Kasvuun tähtäävä liikeidea tarvitsee alkuvaiheessa nopean kasvun tueksi lähes aina ulkopuolista rahoitusta. Rahoituksen saamiseksi on kuitenkin tehtävä töitä. Ennen rahoituksen hakemista on muun muassa ymmärrettävä markkinaa, jossa toimitaan ja tiedettävä, mikä oma idea on - minkä ongelman se ratkaisee ja miten.
Rahoitusta hakiessa startup-yrittäjän on myös tärkeää hahmottaa, missä kasvupolunvaiheessa yritys on. Haettavat rahoitusvaihtoehdot nimittäin vaihtelevat sen mukaan, haetaanko rahoitusta ajatus-, siemen-, käynnistys vai kasvuvaiheeseen.
Esimerkiksi VC-sijoittajalta voi tulla tyly ”ei” heti kättelyssä, jos ovelle kolkuttaa liian varhaisen vaiheen firma, joka ei ole ottanut selvää, mikä on VC-sijoittajan rahoitusmandaatti eli minkä kokoluokan sijoituksia VC-sijoittaja tekee.
Kun niin sanotusti oma pelikenttä on selvä, on aika ottaa selvää, millaisia erilaisia rahoitusvaihtoja ja rahoitusinstrumentteja on tarjolla niin julkisella kuin yksityisellä puolella, sekä mitkä niiden kriteerit ovat. Eri rahoitusvaihtoehdoilla on omat kriteerinsä ja vaatimuksensa. Esimerkiksi oman pääoman tilanne tai vaikkapa verovelka voivat vaikuttaa rahoitusinstrumentin käyttöön negatiivisesti.
Saadakseen rahoitusta, on startupin tehtävä kotitehtävät kunnolla. Yksin kaikkea ei tarvitse tehdä, sillä apua sopivien rahoitusinstrumenttien tunnistamiseen ja rahoituskelpoisuuden kehittämiseen saa maksuttomasta Rahoitusvalmennuksesta.
Julkisella puolella eri rahoitusinstrumentteja löytyy kymmenittäin eri vaiheessa oleville yrityksille ja eri toimijoiden, kuten Business Finlandin, Finnveran ja ELY-keskusten kautta.
Pääomasijoittajista löytyy enkelisijoittajia eli bisnesenkeleitä sekä VC-sijoittajia (venture capital). Mitkä ovat lyhyesti pääerot enkelisijoittajan ja VC-sijoittajan välillä?
Lue tarkemmin kokeneen bisnesenkelin ja yritysvalmentajamme Vesa Lehtisen neuvoja pääomasijoittajan hankkimiseen sekä kansainvälistymiseen.
Rahoitusta haettaessa on tärkeä pitää mielessä, että kukaan ei sijoita sinun yrityksesi huvin vuoksi, vaan siksi, että saisi omille rahoilleen haluamaansa tuottoa. Neuvotellakseen hyvän rahoituksen on muistettava, mikä on rahoittajan tahtotila ja mitä varten hän on rahoittamassa eikä vain omaa päämäärää.
Rahoituksen mielenkiintoiseen maailmaan pääset syventymään alla olevalla tapahtuma tallenteella yhdessä Amanda Lindqvistin (Investment Manager, Spintop Ventures), Jari Osmalan (Regional Angel FiBAN Kuopio, hallituspartneri) sekä Aki Pohjolan (toimitusjohtaja, Grants Funding Oy) kanssa. Kolmikko oli vieraana Startup-yritysten ja rahoittajien yhteinen tanssi -tapahtumassamme ja he kertoivat tarkemmin muun muassa
Katso tallenne alta tai Yritystehtaan YouTubesta: