Tuotekehitysrahoitus on ponnahduslauta alkuvaiheen yritysideoiden testaamiseen. Mikko Ristilä kehitti tulevien yhtiökumppaneidensa kanssa prototyypin rahoituksen avulla. Ennen pitkää kolmikon tavoitteena on hypätä yrittäjiksi ja yllättää markkinat innovatiivisella tuotteellaan.
Saunassa kypsyy hyviä yritysideoita. Loppuvuodesta 2022 Mikko Ristilä vietti saunailtaa ystäviensä kanssa, kun hän päätti avata suunsa ja kertoa alustavasta ideastaan. Hyvä kun mies oli ehtinyt kertoa asiansa loppuun, yksi kavereista nyökytteli, että hän oli miettinyt tismalleen samaa.
Ristilä oli jo pitkään haaveillut ryhtyvänsä yrittäjäksi, mutta kunnollinen ja erottuva yritysidea oli puuttunut. Nyt erinomainen liikeidea on olemassa, mutta se ei ole vielä julkinen. Ristilä paljastaa sen verran, että idea liittyy elektronisiin ohjausjärjestelmiin.
”Suomessa tällä alalla on vain pari toimijaa, joilla ei ole ollut painetta kehittää uusia ratkaisuja. Näimme tässä markkinaraon, joten lähdimme viemään ideaamme eteenpäin”, Ristilä valottaa.
Ristilän lisäksi liikeidean takana on kaksi muuta tekijää. Kolmikko tutustui toisiinsa alun perin samassa työpaikassa, minkä jälkeen he ovat ystävystyneet ja pitäneet tiiviisti yhteyttä.
”Minä olen suunnittelusta kiinnostunut propellihattupää, toinen on kokenut projektiosaaja ja kolmas kädet savessa viihtyvä tekijämies”, Ristilä luonnehtii.
Parhaillaan Ristilä työskentelee kokopäiväisesti projektipäällikkönä it-talo Solitalla ja opiskelee iltaisin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ylempää amk-tutkintoa teknologialiiketoiminnan johtamisen alalla. Yritys on tarkoitus perustaa tammikuussa 2024.
Tuotekehitysrahoituksen avulla prototyyppi valmiiksi
Kun yritysidea oli hautunut muutaman kuukauden, Ristilä päätti hakea Yritystehtaalta Tuotekehitysrahoitusta. Tuotekehitysraha on suunnattu alkuvaiheen ideoiden kokeilemiseen. Sitä voivat hakea Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opiskelijat ja työntekijät.
”Meillä oli kirkas visio, mitä haluamme tehdä, mutta yritysideamme haki vielä muotoaan. Haimme rahoitusta elektroniikan komponentteja, piirilevyjä ja koteloita varten.”
Rahoitusta hakeakseen Ristilä ja hänen tulevat yhtiökumppaninsa tekivät 10 minuutin esityksen arviointiraadille, jossa oli mukana Yritystehtaan ja korkeakoulujen henkilökuntaa.
”Pitsaus meni tosi hyvin, vaikka minua jännittikin hirveästi. Raati antoi tuotekehitysideastamme paljon positiivista palautetta. Saimme tuhannen euron rahoituksen”, Ristilä iloitsee.
”Kannustan kaikkia hakemaan Tuotekehitysrahoitusta oman tuotteen tai palvelun edistämiseen. Etukäteen kannattaa miettiä tarkasti, mitä oikein on tekemässä ja mihin rahoitusta haluaa.”
Mikko Ristilä
Ristilä näkee Tuotekehitysrahoituksen tärkeänä aloittavalle yritykselle, sillä se nopeuttaa merkittävästi prototyypin kehittämistä, kun tarvittavat hankinnat voi tehdä kerralla. Vaikka tuhat euroa ei ole ylitsepääsemätön summa työssä käyvälle, näkyy se silti lovena kukkarossa.
”Kannustan kaikkia hakemaan Tuotekehitysrahoitusta oman tuotteen tai palvelun edistämiseen. Etukäteen kannattaa miettiä tarkasti, mitä oikein on tekemässä ja mihin rahoitusta haluaa.”
Ideasta yritykseksi -valmennus vahvisti talousosaamista
Tuotekehitysrahoituksen raati kannusti Ristilää ja kumppaneita hakemaan Ideasta yritykseksi -valmennukseen. Ristilä tarttui tilaisuuteen, koska heillä oli joka tapauksessa selkeänä tavoitteena perustaa yhteinen yritys. Lisäksi idean sparrauksesta sai viisi opintopistettä.
Kolmikosta Ristilä lähti mukaan valmennukseen, joka starttasi alkuvuodesta 2023. Miehet olivat kehittäneet tuotettaan iltaisin ja viikonloppuisin, mutta liikeidea oli edelleen lähtökuopissa.
Valmennuksen hyödyllisiä materiaaleja Ristilä uskoo hyödyntävänsä vielä tulevaisuudessa.
”Olen koulutukseltani insinööri, joten minulla ei ole kauppatieteiden osaamista. Siksi sain valmennuksessa eniten hyötyä talousasioiden, kuten kassavirtalaskelman ja hinnoittelumallin, opiskelusta. Yrityksen taloutta käsiteltiin käytännön tasolla ja sopivalla laajuudella.”
Valmennuksen hyödyllisiä materiaaleja Ristilä uskoo hyödyntävänsä vielä tulevaisuudessa.
Ristilä arvosti myös valmennuksen osallistujien avointa yhteishenkeä. Paikan päälle oli aina ilo mennä. Muiden aloittelevien yrittäjien ideoiden, pohdintojen ja haasteiden kuunteleminen innosti Ristilää miettimään omaakin yritystoimintaa.
Valmentajia Ristilä kuvailee mukaviksi, kannustaviksi ja helposti lähestyttäviksi. Yrittäjyyden asiantuntijoina he osasivat kysyä myös rakentavia kysymyksiä, joten valmennus ei ollut ainoastaan selkään taputtelua.
”Valmentajat olivat selkeästi asennoituneet niin, ettei kenenkään yritysideaa arvostella. Tarkoituksena oli tsempata ja keksiä hyviä kehittämiskohteita kaikista ideoista.”
Luottavaisella asenteella kohti täysipäiväistä yrittäjyyttä
Henkilökohtainen innostus ja motivaatio ovat kannustaneet Ristilää eteenpäin kohti yrityksen perustamista. Koska päivätyö ja perhe vaativat oman aikansa, yrityksen pohjatöitä on ollut aikaa tehdä huolella ilman hätiköityjä päätöksiä.
”Tavoitteena on saada rakennettua toimiva prototyyppi loppuvuoden aikana. Ensi vuoden alussa pääsemme myymään oheistuotteita ja -ohjelmistoja, jotta saamme kassavirran avattua. Sitten voimme kehittää päätuotteen loppuun asti.”
Ristilä on kiinnostunut jatkamaan Ideasta yritykseksi -valmennuksen jälkeen Yrittäjävalmennukseen tai Hautomoon, joissa omaan yritystoimintaan saisi lisää kasvun eväitä. Hän on ollut positiivisesti yllättynyt Yritystehtaan monipuolisista palveluista.
Tulevaisuuteen Ristilä ja hänen yhtiökumppaninsa katsovat luottavaisin mielin. He uskovat, että uusi tuote kiinnostaa asiakkaita ja yllättää kotimaiset kilpailijat. Kolmikon suunnitelmissa ei kuitenkaan ole valmistaa tuotetta itse vaan vastata sen suunnittelusta ja ylläpidosta.
”Muiden suomalaisten toimijoiden tuotteet tulevat ulkomailta, mutta meidän etuna on täysin kotimainen tuote”, Ristilä tähdentää.
Kunhan innovatiivinen tuote lähtee kunnolla lentoon, Ristilä ja kumppanit aikovat hypätä täysipäiväisiksi yrittäjiksi. Unelma yrittäjyydestä saa ennen pitkää siivet.