Skip to content
Oona Tynkkynen28.10.2019 13:56

Menestyjä satsaa hyvinvointiin

Kasvuyrittäjiä yhdistää palava into ja halu kehittää yritystoimintaansa. Tämä luo sitoutumista työhön, mutta haastaa palautumisen ja jaksamisen. Yrityksen ja yrittäjän hyvinvointi kulkevat rinnakkain ja jotta yritys voi menestyä, täytyy yrittäjän pitää itsestään huolta.

Yrittäjyys ja johtaminen ovat kuin huippu-urheilua. Suunnitelmat, tavoitteet ja tiimityö toteutuvat samalla tavalla ja työtä tehdään omia vahvuuksia käyttäen ja heikkouksia kehittäen. Lewell Oy:n yrittäjä Kaisa Wallinheimo vie yrityksiin viestiä siitä, että menestys rakentuu ihmisen voimavaroja kunnioittaen ja itseään johtaen. Kehoa tai henkistä kapasiteettia ei voi rasittaa enempää, kuin pystymme palautumaan. Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.

”Oman työn merkityksellisyys pitää meitä suorituskykyisinä ja usein käy niin, että kasvuyrittäjän vahva työnimu sekoittaa työn ja vapaa-ajan rajat. Tämä on haaste palautumiselle”, kiteyttää psykologi Sanna Kinnunen.

Kasvuyrittäjille Kinnunen suosittelee uneen ja palautumiseen keskittymistä.  Tietotyö nostaa vaatimuksia aivoille ja ajattelulle. Stressi vaikuttaa ajatteluun, jolloin keskittyminen heikentyy ja sen seurauksena voi olla vaikeaa hahmottaa kokonaisuuksia. Helposti unohtuu, että myös innostus kuormittaa aivoja.

Jotta aivot pysyvät koko päivän suorituskykyisinä, voi suorituskyvyn ylläpitoon ja palautumiseen käyttää erilaisia tekniikoita. Itselle sopivien menetelmien löytymiseksi yksi keino on psykologin tarjoama lyhythoito, jolla tarkoitetaan 4-8 kerran tapaamisia yksin, ryhmässä tai verkossa.

Parasta on, että jaksamiseen kiinnitetään huomiota jo silloin, kun sen kanssa ei ole ongelmia.  Keho antaa meille signaaleja hyvinvoinnistamme, kun vain maltamme kuunnella ja tutkia. Se, mikä on toiselle palauttavaa, voi olla toiselle kuormittavaa. Yleisenä ohjeena voi vain sanoa, että jokainen tarvitsee aikaa vain olemiseen.

”Lepääminen ei ole heikkouden merkki. Harvoin urheilukisoissakaan voittaa se, joka on eniten hiihtänyt tai juossut, vaan se, joka on treenannut ja palautunut fiksuimmin. Sama pätee bisnekseen”, avaa Firstbeat Technologies Oy:n hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari.

Firstbeatin työkalut ovat kehitetty auttamaan oman kuormituksen hahmottamisessa ja tasapainon löytymisessä.  Kolme päivän sydämen sykevälien seurantaa antaa tietoa palautumisen riittävyydestä ja auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Analyysin kautta voi pienilläkin muutoksilla parantaa hyvinvointi merkittävästi.

Paljon Mahdollisuuksia liikkumiseen ja hyvinvointiin

Jyväskylässä on paljon hyvinvoinnin huippuosaamista, josta yksi konkreettinen osoitus on Hippos2020: uusi liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin keskus.

”Jyväskylässä sykkii oppimisen sydän, joka mahdollistaa pohjan kasvuyrittäjyydelle ja myös hyvinvoinnille ja liikunnalle, jossa meillä on huippulaatuista tutkimusta ja tekemistä”, pohjustaa projektipäällikkö Nina Rautiainen.

Hippos2020 tarjoaa mahdollisuuksia kasvuyrittäjille, sillä alueella tarvitaan paljon liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyviä palveluita. Bisnespotentiaalia tarjoaa erityisesti data, jossa kaivataan innovaatioita liittyen tietoon ja sen jakamiseen esimerkiksi suorituskyvyn mittaamisessa. Myös e-urheilu tuo uusia mahdollisuuksia ja skaalautuvia malleja, jotka eivät vaadi fyysistä läsnäoloa Hippoksella.

”Voimme auttaa saamaan asiakkaan nopeasti mukaan kasvuyrittäjän ideaan ja sitä kautta nopeuttaa kehitysprosessia. Yritystehtaalla oleva yritys on tervetullut testaamaan bisnestään asiakkaalla Hippoksen ekosysteemiin”, hymyilee rautaisena verkostojenrakentaja tunnettu Nina Rautiainen.

**

Blogi on koostettu Yritystehdas Pop upin Hyvinvointi, suorituskyky ja business -teemapäivän haastatteluista. Tutustu Yritystehtaan Performance Programiin ja kuuntele lisää Kaisa Wallinheimon, Sanna Kinnusen, Nina Rautiaisen ja Jaakko Kotisaaren ajatuksia hyvinvoinnista ja suorituskyvystä työelämässä Spreakerista tai katso haastattelut videolta YouTubesta:

Kaisa Wallinheimo:

Kuuntele "Suorituskyky ja business, Yritystehdas" podcast

Sanna Kinnunen:

Kuuntele "Suorituskyky ja business, Yritystehdas" podcast

Nina Rautiainen:

Kuuntele "Suorituskyky ja business, Yritystehdas" podcast

Jaakko Kotisaari:

Kuuntele "Suorituskyky ja business, Yritystehdas" podcast

 

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT