Yrityksen kansainvälistyminen sekä kasvusuunnitelman jalkauttaminen tarkoittaa lähes aina tarvetta ulkopuoliselle rahoitukselle, jolloin yrityksen rahoituskelpoisuus nousee olennaiseksi kysymykseksi. Erilaiset kasvavan yrityksen rahoitusvaihtoehdot edellyttävät tiettyjen kriteerien täyttymistä rahoituksen saamiseksi.
Aiheesta kertoo yritysvalmentajamme Marko Sorri, joka valmentaa startup- ja kasvuvaiheessa olevia yrityksiä Yritystehtaan Hautomossa. Marko toimii myös konsulttina pidemmällä oleville yrityksille. Lisäksi hän auttaa yrityksiä valmistautumaan rahoituksen hakemiseen Rahoitusvalmennuksessa.
Marko Sorrin mukaan yrityksen rahoituskelpoisuus on suuri kokonaisuus, jossa yksittäiselläkin asialla voi olla merkitystä.
“Esimerkiksi oman pääoman tilanne, verovelka tai jossain tapauksessa jopa yrityksen ikä voi vaikuttaa rahoituskelpoisuuden menetykseen joidenkin instrumenttien suhteen”, Sorri avaa.
Rahoituskelpoisuutta arvioidaan erilaisten suunnitelmien, laskelmien sekä näyttöjen perusteella.
“Muun muassa liiketoimintamalli, markkinaymmärrys, kilpailutilanne, tarvittava rahoituskokonaisuus, liiketoiminnan riskit ja mahdollisuudet, avainhenkilöiden taustat sekä uskottava liiketoimintasuunnitelma ovat asioita, joita käydään läpi, kun arvioidaan rahoituskelpoisuutta”, kertoo Marko Sorri.
Hänen mukaansa rahoittajien vaatimiin dokumentteihin vaikuttaa myös esimerkiksi rahoituskierroksen rakenne, eli se, kuinka paljon haetaan julkisen ja yksityisen puolen rahoitusta.
“Eri rahoitusinstrumentteihin tarvitaan suunnitelmia, herkkyysanalyyseja, kannattavuuslaskelmia, kassavirtaennusteita, tulos- ja tase-ennusteita. Kansainvälistymiseen liittyviä dokumentteja on myös.”
Kehitätkö yrityksesi rahoituskelpoisuutta jatkuvasti ja onko se yksi mittari yrityksen johdossa? Ota aihe haltuun – tutustu Rahoitusvalmennukseemme!
Yrityksen taloustilanne on yleisin syy sille, ettei yritys ole rahoituskelpoinen.
“Selkeä syy löytyy usein yrityksen nykyisestä taloustilanteesta: oma pääoma on menetetty, on verovelkaa tai kassa liian tiukalla, jolloin kiitorata on loppumassa”, Marko Sorri toteaa.
Eri rahoitusinstrumentteihin liittyy kuhunkin omia kriteerejään, jotka on hyvä huomioida rahoituskierrosta suunnitellessa.
“Julkisen puolen rahoituksissa merkitsee paljon projektin soveltuvuus haettavan rahoituksen kriteereihin. Pitää olla jokin rajattu projekti, jota varten rahoitusta haetaan. Niissä painottuvat uudet työpaikat tai uudet innovaatiot, kaupalliset mahdollisuudet tai kasvu kansainvälisille markkinoille”, kertoo Marko Sorri.
Syy rahoituskelpoisuuden puuttumiseen julkisen puolen rahoitusta hakiessa liittyy usein yrityksen taloustilanteeseen tai omarahoitusosuuteen. Monesti yrityksessä ei ole myöskään hahmotettu tarpeeksi hyvin sitä, mitkä ovat rahoituksen kriteerien suhteen hyväksyttäviä kuluja projektissa.
“Julkisella puolella yleinen syy rahoituksen epäämiseen on se, että toimenpiteet ovat liian myyntipainotteisia tai tehdään kehittämistyötä tavalliseen tapaan. Ne eivät luo pohjaa uusille innovaatioille tai liiketoiminnalle”, Sorri tarkentaa.
Jos yritys hakee rahoitusta pankilta, tärkein rahoituskelpoisuuteen liittyvä asia on takaisinmaksukyky.
“Pankki arvioi takaisinmaksukykyä korkojen kera, yrityksen vakuuksia, yrittäjän takausmahdollisuuksia ja rahoituskierroksen rakennetta: onko se puhtaasti vieraan pääoman ehtoista rahoitusta vai täydentääkö se kokonaisuutta”, listaa Marko Sorri.
Oman pääoman ehtoisessa rahoituksessa rahoituskelpoisuuden kriteerit taas painottuvat siihen, onko sijoittajan mahdollista tehdä sijoituksellaan voittoa.
“Sijoittajat arvioivat arvonnousumahdollisuutta sekä exit-skenaariota muutaman vuoden sisällä, liiketoiminnan kannattavaa kasvua sekä kilpailuetua laajemmilla markkinoilla”, Sorri sanoo.
Jos neuvottelut pääomasijoittajien kanssa kariutuvat, syynä voi olla esimerkiksi epäuskottava kasvusuunnitelma, markkinaymmärryksen puute tai tiimin heikko sitoutuminen.
“Sijoittajilla syynä voivat olla tiimin puutteelliset näytöt tai se, että liiketoimintamalli on vielä todistamatta. Joissain tapauksissa tiimin heittäytyminen ja sitoutuminen rahoituskierrokseen ja kasvuun vaikuttavat rahoituskelpoisuuteen”, kertoo Marko Sorri.
Marko Sorri haluaa kuitenkin muistuttaa jokaisen yrityksen kaikista tärkeimmästä rahoituksesta:
“Kaikkein paras rahoitus tulee tyytyväisiltä asiakkailta. Jossain vaiheessa, vaikka haettaisiinkin rahoitusta julkiselta ja yksityiseltä puolelta, niin liiketoiminnan pitää kuitenkin kattaa koko tulovirta.”
Rahoituskelpoisuuden osoittaminen: Taklaa ensin kolme haastetta
Marko Sorrin kokemuksen mukaan kasvuyrityksissä rahoituskelpoisuuden osoittamiseen ja rahoituksen saamiseen liittyy kolme isoa haastetta.
“Usein rahoitusta haetaan, kun ollaan siirtymässä uuteen kasvun vaiheeseen tai esimerkiksi uuteen markkinaan.”, kertoo Sorri. Tällöin sijoittajille pitää pystyä viestimään se, miten yritys aikoo toimia uudessa murrostilanteessa ja miten tuloksia tullaan saavuttamaan, jotta sijoittaja pystyy näkemään toteuttamiskelpoisen kokonaisuuden.
Aikaa kannattaa kuitenkin asialle raivata, sillä hyvin tehty strategialähtöinen kasvusuunnitelma on avainasemassa rahoituskierrokseen lähtiessä. ”Hyvä suunnitelma ja hiottu esitys kiteyttävät rahoituskelpoisuuden ulkopuolisille tahoille ymmärrettävällä tavalla. Pitchaamista kannattaa treenata ja hakea näkemystä lopulliseen suunnitelmaan myös tiimin ulkopuolelta.” Sorri kiteyttää.
Aikaa kannattaa kuitenkin asialle raivata, sillä hyvin tehty strategialähtöinen kasvusuunnitelma on avainasemassa rahoituskierrokseen lähtiessä. ”Hyvä suunnitelma ja hiottu esitys kiteyttävät rahoituskelpoisuuden ulkopuolisille tahoille ymmärrettävällä tavalla. Pitchaamista kannattaa treenata ja hakea näkemystä lopulliseen suunnitelmaan myös tiimin ulkopuolelta.” Sorri kiteyttää.
Mikäli yritys haluaa parantaa rahoituskelpoisuuttaan, on Marko Sorrin mukaan avainasemassa se, että yrityksessä päätetään ottaa rahoituskelpoisuus jatkuvan tarkastelun alle.
Käytännössä se vaatii näitä toimenpiteitä:
Erityisesti listan viimeinen kohta voi olla ratkaiseva tekijä sijoittajan päätökselle:
“Ammattimainen sijoittaja haastattelee useampia tiimin jäseniä eri aikaan ja rahoituskelpoisuuteen vaikuttaa se, ovatko viestit ja dokumentit ristiriitaisia vai eheitä”, Marko Sorri huomauttaa.
Ymmärrystään rahoituskelpoisuudesta voi parantaa Sorrin vetämässä Rahoituspaneelivalmennuksessa. Jokaisella kerralla käsitellään 20 kysymystä, joita sijoittajat yleensä kysyvät. Yhteensä neljällä kahden tunnin mittaisella valmennuskerralla keskitytään Rahoituspaneeliin valmistautumiseen, jossa yritys pääsee testaamaan omaa rahoituskelpoisuuttaan. Rahoituspaneeli järjestetään yhteistyössä Suomen Yrityskehitys Oy:n ja Yritystehtaan kanssa muutamia kertoja vuodessa.
Yritys saa Rahoituspaneelista palautetta sijoittajilta ja rahoittajilta liikeideasta, rahoituskelpoisuudesta ja esityksestä. Rahoituspaneeliin kautta voi luoda kontakteja mahdollisiin tuleviin sijoittajiin.
Marko Sorri suosittelee Rahoituspaneelia kasvuhaluisille yrityksille, joilla on halu testata omaa rahoituskelpoisuuttaan.
“Palautteiden mukaan osallistujat ovat saaneet arvokkaita näkemyksiä ja suoria kontakteja uusiin sijoittajiin, joiden avulla he ovat voineet parantaa oman yrityksen rahoituskelpoisuutta”, Sorri iloitsee.