Skip to content
Yritystehdas22.6.2023 15:12

Tukea tuotekehitykseen - Hautomosta potkua laajenemisessa koko Suomen palveluksi

Tiimi on pieni, mutta tavoitteet ovat suuret. Shareway Oy:n takana oleva yrittäjäkolmikko Renne Hirsimäki, Joel Tolvanen ja Akseli Jaara tuntevat jo toisensa opiskeluajoilta Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen opinnoista, minkä vuoksi toisten työskentelytavat ovat kolmikolle entuudestaan tuttuja.

Hirsimäen, Tolvasen ja Jaaran yritys Shareway Oy tuottaa samannimistä palvelua helpolle ja nopealle parkkipaikkojen vertaisvuokraamiselle. Kuka tahansa voi lisätä parkkipaikkansa palveluun ja asettaa sen vapaaksi silloin, kun ei sitä itse käytä - esimerkiksi työpäivän tai mökkiviikonlopun ajaksi muutamalla klikkauksella. Sharewayn avulla parkkipaikan omistaja voi tienata parhaimmillaan satoja euroja vuodessa. Palvelun käytöstä hyötyy myös ympäristö, sillä vapaan paikan voi pongata helposti sovelluksen karttanäkymästä, jolloin turha ajelu parkkipaikkaa etsiessä jää pois. Shareway-palvelu haluaa tehdä vertaispysäköinnistä osan autoilijan arkipäivää.

 

Liki 3000 sovelluslatausta ja lukuisat palvelun kautta toteutuneet pysäköinnit kertovat omaa kieltään; palvelulle on selkeä tarve ja markkinat ovat sen vahvistaneet.

 

Liki 3000 sovelluslatausta ja lukuisat palvelun kautta toteutuneet pysäköinnit kertovat omaa kieltään; palvelulle on selkeä tarve ja markkinat ovat sen vahvistaneet. Yrityksessä miltei kaikki on tehty itse niin ohjelmistokehityksen kuin markkinoinninkin saralla, joten tuotekehitys ja yrityksen suunta on pysynyt tiukasti kehittäjien omissa hyppysissä - Yritystehtaan tukea unohtamatta.

Screenshot (12)Shareway helpottaa vapaan parkkipaikan löytämistä, sillä näet reaaliajassa, mistä vapaita paikkoja löytyy! Laitamalla oman parkkipaikkasi vuokralle, voit tienata rahaa silloin, kun paikka muuten seisoisi tyhjänä.

 

Yliopistolta Yrittäjävalmennuksen kautta Hautomoon

Sharewayn tarina sai alkunsa, kun kaksi tietojärjestelmätieteen opiskelijaa osallistui Jyväskylän kaupungin ja Crazy Townin järjestämään JKL City Challenge –haasteeseen loppuvuodesta 2018. Nuoret yrittäjän alut saivat haasteeseen osallistumalla ensimmäisen kerran validointinsa idealleen - parkkipaikkojen vertaisvuokraamiselle.

Ensimmäinen alkuajatus Shareway-palvelulle tuli yrityksen perustajien toimiessa Jyväskylän yliopiston Startup Lab:lla. Jyväskylän kaupungilta toimitettiin idea palvelusta, jossa taloyhtiöt voisivat vuokrata paikkojansa viereisille taloyhtiöille. Ajatusta jatkojalostettiin edelleen - miksei kuka tahansa voisi vertaisvuokrata parkkipaikkaansa kelle tahansa toiselle palvelun käyttäjälle?

Palvelua pilotoitiin aluksi Jamk:n Rajakadun parkkipaikoilla 2019. Vain reilua vuotta myöhemmin palvelu oli jo käytössä Jyväskylässä. Tästä matka jatkui Yritystehtaan Yrittäjävalmennuksen (aiemmin oppilaitoshautomo) kautta Hautomoon hakemaan kokeneiden asiantuntijoiden sparrausta yrityksen kehitykselle. Yritystehtaan Hautomoon Shareway hyväksyttiin keväällä 2021.

 

Tuotekehitystä ja kasvua Jyväskylästä koko Suomeen

Alkuun Shareway-palvelulla oli vain ja ainoastaan verkkosivut ja mobiilisovellus. Kun Shareway lanseerattiin Jyväskylässä 2019, moni asia oli toisin kuin nykyisessä Shareway-palvelussa.

Shareway-palvelua pystyi käyttämään vain mobiilisovelluksessa, ja palvelun käyttö oli rajoitettu lyhytaikaisiin pysäköinteihin. Hinnoittelu oli kiinnitetty julkisen pysäköinnin aluekohtaisiin hintoihin.

"Alkuajatus oli se, että suurin tarve on lyhyissä pysäköinneissä. Ajatuksenamme oli, että haluamme kerätä kriittisen massan käyttäjiä yhdestä kaupungista kerrallaan. Ajan kuluessa sekä tehtyjen asiakashaastattelujen ja kasvustrategian myötä moni asia kuitenkin muuttui", Sharewayn toimitusjohtaja Renne Hirsimäki toteaa.

IMG_5845

Sharewayn yrittäjät Akseli Jaara, Joel Tolvanen ja Renne Hirsimäki ovat kehittäneet palveluaan kuunnellen asiakastoiveita ja -tarpeita. Parkkipaikkojen vertaisvuokraus palvelu avattiin koko Suomeen syksyllä 2022. 

 

Nyt Shareway-palvelua voi käyttää mobiilisovelluksen lisäksi myös verkkoselaimessa, ja pidempiaikaiset vuokrauksetkin ovat mahdollisia päiviksi ja jopa viikoiksi. Parkkipaikan omistajat pystyvät määrittelemään paikkansa hinnat parhaaksi näkemällään tavalla.

Myös yhden kaupungin laajentumisstrategia sai väistyä ja Shareway julkaistiin syksyllä 2022 käytettäväksi koko Suomessa aina Hangosta Nuorgamiin saakka. Muutosten myötä palvelun skaalautuvuus ja käyttäjien mahdollisuudet ovat siis parantuneet huomattavasti.

 

“Pienessä tiimissä tehdessä tulee helposti putkinäköä, eikä välttämättä näe metsää puilta, ja silloin valmentajan rooli nousee arvoon arvaamattomaan.”
- Joel Tolvanen, Shareway

 

Matka tähän on ollut pitkä ja töitä palvelun kehittämiseksi on tehty paljon. Muutoksia palveluun on tehty hiljalleen käyttäjähaastattelujen ja Yritystehtaan tuen siivittämänä.

“Jokainen muutos on tarkkaan harkittu, ja Yritystehtaalta on Hautomon aikana tullut tukea niin tuotekehityksessä kuin kasvustrategian hahmottelemisessa”, yrittäjäkolmikko kertoo. 

Yritystehtaan yritysvalmentaja Mika Fisk on yrityksen päävalmentajan roolissa ollut hautomoajan jokaisessa käänteessä mukana, ja valmentanut Sharewayn tekijöitä palvelun kehittämisessä esimerkiksi selainpohjaisen ratkaisun ja hinnoittelun suhteen. Lue, kuinka startuppien valmennus Yritystehtaan Hautomossa toteutetaan.

Tiimin roolitus ja olennaisten asioiden löytäminen liiketoiminnan kehittämisessä on ollut myös merkittävässä osassa Mikan ja muun Yritystehtaan sparrauksissa. Joel Tolvanen pohtiikin, että ulkopuolinen näkemys on ollut enemmän kuin tarpeen nuoren yrityksen kehityksessä: “Pienessä tiimissä tehdessä tulee helposti putkinäköä, eikä välttämättä näe metsää puilta, ja silloin valmentajan rooli nousee arvoon arvaamattomaan.”

 

Tavoitteena Suomi - ja sitten koko maailma

Mitä Sharewaylla on luvassa seuraavaksi? Shareway on parhaillaan käytössä koko Suomessa, ja palvelua kehitetään edelleen. Tiimin mukaan Helsinki ja Tampere ovat kaikista potentiaalisimmat kaupungit Shareway-palvelulle Suomessa, mutta kaikista suurin potentiaali löytyy muualta. Yrittäjäkolmikko toteaa, että Suomen liiketoiminnan vahvistamisen jälkeen tavoitteena on kerätä rahoituskierros ja viedä Shareway-palvelu globaaleihin suurkaupunkeihin.

“Verrattainhan Suomen kaupungit ovat pieniä. Todellinen potentiaali palvelullemme löytyy esimerkiksi Euroopan suurkaupungeista. Potentiaalisilta rahoittajilta on tullut selkeät lukemat siitä, mihin pitää Suomessa päästä, jotta rahoituskierros toteutuu. Ja se on tietysti meillä yrityksenä tähtäimessä todellisen kasvun mahdollistamiseksi”, Jaara toteaa.

hautomo-tuotekehityksen-tukena