Skip to content
Tulevaisuuden toimisto on yhteisön ja hyvinvoinnin alusta. Yritystehtaan toimitilat Jyväskylässä vastaavat hybridityön tarpeisiin.
Oona Tynkkynen20.9.2021 15:16

Yritystehtaan toimitilat Jyväskylässä täyttävät hybridityön tarpeet

Tulevaisuuden toimisto on yhteisön ja hyvinvoinnin alusta. Näin povaavat Muotoilutoimiston Nuanin ja Flowork®in Riina Mikkonen sekä startupeja valmentavan Yritystehtaan asiakkuuspäällikkö Heidi Länsisalmi.

”Suomessa toimistojen rakentaminen hyvinvoinnin alustana on vielä alkutaipaleella. Työhyvinvoinnista puhuttaessa puhutaan tavallisesti vain ergonomista, joka on todella kapea näkökulma. Sähköpöytä toimistolla on jo perusjuttu. Hyvinvoinnin tukeminen kannattaa viedä pidemmälle”, Riina Mikkonen ja Heidi Länsisalmi kertovat.

kankaan-arkki-jussi-marko

Flowork®in suunnittelemiin keväällä 2021 valmistuneisiin Yritystehtaan toimitiloihin Jyväskylän Kankaalle on haettu ratkaisuja, joiden vuoksi toimistolle kannattaa pendelöidä, ja jotka tekevät tiloista vastuullisuuden ja kestävän työnteon edelläkävijöitä. Suunnittelun kärkinä ovat olleet suorituskyky, hyvinvointi ja hybridityö.

Sosiaalinen hyvinvointi ja fyysinen aktiivisuus ovat isossa roolissa Yritystehtaan tiloissa. Aktiivisuuteen kannustavat niin layout, aktiivituolit ja -pallot, kuntopyörät, seisomatyöpisteet kuin hyvinvointinurkkaus aina puolapuineen, renkaineen ja treenivälineineen.

”Pelkät hyvinvointiin kannustava tila ei riitä, vaan myös kulttuuria pitää rakentaa hyvinvoivempaan suuntaan”, Heidi painottaa.

Aktiivisuuden vastapainoksi tiloihin on tuotu myös mahdollisuuksia palautua

”Tuorein tutkimustieto osoittaa, että työpäivän jälkeen tapahtuva palautuminen ei ole riittävää, vaan palautumisen jaksoja pitää saada myös työpäivän keskelle. Sitä varten toimitiloista pitää löytyä palautumisen tiloja sekä työkulttuuri, joka kannustaa palautumiseen”, Riina kertoo.

kankaan-arkki-saija

Kognitiivista ergonomiaa tilassa tukevat akustiikkasuunnittelu ja tilojen jakaminen vyöhykkeisiin. Aktiivisuutta vaativaan myyntityöhön, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja verkostoitumiseen kuin korkeaa keskittymistä vaativaan työhön on olemassa omat tilansa.

Ihmisen sisäsyntyistä halua olla luonnossa eli biofiliaa tilaan on tuotu mm. puu- ja luontomateriaaleilla sekä runsailla kasvielementeillä. Toimitiloista löytyy todennäköisesti ainoana Suomessa keskellä toimistoa kasvihuone, jonne kuka tahansa voi vetäytyä työskentelemään tai palautumaan.

”Tilat on suunniteltu tukemaan työnteon virtaavuutta, mikä istuu täydellisesti Yritystehtaan Hautomon Performance Program -ohjelmaan. Pyrimme kannustamaan kasvuyrityksiä kestävään kasvuun ja suorituskykyyn. Toiminta ja tilat ohjaavat ihmisiä hellästi kohti parempia valintoja”, Heidi sanoo.

Tiesitkö, että tutkimukset osoittavat, että seisaaltaan pidetyt palaverit ovat keskimäärin neljäsosan lyhyempiä ja osallistujat ovat palaverien antiin keskimääräistä tyytyväisempiä? Jos et usko, kokeile!

Optimoidun toimiston ROI on merkittävä

Yritystehtaan 800 m2 tila on alusta, joka palvelee monia käyttäjäryhmiä ja se on optimoitu tietotyötä varten. Sama toimitila palvelee Yritystehtaan Hautomon liki pariakymmentä eri alan toimijaa ensisijaisena työskentely-, kokoustamis- ja kohtaamispaikkana uudessa hybrityöarjessa. Tiloja käyttävät myös Yritystehtaan omistajien Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän Ammattikorkeakoulun ja Gradian työntekijät ja opiskelijat. 

IMG_1101

Nykypäivän toimiston täytyy olla työntekijää motivoiva tila ja tarjota aitoa lisäarvoa etätyön rinnalle. Tätä ei ratkaise pelkkä iso neliömäärä, vaan keskeisessä roolissa on tilojen käyttömukavuus ja eri työskentelytapojen tarpeet.

Tilan suunnittelun alusta lähtien on käyty vuoropuhelua tilan käyttäjien kanssa ja kerätty dataa. Saadun datan pohjalta on tehty suunnitelma, joka toteutettiin Kankaalle. Nyt vuorossa on testaaminen ja uuden datan kerääminen.

”Saadun datan pohjalta tilaa voidaan jatko kehittää jatkuvana prosessina vastaamaan käyttäjien tarpeita. Tila ei ole koskaan valmis, vaan se elää aina käyttäjiensä mukaan”, Riina ja Heidi kertovat.

Hyvin suunnitellut tilat on mahdollista toteuttaa pienemmälläkin budjetilla

Pitkäjänteisellä suunnittelulla on mahdollistettu, että tilainvestointi on pystytty toteuttamaan pienellä budjetilla.

”Olemme hyödyntäneet paljon olemassa olleita kalusteita, ostaneet paikallisilta yrityksiltä heidän vanhoja kalusteitaan sekä päivittäneet paikallisten osaajien avulla vanhoja kalusteita uuteen ilmeeseen. Hyvin suunniteltu tila on muunneltava ja juostava, jolloin myös investointi on kestävä ja jakaantuu pitkälle ajalle”, Heidi korostaa.

"Hyvinvointiin ja tutkimustietoon pohjaavien toimistoratkaisujen ROI vahvistaa kestävää liiketoimintaa. Tällaisissa tiloissa työ sujuu nopeammin, tehokkaammin ja vähemmän työntekijää kuluttavasti. Tällöin hyödynnämme tietotyön tärkeintä resurssia, ihmistä ja aivojamme, kestävästi, mikä heijastuu palautumiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja työmotivaatioon”, Riina kertoo.

saija-neukkariYritystehtaan Hautomossa olevan Green Carbon Oy:n Saija Ahonen kertoo uusien tilojen tuntuneen heti omalta.

”Aloin todella nopeasti hyödyntämään eri tiloja eri työtehtävissä ja fiiliksissä. Kun pitää keskittyä, valitsen rauhallisen neukkarin, jossa on mukava sohva ja lempeä tunnelma. Kun taas teen myyntityötä, hakeudun aktiivisuutta ja energiatasoja nostattavaan neukkariin.”

Saija kertoo aktiivisuustason nousun heijastuneen myös keskusteluihin asiakkaiden kanssa.

”Huomaan, että keskustelut asiakkaiden kanssa ovat syventyneet, joka luonnollisesti vaikuttaa asiakkuuksien hoitoon ja myyntiin positiivisesti”, Saija jatkaa.

Yritystehtaan monitilatoimisto palvelee Yritystehtaan asiakkaita 24/7. Discovery Streetissä mukana oleva Lauri Hulkkonen kertoo, että hänen työskentelynsä Yritystehtaan tiloissa painottuu ilta- ja viikonloppuaikaan.

“Olen kokenut tilat todella innostavina työnteon kannalta, tilat antavat hyvän energian valoisuudellaan ja ilmanlaatu on tiloissa tosi hyvä”, Lauri kertoo.

hautomo-cta

Flowork® on työympäristön hyvinvoinninvallankumous. Flowork® mullistaa työympäristöjä yhdistämällä ihmisen biologian, datan ja muotoilumetodit.

Yritystehdas on startup-hautomo, joka valmentaa alkuvaiheen liikeideoiden omistajia ja startup-yrityksiä kohti kestävää kasvua.

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616