Skip to content
Henna Kautto27.3.2020 14:04

Kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen kotitoimistolla

Miten keskittyä kotitoimistolla? Maailmalla poikkeuksellinen tilanne on pakottanut ihmiset kotioloihin niin töissä kuin vapaa-ajallaan. Kotona työskenteleminen koko perheen kotona ollessa vaatii joustoa ja erityisjärjestelyjä, jotta keskeytyksiltä vältyttäisiin. Normaaleissakin työoloissa ajatustyöläisen työnteko keskeytyy keskimäärin 70 kertaa päivän aikana. Keskeytyksiin hukkuu jopa kolmasosa työpäivän tuottavuudesta.*


Vaikka keskeytys tapahtuu sekunneissa, on tutkittu, että häiriötekijän tai keskeytyksen jälkeen meillä kestää 1-24 minuuttia ennen kuin pystymme palaamaan aiempaan aiheeseen yhtä syvällisesti kuin ennen keskeytystä. Kasvuyrittäjällä ei ole varaa heittää turhia minuutteja hukkaan, joten kaikki keinot kannattaa ottaa käyttöön. Miten työskentelyyn pystyy sitten keskittymään kotioloissa, kun muukin perhe on kotona?


Yritys- ja hyvinvointivalmentajamme Henna Kautto listasi kolme tärkeintä ohjetta parempaan keskittymiseen kotona:

  1. Aikatauluta: Mikäli kotona on muitakin kuin sinä, tehkää säännöt aikatauluihin. Tässä yhden lapsiperheen aikataulumalli, kun molemmat vanhemmat ovat aikataulukriittisissä töissä. Rakenna itsellesi sopiva aikataulu ja sovittele se muiden toiveiden mukaan. Aikataulu on varmasti kompromissi, mutta hyvät kompromissit ovat usein kaikille parhaita ratkaisuja loppujen lopuksi.
  2. Rajaa näköärsykkeet pois: Mikäli kotona on paljon muita, rajaa itsellesi alue, jossa muiden liikkuminen ei häiritse. Jos et pääse erilliseen huoneeseen, niin käytä kotoa löytyviä verhoja, vieraspatjoja tai rakenna työhuoneesi varastoon tmv. Mikäli saat työpöydän ikkunan eteen, josta näet kauas, olisi se hyvä. Tutkimuksessa on osoitettu, että kauas näkevillä on ollut luovemmat ajatukset kuin heillä, jotka katsovat vain tietokonetta tai seinää.
  3. Rajaa ääniärsykkeet pois: Vastameluluurit korville ja taustalle hiljaa tämä keskittymistä edistävä musiikki.

Käy lukemassa ja kuuntelemassa lisää ammattilaisten Yritystehdas Pop upissa antamia vinkkejä muun muassa palautumiseen ja stressin hallintaan. Kiinnostaako yrittäjän hyvinvointi? Tutustu Yritystehtaan hautomon Performance Programiin.


*Jaakkola, Kaisa 2018. Palaudu & vahvistu.

avatar

Henna Kautto

yritysvalmentaja #business #suorituskyky #digi henna@yritystehdas.fi 050 572 1121

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT