Kehitä ja kehity! | Yritystehdas

Yrityksen talouslaskelmat haltuun – kestävä kasvu piilee luvuissa

Kirjoittanut Yritystehdas | 18.3.2024 6:15

Hyvä taloudellinen tilanne auttaa yritystä investoimaan ja kasvamaan. Ensiksi yrityksen talouslaskelmat pitää laittaa kuntoon. Kasvuyritys Ekolla otti Yrittäjävalmennuksessa haltuun kannattavuus- ja kassavirtalaskelmat ja onnistui moninkertaistamaan liikevaihtonsa.

Voisiko ihonhoidosta pitää huolta vastuullisesti – ilman, että muovijätteen määrä vain kasvaa? Tiimiakatemian opiskelijoita kysymys ei jättänyt rauhaan, ja niin vuonna 2021 syntyi Ekolla.  
Yrityksen ensimmäinen tuote oli sahateollisuuden ylijäämämateriaalista valmistettu puukuituhöylä.

Tällä hetkellä Ekollan myynnistä, logistiikasta ja hallinnosta vastaa toimitusjohtaja Nella Manninen, somemarkkinoinnista ja asiakkuuksista Moona Lymi ja taloudesta sekä verkkokaupasta Lasse Helminen. Kolmikon unelma yrittäjyydestä toteutui jo opintojen aikana.

Kun Manninen, Lymi ja Helminen vielä opiskelivat, heille vinkattiin Yritystehtaan Yrittäjävalmennuksesta. Valmennuksen hyödyt olivat tulleet tutuiksi jo Tiimiakatemiassa, joten lisävalmennus opintojen jälkeen houkutteli.

”On aina tervettä, kun joku kokeneempi katsoo omaa liiketoimintaa ulkopuolelta. Lisäksi Yritystehtaalla on kunnon toimistotilat ja yhteisöllinen meininki”, Manninen valottaa.

Ekolla lähti Yrittäjävalmennukseen maaliskuussa 2023. Verkkokaupan myynti oli alkanut rullata kunnolla paria kuukautta aiemmin. Yritys oli lanseerannut uuden teräksisen kestosheiverin, ja pyrkimys laajentaa tuotevalikoimaa oli kova.  

Ennen valmennusta takana oli vauhdikas ensimmäinen vuosi, jonka aikana Ekolla panosti tuotekehitykseen, brändin hiomiseen ja pakkaussuunnitteluun. Toisen toimintavuoden alussa puukuituhöylä löytyi jo vähittäiskauppojen hyllyiltä.  

”Talous oli yksi iso juttu, johon tarvitsimme apua. Olimme tehneet isoja investointeja, joten olimme huolissamme kassan kestävyydestä. Mietimme, miten rahat riittävät uusiin tuotteisiin ja niiden kehittämiseen. Liiketoimintamme oli aikamoinen kysymysmerkki tuolloin.”

 

Kannattavuus kuntoon katteita ja volyymeja nostamalla

Yrittäjävalmennuksen alussa Manninen, Lymi ja Helminen avasivat valmentajalleen Juha Ruuskalle, miten Ekollan bisnes pyörii ja millaisessa tilanteessa liiketoiminta on. Kolmikko läväytti pöytään yrityksen talouslaskelmat, kuten katetuotot, tulot ja menot sekä budjetin.

Huomio kiinnittyi kannattavuuteen, joka on keskeinen mittari yrityksen taloudelliselle hyvinvoinnille. Se kuvaa, millainen kyky yrityksellä on tuottaa voittoa suhteessa sen käyttämiin resursseihin. Kaiken lähtökohta on, että yrityksen talous tunnetaan perin pohjin.

”Ensimmäisenä paljastui, että katteita pitää parantaa. Keskustelemalla muiden yrittäjien kanssa saimme tietää, mikä on normaali kate meidän alallamme. Teimme erilaisia skenaarioita hinnoista, joilla pärjäämme. Näin meidän oli helppoa päätellä kannattava hinta tuotteillemme.”

Valmennuksen oppien ansiosta katteiden nostaminen on onnistunut, sillä Ekolla on kilpailuttanut jatkuvasti pakkausmateriaaleja ja raaka-aineita sekä pystynyt kasvattamaan tuotteiden volyymeja. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Ekollan verkkokaupan myynti on yli 5-kertaistunut.

”Mitä isompia tilauksia pystymme tekemään, sitä edullisemmaksi se meille tulee. Joustavien yhteistyökumppaneidemme ansiosta meidän ei kuitenkaan tarvitse pitää varastossa riskillä liian suuria tuotemääriä kerrallaan.”

Kun katteet ja kannattavuus on saatu kohdilleen, Ekolla voi investoida jatkossa kunnolla esimerkiksi tuotekehitykseen ja markkinointikampanjoihin. Myös yllätyksiin on mahdollista reagoida ketterästi, kun kassa on vakaassa kunnossa.

Lue lisää yrityksen kannattavuudesta ja talouslaskelmista.

 

Kasvupotentiaali paljastuu yrityksen talouslaskelmista

Kannattavuuden lisäksi yrityksen taloudellista terveyttä kuvaa kassavirta, joka osoittaa yrityksen maksuvalmiuden. Kassavirta kertoo siitä, miten raha liikkuu yrityksen sisällä ja yrityksen ulkopuolelle. Jos kassavirta on positiivinen, yritys pystyy yleensä menestymään ja tekemään investointeja.

 

”Vaikka lukujen tarkastelu on vähän kuivaa työtä, siihen pitää vain löytää motivaatio. On oikeasti tosi innostavaa ja jännittävää, kun voimme nähdä yrityksemme kasvupotentiaalin ja ennustaa tulevaa. Liiketoiminta ei pyöri ilman lukuja.”

 

Yrittäjävalmennus on opettanut Ekollan yrittäjille, että taloutta pitää seurata jatkuvasti ja laskelmia päivittää säännöllisesti. Niinpä Ekolla on toteuttanut kannattavuus- ja kassavirtalaskelmia ja analysoinut niitä. Nyt yrityksen tulot ja menot ovat tarkasti yrittäjien hyppysissä.

”Vaikka lukujen tarkastelu on vähän kuivaa työtä, siihen pitää vain löytää motivaatio. On oikeasti tosi innostavaa ja jännittävää, kun voimme nähdä yrityksemme kasvupotentiaalin ja ennustaa tulevaa. Liiketoiminta ei pyöri ilman lukuja.”

Yrityksen talouslaskelmia ei siis kannata tehdä vasemmalla kädellä. Nykyään Ekollan tiimi pitää kuukausittain talouskatsauksen, josta voi nähdä, miten edellinen kuukausi on mennyt ja mitä kohti seuraavaksi on tarkoitus edetä. Vuosittainen tilinpäätös syventää tietämystä.

”Realistiset ja ajan tasalla olevat laskelmat ovat lisänneet suunnitelmallisuutta ja rohkeutta tehdä isojakin taloudellisia päätöksiä”, Manninen vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että koko ydintiimin pitää olla tietoinen kassavirran kehityksestä ja muista tärkeistä luvuista. Tietoa taloudesta kannattaa jakaa avoimesti organisaation sisällä, jotta avainhenkilöt tietävät, miten paljon rahaa on milloinkin käytettävissä.  

Aktiivinen talouslukujen seuranta on auttanut Ekollaa asettamaan lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita. Jos tavoitteita ei ole, kestävää kasvua on vaikea saavuttaa.

 

Yrityksen talouslaskelmien tekeminen ja seuranta osaksi arkea

Entä jos kannattavuus ja kassavirta ovat yrittäjälle hepreaa? Manninen muistuttaa perusasiasta: jos yritys myy tuotetta, eikä siitä jää mitään käteen, bisnes ei ole kannattavaa. Tärkeistä talousluvuista täytyy olla perillä. Tällöin liiketoiminnan kasvu on usein nopeampaa ja tavoitteellisempaa.

Kun yrityksen talouslaskelmat ovat hyvällä mallilla, ne auttavat myös neuvotteluissa rahoittajien ja sijoittajien kanssa. Lähitulevaisuudessa Ekollan toiveena on löytää samanmielinen sijoittaja, jolla on investointihalukkuutta, oikeanlaista osaamista ja tietoa yrityksen toimialasta.

 

Ekollan tavoitteena on jatkaa edelleen kasvu-uralla, mutta viime vuoden huimat luvut ovat omaa luokkaansa. Kolmantena toimintavuonna yritys kasvoi 700 prosenttia ja 10-kertaisti liikevaihtonsa. 

 

”Mitä kattavammat yrityksen talouslaskelmat ovat, sitä parempi mahdollisuus sillä on saada sijoittaja mukaan. Jos lukuja ei ole, sijoittaja ei tiedä, onko bisnes kannattavaa.”  

Ekollan tiimi on ollut tyytyväinen kokonaisvaltaiseen Yrittäjävalmennukseen. Yrityksen talouslaskelmien tekemisestä ja seuraamisesta on tullut kiinteä osa arkea, mikä on osaltaan vauhdittanut Ekollan kasvua. Se on kuitenkin vaatinut myös yrittäjiltä kovaa työtä.

”Koen, että Yrittäjävalmennuksen avulla olemme päässeet mahdollisista ongelmista helpommin yli ja kasvaneet nopeammin kuin ilman valmennusta”, Manninen kiteyttää.

Ekollan tavoitteena on jatkaa edelleen kasvu-uralla, mutta viime vuoden huimat luvut ovat omaa luokkaansa. Kolmantena toimintavuonna yritys kasvoi 700 prosenttia ja 10-kertaisti liikevaihtonsa.

Manninen kannustaa kasvuhakuisia yrityksiä mukaan Yrittäjävalmennukseen, sillä se tarjoaa erinomaisen tilaisuuden kasvaa paitsi yrityksenä myös yksilönä. Apua kannattaa aina pyytää ja ottaa vastaan, jotta yritys voi kasvaa menestyksekkäästi.