Skip to content
miten-saada-yritykselle-rahoitusta-saadakseen-rahoitusta-on-tunnettava-mitä-eri-rahoitusvaihtoehtoja-on
Oona Tynkkynen14.2.2023 13:39

Miten saan yritykselle rahoitusta ja mitä rahoitusvaihtoehtoja on?

Kasvuun tähtäävä liikeidea tarvitsee alkuvaiheessa nopean kasvun tueksi lähes aina ulkopuolista rahoitusta. Rahoituksen saamiseksi on kuitenkin tehtävä töitä. Ennen rahoituksen hakemista on muun muassa ymmärrettävä markkinaa, jossa toimitaan ja tiedettävä, mikä oma idea on - minkä ongelman se ratkaisee ja miten.

Rahoitusta hakiessa startup-yrittäjän on myös tärkeää hahmottaa, missä kasvupolunvaiheessa yritys on. Haettavat rahoitusvaihtoehdot nimittäin vaihtelevat sen mukaan, haetaanko rahoitusta ajatus-, siemen-, käynnistys vai kasvuvaiheeseen.

Esimerkiksi VC-sijoittajalta voi tulla tyly ”ei” heti kättelyssä, jos ovelle kolkuttaa liian varhaisen vaiheen firma, joka ei ole ottanut selvää, mikä on VC-sijoittajan rahoitusmandaatti eli minkä kokoluokan sijoituksia VC-sijoittaja tekee.

Kun niin sanotusti oma pelikenttä on selvä, on aika ottaa selvää, millaisia erilaisia rahoitusvaihtoja ja rahoitusinstrumentteja on tarjolla niin julkisella kuin yksityisellä puolella, sekä mitkä niiden kriteerit ovat. Eri rahoitusvaihtoehdoilla on omat kriteerinsä ja vaatimuksensa. Esimerkiksi oman pääoman tilanne tai vaikkapa verovelka voivat vaikuttaa rahoitusinstrumentin käyttöön negatiivisesti.

Saadakseen rahoitusta, on startupin tehtävä kotitehtävät kunnolla. Yksin kaikkea ei tarvitse tehdä, sillä apua sopivien rahoitusinstrumenttien tunnistamiseen ja rahoituskelpoisuuden kehittämiseen saa maksuttomasta Rahoitusvalmennuksesta.

 

Haettavan rahoituksen ratkaisee startupin kasvuvaihe

Julkisella puolella eri rahoitusinstrumentteja löytyy kymmenittäin eri vaiheessa oleville yrityksille ja eri toimijoiden, kuten Business Finlandin, Finnveran ja ELY-keskusten kautta.

Pääomasijoittajista löytyy enkelisijoittajia eli bisnesenkeleitä sekä VC-sijoittajia (venture capital). Mitkä ovat lyhyesti pääerot enkelisijoittajan  ja VC-sijoittajan välillä?

  • Enkelisijoittaja sijoittaa omia rahojaan, kun taas VC-sijoittaja sijoittaa rahastoista, joihin he ovat keränneet yksityistä pääomaa
  • Enkelisijoittajat sijoittavat yleensä hyvin varhaisessa vaiheessa, usein kuolemanlaakson aikaan, tyypillisesti muutamia kymmeniä tuhansia euroja
  • Myös VC-sijoittajat sijoittavat varhaisen vaiheen startupeihin, mutta summat liikkuvat yli 0,5M€:ssa.
  • Enkelisijoittaja tuo tyypillisesti tuo firmaan rahan lisäksi oman kokemuksensa, osaamisensa ja verkostoja. Monilla heistä on pitkä tausta operatiivisissa hommissa, ja niistä hommista pois jäätyään halu auttaa yrityksiä menestymään enkelisijoittamisen kautta
  • VC-sijoittajat haluavat usein paikan yrityksen hallituksessa, jonne tuovat lisäarvoa omalla osaamisellaan. VC-sijoittajasta voi saada myös strategisen kumppanin, joka kautta voi kehittää esimerkiksi liiketoiminta mallia, kansainvälistymistä, rekrytointia tai valmistella uuden rahoituskierroksen nostamista.

Lue tarkemmin kokeneen bisnesenkelin ja yritysvalmentajamme Vesa Lehtisen neuvoja pääomasijoittajan hankkimiseen sekä kansainvälistymiseen.

Rahoitusta haettaessa on tärkeä pitää mielessä, että kukaan ei sijoita sinun yrityksesi huvin vuoksi, vaan siksi, että saisi omille rahoilleen haluamaansa tuottoa. Neuvotellakseen hyvän rahoituksen on muistettava, mikä on rahoittajan tahtotila ja mitä varten hän on rahoittamassa eikä vain omaa päämäärää.

Rahoituksen mielenkiintoiseen maailmaan pääset syventymään alla olevalla tapahtuma tallenteella yhdessä Amanda Lindqvistin (Investment Manager, Spintop Ventures), Jari Osmalan (Regional Angel FiBAN Kuopio, hallituspartneri) sekä Aki Pohjolan (toimitusjohtaja, Grants Funding Oy) kanssa. Kolmikko oli vieraana Startup-yritysten ja rahoittajien yhteinen tanssi -tapahtumassamme ja he kertoivat tarkemmin muun muassa

  • miten VC-sijoittaja hurmataan
  • missä startupin elinkaarivaiheessa bisnesenkeli tyypillisimmin tulee mukaan
  • sekä mitkä ovat julkisen rahoituksen kahdeksan pullon kaulaa.

Katso tallenne alta tai Yritystehtaan YouTubesta:

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT