Skip to content
Henna Kautto9.1.2020 13:53

Performance Program: Yrittäjän stressitasot hallintaan

Startup-yrittäjällä on usein monta isoa rautaa tulessa ja työ imee puoleensa. Työn ja muun elämän suorituskyvyn takaavan riittävän palautumisen tasapainoa voi olla haasteellista löytää. Stressitaso vaikuttaa suoraan aivojen suorituskykyyn. Huonosti palautuneena ja ylivireystilassa päätöksentekokyky tutkitusti heikkenee ja keskittymiskyky hukkuu varsinkin, jos to do -lista on pitkä ja moniosainen.

Tämän vuoksi Firstbeatin hyvinvointianalyysi on osa Yritystehtaan Performance Programia. Hyvinvointianalyysin avulla voidaan tarkastella, missä stressitasot työpäivän aikana liikkuvat, ja miten omaa stressiä voi säädellä. Hyvinvointianalyysillä saadaan tutkittua ja laadukasta tietoa siitä, miten kasvuyrittäjän hyvinvointia ja suorituskykyä voidaan yksilöllisesti parantaa löytämällä esim. oikeanlaiset työskentelytavat ja -ympäristöt. Analyysin kautta on mahdollista saada merkityksellisiä ja pysyviä tuloksia aikaiseksi yrittäjän hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamisessa.

Yritystehtaan Performance Programissa on mukana Yritystehtaan hautomoyritysten yrittäjät, joista yksi on Heimo Finland Oy:n Kalle Harmaala. Harmaalalle Hyvinvointianalyysi on jo entuudestaan tuttu useamman vuoden ajalta. Alkujaan Hyvinvointianalyysi tuli tutuksi urheilijana.

”Aiemmin urheilu oli minulle niin sanotusti se päätyö. Silloin Firstbeatilla seurattiin palautumista harjoittelusta. Urheilu-uran jälkeen olen halunnut jatkaa palautumisen seuraamista. Nyt suurin kuormitus tulee töistä, eikä urheilusta, jolloin seurattavat asiat ovat vähän muuttuneet. Tapa liikkua on muuttunut urheilu-uran jälkeen, joten Hyvinvointianalyysi on myös keino tarkkailla omaa kuntoa palautumisen ohella”, Harmaala sanoo.

Palaudutko riittävästi?

Firstbeat Hyvinvointianalyysilla mitataan, kuinka kuormittunut olet ja palaudutko kuormituksesta riittävästi. Hyvinvointianalyysi arvioi unenaikaisen palautumisen laatua ja riittävyyttä sekä auttaa löytämään ratkaisun paremman palautumisen saavuttamiseksi. Mittaus auttaa tunnistamaan, yksilölliset, stressaavat ja palauttavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Jo pienillä muutoksilla voidaan parantaa hyvinvointia merkittävästi. Lisäksi analyysi kertoo, oletko fyysisesti riittävän aktiivinen ja onko harjoittelusi riittävän tehokasta saadakseen aikaan positiivisia terveysvaikutuksia ja kohottaakseen kuntoasi.

Firstbeat Hyvinvointianalyysista on hyötyä kaikille. Kykyyn palautua vaikuttaa perimän ohella kuntotaso, terveydentila ja yksilölliset stressitekijät. Monelle oman kuormitustason arvioiminen on haasteellista, koska jatkuvaan liialliseen stressiin ja palautumisvajeeseen tottuu helposti ja väsyneestä olosta tulee itselle normi.

 

"Viimeisimpiä tuloksia verratessa olen huomannut, että stressinsietokykyni on kehittynyt vuoden aikana. Vaikka työmäärä on nyt ehkä nelinkertainen vuoden takaiseen, en ole lainkaan yhtä kuormittunut. Olen onnistunut siis kehittämään omaa palautumistani sekä stressinsietokykyä"

”Teen Hyvinvointianalyysin noin kerran kalenterivuodessa. Analyysin avulla olen oppinut huomaamaan, millainen palautuminen minulle sopii. Analyysista saatu data on monesti vahvistanut omat tuntemukseni siitä, millainen palautuminen on minulle parasta. Viimeisimpiä tuloksia verratessa olen huomannut, että stressinsietokykyni on kehittynyt vuoden aikana. Vaikka työmäärä on nyt ehkä nelinkertainen vuoden takaiseen, en ole lainkaan yhtä kuormittunut. Olen onnistunut siis kehittämään omaa palautumistani sekä stressinsietokykyä”, Harmaala kertoo.

Hyvinvointianalyysi osoittaa että, ihmiset kuormittuvat yksilöllisesti erilaisista asioista. Omien mittaustulosten perusteella kukin voi keskittyä juuri omiin, itselle sopivimpiin kehityskohteisiin sen sijaan, että umpimähkään alkaisi kokeilla kaikkia mahdollisia hyvinvointiohjeita.

Elämäntapamuutos onnistuukin parhaiten silloin, kun se on riittävän rajattu ja perusteltu. On myös mahdollista, että henkilö arvioi itsensä kuormittuneemmaksi kuin todellisuudessa onkaan, jolloin stressin pelkäämisestä tulee turha kuormitustekijä. Hyvinvointianalyysi siis auttaa meitä jokaista oppimaan parempaa stressinhallintaa. Kun haluat kehittää itseäsi, hanki Hyvinvointianalyysin ohelle asiantuntevaa valmennusta.

Henna Kautto, Yritystehdas Performance Program ohjelmavastaava, henna@yritystehdas.fi
Satu Kettunen, Yritystehdas Performance Programin psykologi


---
Blogi on ensimmäinen osa Performance Program -blogisarjaa, jossa esitellään Yritystehtaan Performance Program -valmennusohjelmassa käytössä olevia menetelmiä ja laitteita yrittäjän hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamiseen. Yrittäjän hyvinvointia käsiteltiin myös Yritystehdas Pop upissa, jossa mukana oli muun muassa Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari.

avatar

Henna Kautto

yritysvalmentaja #business #suorituskyky #digi henna@yritystehdas.fi 050 572 1121

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT