Skip to content
Oona Tynkkynen20.10.2020 14:09

Yritystehtaan Esihautomosta NHL:ään

Yritystehtaan Esihautomossa oleva maailman ohuimman ja joustavimman viiltosuojaneuloksen kehittänyt Cutlon Team ponnisti kansainvälisille markkinoille ja NHL:ään. 

Jyväskyläläisen startupin Slashter Oy ja Orivedellä sijaitsevan Orneule Oy kehittämä maailman ohuin ja joustavin viiltosuojaneulos Cutlon on keskeisessä roolissa lokakuun alussa Yhdysvalloissa lanseeratussa uudessa jääkiekkoilijoiden alusasussa.

- Maailman parhaat jääkiekon pelaajat ovat olleet vahvasti mukana asun kehittämisessä ja testauksessa. Pelaajana en itse päässyt NHL:ään, mutta unelmani toteutui nyt Cutlonin kanssa. Tämän vuoden NHL -playoffseissa useat huipputähdet mm. TJ Oshie ja Brock Nelson käyttivät tätä uutuustuotetta, kertoo Cutlon Teamin Toni Nieminen.


Ovet NHL:ään aukeavat

Yhteistyö sai alkunsa, kun NHL-tähti TJ Oshien perustama Warroad-brändi otti yhteyttä ja esitti kiinnostuksensa Niemisen kehittämästä materiaalista ja Cutlonista lähetettiin näytteet meren toiselle puolen.

- Materiaalista pidettiin paljon ja Yhdysvaltoihin lähti uusi erä Cutlonia, josta tehtiin jääkiekkoilijoiden alusasujen prototyypit. Testiin Warroadin alusasut menivät 22 NHL-pelaajalle, jotka antoivat asuista palautteen, Yritystehtaan Esihautomossa oleva Nieminen kertoo.

 Palaute oli hyvää ja Warroad toi maailman parhailla pelaajilla testatun tuotteen Pohjois-Amerikan markkinoille lokakuussa 2020.

- Potentiaali jääkiekkoilijoiden viiltosuojatulle alusasulle on erityisesti Pohjois-Amerikassa valtava. Kanadassa on kaikkiaan liki 750 000 rekisteröitynyttä jääkiekkoilijaa ja USA:ssa yli 530 000. Näiden päälle tulee vielä kaikki jääkiekkoa harrastavat ihmiset.

 

"Ilman Yritystehtaan ammattimaista valmentamista ja apua, emme olisi kansainvälisillä markkinoilla näin vahvasti sisässä! Yritystehtaalla on huikea ja ammattitaitoinen tiimi, josta löytyy eritysesti kansainvälistä osaamista. Omalla kokemuksellani, en olisi osannut toivoa yhtään parempaa!"

- Toni Nieminen

 

Kokonaisuudessaan prosessi kansainvälisille markkinoille pääsemiseen oli pitkä ja vaati lukuisia erilaisia selvityksiä, palavereja ja yhteydenottoja niin yritysten, mukana olevien toimijoiden, vakuutusten, viranomaisten, kuljetusten kuin testauksien osalta.

- Kansainvälistyminen on laaja kokonaisuus, jossa selvitettäviä ja tehtäviä asioita on lukuisia. Cutlonin tiimin kanssa on tehty paljon töitä tämän eteen, Yritystehtaan yritysvalmentaja Marko Sorri kertoo. 

200205_Warroad_ER_1116

NHL-tähti TJ Oshien Warroad-brändi hyödyntää suomalaista Cutlon-materiaalia muun muassa jääkiekkoilijoiden alusasuissa.

Yritystehtaan rooli NHL:ään ja kansainvälisille markkinoille pääsyssä oli Niemisen mukaan korvaamaton.

- Ilman Yritystehtaan ammattimaista valmentamista ja apua, emme olisi kansainvälisillä markkinoilla näin vahvasti sisässä! Yritystehtaalla on huikea ja ammattitaitoinen tiimi, josta löytyy eritysesti kansainvälistä osaamista. Omalla kokemuksellani, en olisi osannut toivoa yhtään parempaa! Nieminen kehuu.

- Yritystehtaan yritysvalmentaja Marko Sorri on ollut vahvasti mukana luomassa yhteistyötä alusasun lanseeranneen Warroadin kanssa. Apu, jota olemme saaneet muun muassa viestinnässä ja yhteistyön luomisessa, on ollut koko yrityksen kannalta merkittävä. Olen äärettömän kiitollinen tästä mahdollisuudesta.

Apua Cutlon Team on saanut kansainvälistymisen ohella myös muun muassa rahoitusneuvottelujen käyntiin. Myös mahdollisuudesta käyttää Yritystehtaan neuvottelutiloja palavereihin on ollut Niemisen mukaan suuri apu.

- Yritystehtaalla on käytössä huipputilat, jossa olemme päässeet vetämään niin sijoittajaneuvotteluja kuin kansainvälisiä palavereja. Mahdollisuus neuvottelutilojen käyttämiseen on ollut merkittävä asia meille.


 

Idea Cutlonista syntyi käytännön tarpeeseen

Idea viiltosuojaneuloksesta syntyi Niemiselle, kun erään ammattikiekkoilijan ura päättyi luistimen terän viiltäessä ranteeseen syvän haavan.

- Harrastan itsekin jääkiekkoa ja olen omin silmin nähnyt vastaavanlaisia onnettomuuksia peleissä ja harjoituksissa. Tuon uutisen jälkeen aloin miettiä, eikö asialle voisi tehdä jotain.

- Jääkiekkopelit muuttuvat jatkuvasti yhä vauhdikkaammaksi ja tämä luo tarvetta suojata pelaajia luistimien viilloilta. Liigajoukkueiden lääkärien mukaan viilto-onnettomuuksia sattuu säännöllisesti”, Nieminen sanoo.

Idea ja tarve Cutlonille oli syntynyt.

Cutlon-29

Cutlon-materiaalin käyttö jääkiekkoilijoiden alusasuissa suojaa pelaajia muun muassa ranteiden viiltohaavoilta.

Nieminen aloitti etsimään maailmalta neulosta, joka soveltuisi tarkoitukseen. Niemisen idea viiltosuojaneuloksesta ei sinällään ollut uusi, sillä markkinoilta kyllä löytyy viiltosuojakankaita, mutta ohutta, joustavaa ja käyttömukavaa viiltosuojaneulosta ei etsinnöistä huolimatta löytynyt. Lopulta Nieminen otti yhteyttä kotimaiseen neulosvalmistajaan Orneuleeseen ja kertoi heille ideastaan.

Neulosvalmistaja innostui ideasta ja yhteistyö ja suunnittelutyö alkoivat alkuvuodesta 2015. Kokeiltiin joustavien ja joustamattomien lankojen yhdistämistä eri suhteissa sekä erilaisia neulostyylejä. Kahdeksas protyyppi toi läpimurron vuosien etsimisen ja kehittämisen jälkeen – maailman ohuin ja joustavin viiltosuojaneulos oli syntynyt.

Oli aika siirtyä markkinoimaan materiaalia vaatevalmistajille sekä kehittämään muutamia omia lopputuotteita, kuten jääkiekkoon kehitettyjä Cutlon-ranneviiltosuojia sekä viiltosuojapaitoja.

 

Kohti turvallisempaa huomista

Jääkiekon lisäksi käyttökokemuksia ja -potentiaalia Cutlonista löytyy urheilun parista muun muassa alamäkipyöräilyssä ja alppihiihdossa USA:n alppimaajoukkueen harjoitusalusasuissa. Urheilun ulkopuolella Cutlonia on hyödynnetty niin teollisuudessa kuin pelastusyksiköissä ja potentiaalia löytyy muun muassa PPE (Personal Protection Equipment) -toimialalla.

 
"Unelmani on tehdä Cutlonista suojavaatteiden Gore-Tex."

- Toni Nieminen -

 

- Tapaturmatilaston mukaan leikkaava, terävä tai karhea esine aiheuttaa työntekijän vahingoittumisen Suomessa noin 17 000 tapauksessa vuosittain. Eniten näitä tapaturmia sattuu elintarvike-, puu-, metalli-, ja rakennusteollisuudessa. Yleisimmin vaarassa ovat kädet ja käsivarret, Nieminen kertoo.

Yritystehdas on ollut vahvasti mukana myös Cutlonin innovaation kaupallistamisstrategiassa.

- Olemme pohtineet monia eri markkinavaihtoehtoja myös urheilun ulkopuolelta. Markkinatietoa on hankittu, tehty johtopäätöksiä, laadittu suunnitelmia ja koeponnistettu eri vaihtoehtoja sekä käyty tiivistä kommunikointia eri puolille maapalloa laajalla skaalalla erilaisten toimijoiden kanssa aina eläinten suojaamisesta työturvallisuuteen ja retkeilyyn, Marko Sorri luettelee.


Seuraava suuri unelma on jo Niemisellä kirkkaana.

- Unelmani on tehdä Cutlonista suojavaatteiden Gore-Tex. Haluan, että materiaalia käyttävä useat urheilu- kuin työvaatevalmistajat yhtä laajasti, kun Gore-Texiä käytetään.

Unelmaan liittyy myös halu parantaa omalta osaltaan ihmisten turvallisuutta.

- Cutlon on jo pelastanut ainakin yhden juniorijääkiekkoilijan reiden ja entisen SM-liiga pelaajan ranteen. Ilman Cutlonia molemmat olisivat loukkaantuneet. Näitä tarinoita, joissa Cutlon on ehkäissyt ja vähentänyt tapaturmia, onnettomuuksia ja vaurioita toivon lisää. Haluan olla kehittelemälläni tuotteella parantamassa ihmisten turvallisuutta.

 

Onko sinun ideasi seuraava kansainvälinen menestystarina?

Cutlon-blogi-cta kopio

Kuvassa Cutlon teamin Toni Nieminen (vas.) sekä Yritystehtaan yritysvalmentaja Marko Sorri.

 

Cutlon mediassa:

Yle Uutiset Keski-Suomi ja Etelä-Savo (1:58)

Yle radio Suomi Jyväskylä

Keskisuomalaisen podcast 

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT