Skip to content
Oona Tynkkynen16.1.2023 14:04

Hautomosta exitiin: "Emme olisi tässä pisteessä ilman Hautomoa"

”Aika haipakkaa on pari ensimmäistä kuukautta ollut.” 

Näin totesivat exitin tehneet Juuso Tiitola ja Olli Järvi nauraen pari kuukautta kauppojen jälkeen. Kulunut vuosi on ollut nuorille miehille työntäyteinen ja vähintäänkin mieleenpainuva.

Vuoden aikana nuoret yrittäjät keksivät uuden liikeidean, jonka pohjalle he rakensivat bisneksensä uudestaan, aloittivat Yritystehtaan Hautomon, lanseerasivat verkkokaupan, lähtivät rahoituskierrokselle ja lopulta myivät yrityksensä. 

“Meillä on ollut ihan valtava tahtotila olla yrittäjiä ja ollaan tehty sen eteen hurjasti töitä”, Juuso ja Olli kertovat. 

Yritystehtaan Yrittäjävalmennuksessa olleen yrittäjäkaksikon tahtotila ja potentiaali näkyi myös ulospäin, kun hyväksyttiin Hautomoon alkuvuodesta 2022. 

”Ilman Yrittäjävalmennusta, ei olisi varmaan koskaan päädytty Hautomoon. Olimme Yrittäjävalmennuksen aikaan pyörineet paljon Yritystehtaalla ja olimme tulleet tutuiksi. Meillä oli kova työmoraali ja olimme usein viimeiset tyypit Yritystehtaalla. Teimme aktiivisesti hommia ja kun tekee paljon, joskus voi onnistaa”, Olli painottaa.  

“Jo se, että saatiin olla Yritystehtaan vaikutuspiirissä ja kunnon tiloissa, teki paljon. Jos olisimme jääneet tekemään tätä villasukat jalassa kotiin tai pyörimään koulun tiloihin, oltaisiin jo kaaduttu”, Juuso sanoo. 

Lue tarkemmin, kuinka yrittäjäkaksikon liikeidea eli ja kuinka he rakensivat omaa työelämää Yrittäjävalmennuksen aikana.

 

Rahoitusvaihtoehdot puntarissa 

Kestävää ja vastuullista liikkumista arjessa ja vapaa-ajalla edistävä, ensimmäinen työsuhdepolkupyörille suunnattu verkkokauppa eCycled lanseerattiin helmikuussa 2022. 

"eCycled on markkinoiden helpoin tapa hankkia työsuhdepyörä. Lähdimme liikkeelle ajatuksesta, että työntekijän tulee pystyä hankkimaan työsuhdepyörä lisävarusteineen suoraan verkkokaupasta kotiin kuljetettuna. Palvelumme sisältää kaikki työsuhdepyörien hallinnointiin liittyvät asiat, jolloin asiakkaan tehtäväksi jää ainoastaan pyöräedusta nauttiminen", Juuso kertoo. 

”Oltiin oltu pitkään hiljaa siitä, mitä tehdään. Helmikuun lanseerauksen jälkeen, saimme ensimmäiset valmiiksi lämmitellyt asiakkuudet melko nopeasti klousattua ja sen jälkeen asiakkuuksia alkoi tulla lisää.” 

Nuoret yrittäjät saivat palvelulleen proof of conceptin pian verkkokaupan avaamisen jälkeen.  

”Teimme paljon kylmäsoittelua ilman markkinointia. Saimme soitelulla klousattua asiakkuuksia ja saimme palautetta, että tämä on markkinoiden paras ratkaisu. Se valoi uskoa, että tehdään oikeita asioita.” 

Pian yrittäjät huomasivat, että saadakseen bisnestään skaalattua isommalle sekä omia prosesseja ja tuotetta kehitettyä, tarvitaan startupille rahoitusta. Olli ja Juuso selvittivät vaihtoehtoja yrityslainasta aina bisnesenkelin hankkimisesta yritykseen. Lue kokeneen bisnesenkelin ja yritysvalmentajamme Vesa Lehtisen vinkit sijoittajan löytämiseen. 

Rahoitusta etsiessään Juuso ja Olli osallistuivat muun muassa Yritystehtaan ja Suomen Yrityskehityksen järjestämään Rahoituspaneeliin, jossa yritykset pääsevät pitchaamaan rahoittajien eteen ja saamaan arvokasta palautetta liikeidealleen. Nuorille miehille Rahoituspaneelissa pitchaaminen oli ensimmäinen pitchaus rahoittajien edessä.  

 

”Oli todella tärkeää, että pääsimme pitchaamaan parille bisnesenkelille."

 

“Rahoituspaneeli ei ollut mitään hyväntekeväisyyttä, vaan saimme paljon pahoja kysymyksiä ja palautetta liikeideastamme, kun rahoittajat etsivät rahalleen mahdollisimman hyvää tuottoa, mahdollisimman pienellä riskillä. Saimme todella hyvää sparrailua ennen Rahoituspaneelia, mikä valmisti meitä varsinaiseen paneeliin. Jos valmistautuminen olisi ollut lepsumpaa, olisi meillä ollut paha paikka varsinaisessa paneelissa”, Juuso toteaa. 

Miehet ovat yhtä mieltä siitä, että Rahoituspaneeli oli todella hyvä kokemus. 

”Rahoituspaneeli on todella hyvä konsepti ja huikea mahdollisuus startupeille! En tiedä, miten olisimme keskenään päässeet sijoittajien kanssa samaan pöytään”, Olli sanoo. 

Rahoituspaneelin ohella yrittäjäkaksikko pääsi pitchaamaan liikeideansa myös parille bisnesenkelille. 

”Oli todella tärkeää, että pääsimme pitchaamaan parille bisnesenkelille. Saimme paljon kehuja ja kritiikkiä. Kritiikkiä tuli erityisesti siitä, ettei meillä ollut mitään täysin uniikkia kilpailuetua, vaikka verkkokauppamme ja markkinaratkaisumme oli hyvä. Moni sijoittaja kuitenkin näki potentiaalin alassa ja meissä. Alalla oli jo kuitenkin toimijoita, jotka olivat nostaneet miljoonien rahoituksia.” 

Rahoitusta miettiessä Juuso ja Olli olivat jo lähdössä ottamaan lainaa, jonka turvin yritykseen olisi saatu palkattua lisää työvoimaa. Mieleen nousi vaihtoehtona myös kumppanuuksien rakentaminen eri toimijoiden kanssa. 

”Istuttiin alas eri toimijoiden kanssa ja mietittiin kumppanuuksia, jossa meidän verkkokauppa voitaisiin tuoda kumppanin käyttöön ja saisimme sitä kautta lisää resursseja myyntiin ja markkinointiin.” 

Lopulta yksi noista kumppanuuspuheluista muutti yrityksen suunnan.

 

Kohti exitiä ja sen yli 

Kumppanineuvotteluja käytäessä kaksikko sai tarjouksen liittyä osaksi ePassia. Ehdotuksen seurauksena alkoivat neuvottelut yrityksen myymisestä ja tuomisesta osaksi ePassin palveluita. 

“Meni monta viikkoa ensimmäisistä keskusteluista, että saatiin ekat luvut pöytään. Olimme rahoituskierroksen alussa tehneet ensimmäisiä valuaatiolaskelmia itsellemme Yritystehtaan valmentajien avustuksella. Heitimme pallon ostoehdotuksen tehneelle ja tarjous, joka saatiin osui tosi lähelle valuaatiota, jonka olimme laskeneet”, Olli kertoo. 

Yritykset pääsivät tarjouksesta yhteisymmärrykseen, jota seurasivat aiesopimus ja due diligence -vaihe. Lue lisää yrityksen talouden tunnusluvuista. 

”Tapasimme Espoossa ePassin johtoryhmän ja kävimme kaikki asiat läpi. Saimme kauppakirjat, joita Yritystehtaan valmentajien suosituksesta kävimme läpi yhdessä juristien kanssa. Korjauksia tehtiin ja sopimusta palloteltiin puolin ja toisin, kunnes kesäkuussa pistettiin nimet papereihin ja kilistettiin samppanjaa.” 

Kaikkiaan yrityksen exit-prosessi kesti vajaa pari kuukautta. 

”Suoraan sanottuna se oli stressaavaa ja arvaamatonta aikaa, mutta saimme Yritystehtaalta tukea ja uskottavuutta itsellemme. Tuki, jota saatiin päävalmentajaltamme Roope Pietilältä ja Yritystehtaan muilta valmentajilta, hyödytti meitä paljon. Saimme muun muassa vinkin juristin hankkimisesta kauppakirjan läpi käymiseen Yritystehtaan valmentajilta. Jälkeenpäin voimme suositella juristin hankkimista ehdottomasti yrityskauppatilanteissa, se on pieni hinta kaiken rinnalla”, Juuso ja Olli sanovat.

 

“Ilman halua onnistua, ei yrittämisestä tulisi mitään” 

Vaikka yrittäjien aika Hautomossa jäi verrattain lyhyeksi, ehtivät yrittäjä saada Yritystehtaalta paljon apua liiketoiminnan kehittämiseen. Apua yrittäjät saivat rahoitusasioiden lisäksi muun muassa liiketoiminnan mittaamiseen.

“Opimme, että eri bisneksissä eri mittarit ovat relevantteja. Myös se vaihtelee, mitä mitataan viikko ja mitä kuukausitasolla”, Olli avaa. 

 

 ”Aikamoisessa myllyssä olemme olleet, emmekä olisi tässä pisteessä ilman Hautomoa ja valmennusta! Suosittelemme Hautomoa vahvasti muille yrittäjille. Yritystehtaalle kuuluu tosi iso kiitos!”

 

Tärkeään rooliin nousi myös verkosto, jonka Yritystehdas tarjosi - Tehtaalta löytyi aina joku, jonka kanssa keskustella. 

"Saimme uusia näkökulmia sekä hyviä vinkkejä Yrittäjävalmennuksen päävalmentajaltamme Teräväisen Pasilta sekä Yritystehtaan valmentajilta Roope Pietilältä ja Mika Fiskiltä, kenelle kannattaa soittaa. Saimme nuorina yrittäjinä todella helposti sovittua puolen tunnin sparrailuaikoja yksityisen kuin julkisen puolen liike-elämän konkareiden kanssa, kuten Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan kanssa. Halu auttaa on kova! Joka tapaamisesta jäi jotain käteen, vaikka aina ei ollut selvää agendaa”, Juuso ja Olli iloitsevat. 

Kontakteja ja hyviä keskusteluja syntyi myös Yritystehtaan yhteisön sisällä kanssayritysten kesken. Löydät kaikki Yritystehtaan Hautomoyritykset asiakkaamme-sivulta. 

“Tutustuimme Yritystehtaalla moniin tyyppeihin ja pääsimme sparrailemaan yhdessä muun muassa osakassopimusta. On ollut hienoa, että meillä on ollut Yritystehtaalla yhteisö, josta jää tyyppejä osaksi elämää Hautomon jälkeenkin.” 

Kaksikko kertoo, että heidän tarinansa sai valtavat eväät Yritystehtaalta.

 ”Aikamoisessa myllyssä olemme olleet, emmekä olisi tässä pisteessä ilman Hautomoa ja valmennusta! Suosittelemme Hautomoa vahvasti muille yrittäjille. Yritystehtaalle kuuluu tosi iso kiitos!” kaksikko kiittelee. 

Vaikka eCycledin kasvutarina on huikea, kaksikko myöntää, että matkalle on mahtunut myös aamuja, jolloin olisi tehnyt mieli jäädä nukkumaan ja päässä on käynyt ajatus, onko tässä mitään järkeä. Hyvä draivi ja sisäänrakennettu kova tahtotila onnistua on kuitenkin aina löytynyt. 

“Ilman halua onnistua, ei yrittämisestä tulisi mitään. Jos sä et laita 100% sun tekemiseen, joku muu laittaa ja tekee sua paremmin”, Olli muistuttaa.

 

hautomosta-apua-exit-yrityskauppa-blogi

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT