutkimukset osoittavat, että uuden kategorian luoja voi hallita jopa 76 % koko markkinan arvosta. Hyvinä esimerkkeinä ovat gobaalit toimijat Red Bull ja Apple, sekä kotimaiset menestystarinat kuten Ponsse ja Oura. “Mä en ole hirveän huolissani Samsungin kopiosormuksista, jotka tulevat markkinalle.” Mäkinen viittaa hyvänä esimerkkinä Ouran haltuunottamaan markkinakategoriaan.
Toinen keskeinen osa voittavaa strategiaa on oikean tiimin kokoaminen. Startup-maailmassa menestys ei ole yksilösuoritus, vaan tarvitaan tiimi, joka täydentää toistensa osaamista ja joka on valmis työskentelemään yhdessä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tiimin merkitystä ei voi korostaa liikaa – avoin ja rehellinen viestintä sekä yhteinen visio ovat ratkaisevan tärkeitä.
Voittava tiimi ei kuitenkaan tee pelkästään kovaa työtä, vaan pystyy myös keskittymään oikeisiin asioihin. Mäkisen mukaan sellaiset startupit menestyvät, jotka keskittyvät niihin asioihin, joissa niillä on selkeä kilpailuetu, ja jättävät turhat toiminnot pois. Tämä vaatii rohkeutta ja kurinalaisuutta, sillä on osattava valita, mitkä asiat jätetään tekemättä, jotta voidaan keskittää voimavarat niihin toimintoihin, jotka todella vievät yritystä eteenpäin. Marco kannustaakin rakastamaan oman yrityksen sääntöjä ja keksimään tapoja, joilla voit toimia fiksummin kuin kilpailijat.
Edellä mainittujen asioiden lisäksi asenne on ratkaisevan tärkeä. Mäkisen mukaan Startup-maailmassa pärjäävät ne, jotka suhtautuvat haasteisiin oppimismahdollisuuksina. Fixed mindset, eli ajattelutapa, jossa vältellään haasteita ja otetaan palaute henkilökohtaisena kritiikkinä, ei vie pitkälle. Sen sijaan kasvun mindset, jossa jokainen haaste nähdään mahdollisuutena kehittyä ja oppia, on avain menestykseen. Menestyjät ovat siis yksinkertaisesti uteliaita, halukkaita ottamaan riskejä ja oppimaan muilta.
Vaikka oikea strategia on kriittinen, monet startupit kompastuvat toteutukseen. Yleisin syy epäonnistumiseen on selkeän tavoitteen puute. Ilman kirkasta visiota ja suunnitelmaa startup voi ajautua tilanteeseen, jossa tehdään vain minimitaso suoritteista – ja usein vielä osa-aikaisesti. Usein törmätään myös siihen, ettei olla valmiita tekemään sitä, mitä todellinen voittaminen vaatii. Tämä johtaa siihen, että yritys alkaa kilpailla väärässä kategoriassa tai kopioi muiden tuotteita sen sijaan, että loisi jotain uutta ja merkityksellistä.
On myös huomioitava, että startupissa strategia ei voi olla vain johdon tai hallituksen luoma dokumentti, joka ”jalkautetaan” henkilöstölle. Mäkinen painottaakin, että tämä ylhäältä alas -malli ei toimi. Menestyvä strategia syntyy yhteisestä keskustelusta, jossa tiimi on aktiivisesti mukana. Parhaat tiimit puhuvat yhdessä tavoitteistaan sekä prioriteeteistaan ja sitoutuvat niihin yhteisesti. Tämä ei ole vain ideologinen tavoite – se on konkreettinen toimintatapa, jolla saadaan aikaan tuloksia.
Mäkinen summaa yhteenvetona, ettei startup-yrittäjyys ole helppo tie, mutta se on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka ovat valmiita panostamaan täysillä. Voittava strategia rakentuu tahdonvoimasta, tiimin osaamisesta ja kyvystä keskittyä olennaiseen. Kun nämä yhdistetään oikeaan asenteeseen, jossa haasteet nähdään mahdollisuuksina, ja tiimi toimii yhdessä kohti yhteisiä tavoitteita, startupilla on kaikki edellytykset menestyä.
Varmista siis, että yrityksesi strategia on rakennettu voittamaan – ei vain selviämään. Voittaminen ei tapahdu itsestään, Mäkinen vinkkaa.
Innostuitko aiheesta? Niin mekin!
Meillä on kehitteillä innovaatioiden kilpailuedun kirkastamiseen liittyvä uusi Topaasia-korttipakka, jossa kehittäjäkumppaninamme toimii liiketoiminnan ja markkinoinnin asiantuntija Markku Vierula.
Lue lisää, miten innovaatiotoiminta nähdään Keski-Suomessa!
Artikkeli on osa Jyväskylän Yritystehtaan Kyky kasvaa kestävästi -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023—31.8.2026.