Keväällä 2020 koronapandemian sulkiessa ihmiset koteihinsa, urheilumarkkinointia Jyväskylän ammattikorkeakoulussa opiskellut Santtu Tuviala suoritti tradenomin tutkintoon kuuluvaa työharjoitteluaan urheiluseuran markkinointitehtävissä.
"Ajattelin silloin, ettei urheiluseuroilla tule todennäköisesti olemaan varaa palkata kokoaikaisia työntekijöitä. Lähdin edistämään ideaa yrittäjänä toimimisesta niin, että tarjoaisin markkinointia ulkoistettuna palveluna urheiluseuroille. Opettajani vinkkasi tuolloin alkamassa olevasta Ideasta yritykseksi -valmennuksesta", Tuviala muistelee. Jos mielessäsi on yritysidea, katso miten Ideasta Yritykseksi -valmennus voi auttaa sinua ideasi kanssa!
Puhuttelevaa markkinointia sosiaalisen median avulla
Keväällä 2021 tradenomiksi valmistunut Tuviala tarjoaa urheiluseuroille matalalla kynnyksellä erilaisia markkinoinnin palveluita. Seurat voivat helposti ostaa ulkoistettua osaamista järkevällä hinnalla, ilman kokoaikaisen tekijän palkkaamista.
"Teen päivätyöni ohessa esimerkiksi sosiaalisen median sisältöjä eri seuroille. Sivutoiminen yrittäjyys on minulle ennen kaikkea mahdollisuus kartuttaa osaamistani erilaisissa projekteissa", Tuviala kertoo.Jo ennen pandemiaa tilanne oli se, ettei urheiluseuroilla ollut resursseja palkata yhtä henkilöä tekemään markkinointia täysipäiväisesti. Tällöin esimerkiksi sosiaalisen median kanavien ylläpito voi olla vain yksi tehtävä muiden joukossa. Tekemisestä puuttuu monesti tavoite ja suunnitelmallisuus.
"Unelmani on uudistaa koko suomalainen urheilumarkkinointi ja tapa, jolla sitä tehdään vastaamaan enemmän ison maailman meininkiä. Sosiaalinen media on yksi kanava siihen, eikä tekemiseen välttämättä vaadita suurta budjettia vaan kekseliäisyyttä, suunnitelmallisuutta ja työaikaa", Tuviala kuvaa.
Valmennuksesta valmiudet yrittäjänä toimimiseen
Tuvialalla ei ollut aiempaa kosketusta yrittäjyyteen ennen Ideasta yritykseksi -valmennusta. Tradenomin perusopintojen aikana hän oli käynyt vain pakollisen yrittäjyyden kurssin.
"Sain valmennuksesta valmiudet ja työkalut yrittäjyyteen ja ymmärsin sen avulla paremmin, mitä yrittäjyys vaatii. Valmennus myös auttoi jalostamaan liikeideaani."Ideasta Yritykseksi -valmennus toteutetaan ryhmän liikeideoiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Valmennettavat saavat sparrauksen ja tuen lisäksi konkreettisia työkaluja liikeidean ja yrityksen kehittämiseen. Työpajojen välissä toteutetaan liikeidean kehittämiseen liittyviä tehtäviä.
"Urheilu ja markkinointi ovat intohimojani. Yrittäjyys on minulle väylä päästä tekemään töitä näiden intohimojen parissa sekä kehittymään niissä. Valmennus auttoi minua suunnittelemaan yritykseni taloutta ja sain siitä samalla eväitä työelämään: urheiluseurankin talous pyörii pitkälti samoilla periaatteilla", Tuviala kiteyttää.