Skip to content
nainen-puhuu-vastuullisuusteemoista

Starttaa kestävä kasvu: vastuullisuus on startup-yrityksille mahdollisuus erottautua

Starttaa kestävä kasvu: vastuullisuus on startup-yrityksille mahdollisuus erottautua
6:14

Vastuullisuuden rooli yritysmaailmassa on kehittynyt nopeasti. Se ei ole enää pelkästään osa yrityksen mainetta, vaan siitä on tullut yhä tärkeämpi kilpailuetu, erityisesti startup-yrityksille, jotka tavoittelevat kansainvälisiä markkinoita.  

Jyväskylän Yritystehtaan koordinoima Kyky kasvaa kestävästi -hanke lähti selvittämään yhteistyössä Ilo Facilitationin kanssa vastuullisuuden merkitystä ja nykytilaa startup-yrityksissä ja järjesti lokakuussa 2024 Vastuullinen kasvupolku -työpajan osana Yritystehtaan Hautomovalmennusta. Paikalla oli kahdeksan yritystä edustaen ohjelmisto- ja teknologia-alaa, valmistavaa teollisuutta ja kuluttajatuoteliiketoimintaa.  

Yritysten kanssa pohdittiin, mitä vastuullisuus todella merkitsee kasvuyrityksille ja kuinka siitä voi rakentaa aidosti kestävän menestystekijän.

  

Strateginen kilpailuetu syntyy aidosta vastuullisuudesta 

Vastuullisuudesta voi rakentaa yritykselle merkittävän kilpailuedun, kun se integroidaan taitavasti osaksi strategiaa ja brändiä. Oikein hyödynnettynä vastuullisuus ei jää päälleliimatuksi viherpesuksi, vaan siitä tulee yrityksen uskottava ja aito vahvuus, joka erottuu markkinoilla. 

Vastuullisuus kattaa laajasti yrityksen toiminnan eri osa-alueet aina ympäristövaikutusten vähentämisestä sosiaalisen vastuun toteutumiseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Startup-yrityksille vastuullisuus voi tarjota myös mahdollisuuksia erottautua kilpailijoista ja rakentaa omaa brändiä asiakkaita ja sijoittajia kiinnostavalla tavalla. Samalla vastuullisuustyön jatkuvuus ja sitoutuminen on osoitus kestävästä liiketoimintamallista, joka houkuttelee luotettavia kumppaneita ja investointeja ja on yhä useammin yksi yrityksille suunnattujen lainarahoitusten kriteereistä.   

Vastuullinen kasvupolku -työpajassa tarkasteltiin konkreettisia esimerkkejä suomalaisista yrityksistä, jotka ovat onnistuneet hyödyntämään vastuullisuutta kilpailuetunaan. Nämä esimerkit osoittivat, kuinka vastuullinen brändi voi auttaa rakentamaan asiakkaiden luottamusta, vähentää liiketoimintariskejä ja vahvistaa yrityksen asemaa erityisesti ympäristötietoisilla markkinoilla.  

Työpajassa keskustelu painottui myös EU:n vastuullisuuslainsäädäntöön ja sen asettamiin vaatimuksiin, joiden täyttäminen on välttämätöntä nyt ja lähitulevaisuudessa EU-markkinoilla toimiville yrityksille – myös startup-yrityksille. Näitä vaatimuksia tuovat esiin: 

  • Asiakkaiden ja kumppaneiden odotukset: Vaatimukset voivat tulla suoraan asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden kautta tai välillisesti kilpailutilanteen kautta. 
  • Kestävyysdirektiivin mukainen raportointi (CSRD): Corporate Sustainability Reporting Directive asettaa haasteita yrityksille lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta.
Vaikka kestävyysdirektiivin mukainen raportointi voi olla startup-yrityksille vaativa prosessi, se tarjoaa myös merkittävän tilaisuuden kehittää ja mitata yrityksen toimintaa. Asteittain ja hallitusti toteutettuna raportointi auttaa yrityksiä tuomaan näkyväksi vastuullisuustoimintansa vaikutukset ja osoittamaan sitoutumisensa kestäviin periaatteisiin. Lisäksi kestävyysraportoinnin strateginen lähestymistapa vastuullisuuden kehittämiseen vahvistaa yrityksen valmiuksia kohdata tulevaisuuden haasteita, kuten: 
  • muuttuva sääntely 
  • materiaali- ja resurssipula 
  • ilmastoon liittyvät riskit.

Samalla raportointi tukee yrityksen osaamisen kasvua ja syventämistä, mikä luo vahvan perustan kestävälle ja kilpailukykyiselle liiketoiminnalle.  


Vastuullisuus on yritysten ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta 

Vastuullisuudesta puhutaan usein kilpailuetuna, mutta se on paljon enemmän kuin pelkkä markkinointityökalu. Aidosti vastuulliset yritykset ymmärtävät sen syvemmän merkityksen myös yhteiskunnallisessa kontekstissa. 

Vastuullisuus ei rajoitu pelkästään ekologisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin, vaan se kattaa myös sen, miten yritys kohtelee työntekijöitään ja millaisen työympäristön se tarjoaa. Yritys on aina vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteisön kanssa – niin investointiensa, verotuottojensa kuin muidenkin toimintojensa kautta. Samalla yhteisö ja yhteiskunnalliset olosuhteet vaikuttavat yrityksen toimintaan. Tästä syystä yritystoiminnan riskien tunnistaminen ja arviointi suhteessa sekä yritykseen että sen ympäröivään yhteisöön ja yhteiskuntaan on olennainen osa vastuullisuuden kokonaisuutta. 

Vastuullinen kasvupolku -työpajan tavoitteena oli madaltaa kynnystä vastuullisuustyön aloittamiseen ja tarjota osallistujille mahdollisuus vertaisoppimiseen. Työpajan punaisena lankana oli jokaisen osallistujayrityksen oman vastuullisuussuunnitelman kehittäminen. Työpajan asiantuntijat tukivat osallistujia konkreettisesti suunnitelman laatimisessa huomioiden kunkin yrityksen erityispiirteet.

Valmiudet vastuullisuuteen vaihtelevat suuresti ja tämä tuli ilmi myös työpajaan osallistuneiden yritysten laaja-alaisessa liiketoimintakirjossa.

  • Monipuoliset lähtökohdat: Joillekin vastuullisuus on ollut keskeinen osa liiketoimintaa jo yrityksen perustamisesta lähtien, kun taas toisille aihe on ajankohtaistunut vasta hiljattain esimerkiksi median tai sidosryhmien keskustelujen kautta. 
  • Terminologian tuntemus: Useimmille vastuullisuuteen liittyvät termit, kuten ESG, CSRD, EUDR ja GRI, ovat uusia ja vieraita. 
  • Vaihtelua tiedon tarpeessa: Yritysten tarpeet vaihtelevat laajan taustoittavan tiedon ja yksityiskohtaisempien vastuullisuusvaatimusten välillä. 
  • Uudet näkökulmat: Yritykset kokevat vastuullisuusvaatimusten ja -mahdollisuuksien tarkastelun tärkeäksi: Se tarjoaa arvokkaita näkökulmia oman liiketoiminnan kehittämiseen ja omaan yritykseen soveltuvan vastuullisuussuunnitelman suunnitteluun ja toteutukseen. 

Näiden havaintojen perusteella vastuullisuus tarjoaa sekä haasteita että merkittäviä mahdollisuuksia, jotka yritysten on tärkeää tunnistaa ja hyödyntää. 

Starttaa vastuullinen kasvu - vastuullisuusmittari työkaluna kasvuun ja kehitykseen 

Vastuullinen kasvupolku -työpaja tarjosi kattavan näkymän startup-yritysten vastuullisuushaasteisiin ja tarpeisiin eri toimialoilla. Se synnytti arvokasta keskustelua vastuullisuuden teemoista. Työpajan tuloksia hyödynnettiin Kyky kasvaa kestävästi -hankkeessa, jossa yritysten vastuullisuusvalmiuksia halutaan vahvistaa vastuullisuusmittarilla ja siihen liittyvällä ohjemateriaalilla.  

Vastuullisuusmittarin hyödyt yrityksille 

Vastuullisuusmittari on käytännön työkalu yritysten itsearviointiin antaen samalla selkeitä ohjeita vastuullisuuden vahvistamiseen. Sen avulla yritykset voivat:   

  • Tarkastella vastuullisuutta objektiivisesti ja asettaa konkreettisia tavoitteita vastuullisuuden eri osa-alueilla. 
  • Vahvistaa vastuullisuuden roolia liiketoiminnassa asteittain, mikä avaa uusia mahdollisuuksia ja luo kilpailuetua markkinoilla. 
  • Saavuttaa tulevaisuuden menestystä, jossa vastuullisuus on keskeinen osa yrityksen strategiaa ja sitä mitataan samalla tarkkuudella kuin taloudellista suorituskykyä.
  • Luoda kestävää arvoa paitsi yritykselle myös ympäröivälle yhteiskunnalle. 
     

Mittari sisältää kymmenen tasoa, jotka ulottuvat perustason vastuullisuusvaatimusten havainnoinnista (Taso 1) aina liiketoimintaan täysin integroituihin vastuullisuusinnovaatioihin (Taso 10).

Työpajan suunnittelivat ja fasilitoivat: Katriina Lahtinen (Kyky kasvaa kestävästi -hanke, palvelukehittämisen asiantuntija) Liisa-Maija Malinen (Ilo Facilitation -yritys, yritysvastuun ja jatkuvan oppimisen asiantuntija). Työpajassa hyödynnettiin Ilo Facilitation -yrityksessä kehitettyjä menetelmiä, jotka tukevat yrityksiä vastuullisuuden teemoissa ja oppivan organisaatiokulttuurin kehittämisessä.

Vastuullisuuden edistäminen on pitkäjänteistä työtä, joka edellyttää määrätietoisuutta ja sitoutumista. Vaikka ulkopuolista tukea ja ohjeita on tarjolla, niiden hyödyntäminen vaatii, että yritys tekee ensimmäisen askeleen vastuullisuustyön käynnistämisessä. 


Tilaa uutiskirjeemme ja pysy kartalla, mitä Keski-Suomen innovaatiokentässä tapahtuu! 

 


 

logo-nauha-hanke_ja_kkk-logo

Artikkeli on osa Jyväskylän Yritystehtaan Kyky kasvaa kestävästi -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023—31.8.2026.