Kehitä ja kehity! | Yritystehdas

5 vinkkiä aloittavalle yrittäjälle

Kirjoittanut Yritystehdas | 2.5.2022 9:59

Uraa rakennetaan nykyään yhä harvemmin yhden työnantajan kanssa vuosikymmeneltä toiselle. Enää kaikkia munia ei laiteta samaan koriin, vaan ollaan rohkeasti uteliaita kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, joista yrittäminen on usein yksi. Onneksi tänä päivänä yrittäjyydestä on tehty melko helppoa ja jokaiselle sopiva tapa yrittää löytyy varmasti. On kuitenkin muutamia seikkoja, joita yrittäjyydestä kiinnostuneen sekä aloittavan yrittäjän kannattaa ottaa huomioon yrittämisen alkumetreillä. Seuraavaksi kerromme ne sinulle.  

Haastattelimme tätä julkaisua varten Gradian yrittäjyysasiantuntijaa sekä yrittäjyyden lehtorina toimivaa Liisa Marinia. Liisan työnkuvaan kuuluu muun muassa erilaiset yrittäjyyden opinnot, joista yksi on Yritystehtaan Ideasta yritykseksi -valmennuskurssi.

 

 1. Kaikkea ei tarvitse osata heti eikä kaikkea tarvitse tehdä itse

Yrittäjän ei tarvitse osata tai tehdä kaikkea itse. Jos meistä jokainen jäisi odottamaan sitä pistettä, että taidot ovat hiottu viimeisen päälle timanttisiksi, olisi meillä Suomessa aika monta yrittäjää vähemmän. Kaikkea ei edes kannata opetella itse, sillä sen ajan voi sen sijaan keskittää omaan ydinosaamiseen ja sitä kautta liiketoiminnan kasvattamiseen. Tänä päivänä tarjolla on paljon erilaisia asiantuntijapalveluita yrittäjyyden eri osa-alueisiin, kuten esimerkiksi kirjanpitoon, joten osan hommista voi ulkoistaa huoletta. Ei siis nosteta kynnystä yrittäjyyteen suotta liian korkeaksi, sillä matka opettaa.

"Yrittäjyyteen kuuluu sellainen tietynlainen epävarmuus ja riskinotto. Liikkeelle kannattaa kuitenkin lähteä rohkeasti, vaikka kaikkea ei osaisikaan. Jos omaa ideaa ja osaamista jää hiomaan kovin pitkäksi aikaa, voi käydä lopulta niin, ettei sitä oikeaa hetkeä tule tai yritysidea ei olekaan enää markkinoilla ajankohtainen" , Marin kiteyttää.

 

2. Testaa yritysidea ja saa varmuutta yrittäjyyden alkumetreille

Vaikka into yrittäjyyteen olisi kova, kannattaa ensin tarkistaa realiteetit ja testata yritysidea. Yritysidea on järkevää rakentaa johonkin tunnistettavaan tarpeeseen tai ongelmaan niin, että se ratkaisee jotakin olemassa olevaa ongelmaa. Näin voidaan hakea varmuutta kysyntään ja kartoittaa samalla riskit. Ideaa ja sen kannattavuutta kannattaa selvittää ja testata markkinaselvityksen ja erilaisten laskelmien, kuten kannattavuus- ja kassavirtalaskelmien avulla. Laskelmien tekoon saat apua esimerkiksi Ideasta yritykseksi -valmennuskurssilla, jossa laskelmat laaditaan yhdessä valmentajan kanssa. Kurssilla pääset myös sparraamaan yritysideoita yhdessä valmentajan sekä muiden kurssikavereiden kanssa.

 

3. Lähde rohkeasti liikkeelle, ja mieti itselle sopiva tapa kokeilla ja harjoittaa yrittäjyyttä

Jos yrittäjyyttä haluaa esimerkiksi alkuun hieman testata ja tunnustella, on markkinoilla  useita erilaisia laskutuspalveluita, jotka tekevät kevytyrittäjyydestä oikeasti kevyttä.

Erilaisiin yritysmuotoihin on hyvä tutustua, sillä yritysmuodon valintaan vaikuttavat monet seikat. Huomioon kannattaa ottaa esimerkiksi se, onko yrittäminen ainoa tulonlähde, vai kenties sivutoimista toimintaa toisen työn tai opintojen rinnalla. Juuri sinulle sopiva yritysmuoto löytyy varmasti, sillä vaihtoehtoja on monia.

"Ammatit ovat tällä hetkellä kovassa murroksessa. Uskon, että 10 vuoden päästä monet niistä ovat hävinneet tai vähintäänkin muuttuneet. Yhä harvemmin noudatetaan yhden työn ja työnantajan mallia, ja tämä antaa tilaa yrittäjyydelle ja oman osaamisen tuotteistamiselle. Mielestäni on tärkeää, että pidetään mielet sekä silmät avoinna ja ollaan valmiita vastaanottamaan erilaisia mahdollisuuksia", Marin summaa. 

Yhä harvemmin noudatetaan yhden työn ja työnantajan mallia, ja tämä antaa tilaa yrittäjyydelle ja oman osaamisen tuotteistamiselle.
- Liisa Marin

 

4. Usko omaan ideaan ja kulje päämäärätietoisesti kohti visiota

Koska yrittäjilläkään ei ole kristallipalloa käytössään, kuuluu matkaan aina eräänlainen epävarmuus. Epävarmuutta taklatakseen on äärimmäisen tärkeää selvittää kysyntää ja markkinapotentiaalia, laatia laskelmat hyvin ja realistisesti sekä tietenkin uskoa omaan yritysideaan 110 prosenttisesti. Vastaan tulee varmasti päiviä, kun tekee mieli heittää hanskat tiskiin, mutta silloinkin on syytä pitää visio mielessä ja kulkea luottavaisesti eteenpäin. Oma usko ja luottamus näkyy useimmiten myös ulospäin ja vakuuttaa näin ollen myös potentiaaliset asiakkaat.  

"Jos uskoa yritysideaan ei löydy itseltä, niin miten sitä voisi löytyä muilta? Yrittäjältä vaaditaan paljon päämäärätietoisuutta ja tahtoa pyrkiä kohti omaa visiota – myös niiden tylsien ja hitaiden vaiheiden kohdalla. Liiketoiminnan kehittämisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että visio on kirkas ja tahto sen saavuttamiseksi kova", Marin kiteyttää.  

 

5. Hae oppia yrittäjyyteen Yritystehtaan Ideasta yritykseksi -valmennuskurssilta

Ideasta Yritykseksi -valmennuskurssin aikana meidän tehtävämme on auttaa sinua tunnistamaan, onko ideassasi liiketoimintapotentiaalia sekä auttaa kehittämään liikeideaa kohti yrityksen perustamista. Samalla valmentajatiimimme auttaa ymmärtämään yritystoimintaa, sen mahdollisuuksia ja vaatimuksia. 

 "Valmentajien ja muiden kurssikaverien tuki esim. sparrailussa on hyvin arvokasta. Toki asioita voi lähteä etsimään yksin Googlesta, mutta on aivan eri asia kysyä ja haastaa vastauksia juuri omaan tarpeeseen kurssin aikana. Ideasta yritykseksi -valmennuskurssilla onkin nähty useita iloisia onnistumisia, joista yhtenä tulee mieleen yritysidea, jossa luotiin itselle kesätyöpaikka perustamalla kuntosali konttiin kesän ajaksi. Samaista yritysideaa viedään nyt eteenpäin Yritystehtaan Yrittäjävalmennuksen puolella, joten siitä tulikin yhtä kesää isompi idea, Marin iloitsee.

Lue tarinoita yrittäjyyden alkutaipaleelta:

  • Sairaanhoitaja yrittäjä Lotta Söderblom haki vahvistusta liikeideansa toimivuudelle Ideasta Yritykseksi -valmennuksessa.
  • Sivutoimisena yrittäjänä opiskelujen ohella toiminut Lassi Mustonen hioi olemassa ollutta yritysideaansa valmennuksessa.
  • Urheilumarkkinointia tekevä Santtu Tuviala sai Ideasta Yritykseksi -valmennuksesta kaipaamiaan työkaluja ja valmiuksia yrittäjyyteen.