Skip to content
Kiertotalousyritys Weeefiner löysi Hautomosta tarkemman fokuksen liiketoimintaansa. Onnistunut rahoituskierros kruunasi kaksivuotisen matkan.
Oona Tynkkynen13.8.2023 13:42

Kiertotalousyritys Weeefinerille onnistunut rahoituskierros Hautomossa

Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta alkunsa saanut Weeefiner hakeutui Yritystehtaan Hautomoon löytääkseen tarkemman fokuksen liiketoimintaansa sekä kasvattaakseen yrityksen taustalla olevan tutkijatiimin liiketoimintaosaamista.

”Liiketoimintaosaamisemme on kehittynyt Hautomon aikana paljon. Olemme oppineet priorisointia ja keskittymistä oikeisiin asioihin. Liiketoimintaa tehdessä ei voi keskittyä vain tutkimukseen ja tuotekehitykseen, vaan myös myyntiin ja yrityksen prosessien rakentamiseen täytyy panostaa”, Weeefinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen kertoo.

Ennen kuin syvennytään Weeefinerin Hautomomatkaan tarkemmin palataan ensin yrityksen alkujuurille Jyväskylän yliopistoon.

 

Weeefiner syntyy Jyväskylän yliopiston kiertotalouden innovaatiosta

Vuosina 2016–2017 Jyväskylän yliopistossa tehtiin 4D sieppari innovaatio, joka pohjautuu kemiallisesti aktiivisten kappaleiden tulostamiseen. Kappaleen avulla voidaan tehdä liuenneiden materiaalien talteenottoa erilaisista virroista. Talteenotto voi liittyä veden puhdistukseen tai sekundääristen raaka-aineiden tuottamiseen eli esimerkiksi jalometallien tai ravinteiden talteen ottamiseen vedestä. Tuon innovaation IPR:ää hallinnoimaan perustettiin Weeefiner Oy.

Alkuun 4D siepparia käytettiin metallien talteenottoon liuenneesta elektroniikkaromusta, josta yrityksen alkuperäinen nimikin juontaa juurensa (WEEE = Waste Electrical and Electronic Equipment, suomeksi SER = sähkö- ja elektroniikkalaiteromu). Sittemmin skaalautuvaa teknologiaa on sovellettu käytettäväksi myös ravinteiden talteenottoon.

”Innovaatiomme tekniset hienoudet kulminoituvat siihen, että saamme liuokset riittävän puhtaana ulos ja riittävän korkealla pitoisuudella, jolloin raaka-aineita voidaan käyttää uudelleen ilman, että ne laimentavat muita.”

4D Sieppari - reaktori weeefiner

Weeefinerin 4D siepparilla on useita sovelluskohteita. Keksintö mahdollistaa mm. metallien talteenoton liuenneesta elektroniikkaromusta sekä ravinteiden talteenoton.

 

Käytännössä tekniikka voidaan soveltaa mihin tahansa jaksollisen järjestelmän alkuaineeseen. Tyypillisimpiä talteen otettuja aineita ovat arvokkaimmat jalometallit, kupari ja nikkeli. Ravinteista kerätään muun muassa typpeä ja fosforia, joita voidaan kierrättää uudelleen kierrätyslannoitteiksi.

”Jo kehitysvaiheessa näimme, että teknologiallemme on paljon sovelluskohteita, mikä oli yksi syy myös Yritystehtaalle hakeutumiseen.”

 

Hautomo tuki rahoituskierroksen läpiviemisessä

Yksi iso kokonaisuus, jossa Yritystehtaan Hautomo oli tukena, oli rahoituskierroksen läpivieminen. Yrityksen ensimmäiset pitchaukset sijoittajille ja rahoittajille tehtiin Suomen Yrityskehityksen ja Yritystehtaan järjestämässä Rahoituspaneelissa.

”Tuolloin meille esitettiin kysymys, mikä on meidän yrityksemme keihäänkärki, jolla etenemme. Vastasimme, että teemme muutamia koeprosesseja ja katsomme, mikä lähtee vetämään parhaiten. Sillä tiellä menimme pitkään, mutta ennen pitkään huomasimme, että fokus täytyy löytää paremmin. Vaikka eri prosesseissa ja niihin sovellettavassa teknologiassa on yhtäläisyyksiä eri sovelluskohteiden välillä, vaatii jokainen silti oman, usein aika pitkän kehitysprosessin”, Hänninen jatkaa.

 

"Päävalmentajamme Vesa Lehtinen oli tukenamme koko rahoituskierroksen ajan. Vesa auttoi rakentamaan yrityksen tarinaa ja kokonaisuutta. Saimme apua valuaation määrittelyssä ja pitch deckin rakentamisessa sekä saimme vinkkejä, keitä pääomasijoittajia kannattaa kontaktoida"

- Mikko Hänninen, Weeefiner

 

Rahoituskierrokseen lähteminen vaatii paljon taustatyötä ja huolellista valmistautumista. Erilaiset rahoitusvaihtoehdot edellyttävät yritykseltä rahoituskelpoisuutta sekä ymmärrystä omasta rahoituskelpoisuudesta. Valmistautumiseen liittyy paljon myös omien dokumenttien päivittämistä ja sijoittajien yleisempiin kysymyksiin vastaamista jo etukäteen. Hautomossa valmentajat eivät hae rahoitusta asiakkaalle tai osallistu rahoitusneuvotteluihin, vaan tekeminen on asiakkaan itsensä käsissä. Yritystehdas myös suosittelee ja ohjaa asiakkaitaan hyödyntämään alueen rahoitusasiantuntijoiden osaamista.

”Päävalmentajamme Vesa Lehtinen oli tukenamme koko rahoituskierroksen ajan. Vesa auttoi rakentamaan yrityksen tarinaa ja kokonaisuutta. Saimme apua valuaation määrittelyssä ja pitch deckin rakentamisessa sekä saimme vinkkejä, keitä pääomasijoittajia kannattaa kontaktoida”, Hänninen avaa.

Lue yritysvalmentajamme Vesan vinkit sijoittajan löytämiseen.

elmeri-kontilla-weeefiner

Weeefiner on tehnyt Hautomon aikana 50 asiakasprojektia sekä voitti mm. Pelasta Itämeri -palkinnon. 

 

Rahoituskierroksen ollessa käynnissä, yritys kävi Lehtisen kanssa läpi jokaisen pitchauksen jälkeen sijoittajilta tulleet palautteet ja kysymykset ja kehitti niiden pohjalta pitch deckia eteenpäin. Yhdessä pohdittiin myös tulleita tarjouksia, niiden ehtoja sekä kannattaako niihin tarttua. Lue yritysvalmentajamme vinkit due diligenceen

”Saimme Vesalta todella arvokkaita vinkkejä ja neuvoja!” Hänninen kiittää.

Hänninen myöntää, että pääomasijoittajan hakuprosessi oli pitkä, useita kuukausia vaatinut prosessi, jota ei kannata aliarvioida. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo.

”Pääomasijoittaja Midinvestin mukaan saaminen mahdollistaa yrityksemme kasvun ja tuotekehityksen jatkamisen. Tutkimukseen perustuvan täysin uuden liiketoiminnan kehittäminen on pääomaintensiivistä: tarvitaan aikaa, rahaa ja osaamista teknologian kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi.”

 

Pääomasijoittajan mukaan saaminen suurin onnistuminen Hautomoajalta

Kaksivuotisen Hautomon suurimpana palkintona Hänninen näkee pääomasijoittajan mukaan saamisen, joka mahdollistaa yrityksen kehittämisen jatkossakin.

Työ, jota yritys on tehnyt, ei ole jäänyt muiltakaan huomaamatta. Weeefiner palkittiin Pelasta Itämeri palkinolla keväällä 2022, jonka kautta yritys sai huomattavaa näkyvyyttä. Keväällä 2023 Weeefinerin yrittäjät Mikko Hänninen ja Elmeri Lahtinen palkittiin nuorina tutkijayrittäjinä.

Kaksikko on kiitollinen molemmista huomionosoituksista, jotka kertovat, että vuosien kovaa työtä arvostetaan. Vuoden nuori tutkijayrittäjä palkinnon palkintorahat kaksikko kertoo käyttävänsä palautumisen tukemiseen. Työ yrityksen eteen on vaatinut paljon.

Kiitosta saa myös tiimi, joka on kahden vuoden aikana yhdestä täyspäiväisestä kahdentoista hengen kokoiseksi tiimiksi.

”Meillä on hienoa porukkaa, joka mahdollistaa, ettei minun ja teknologiajohtaja Elmerin tarvitse olla itse koko ajan menossa. Jokaisen työpanoksella on suuri merkitys ja haluamme, että jokainen pääsee myös näkemään oman panoksensa vaikutuksen yrityksen kehitykseen.”

sanna-kokeilu-weeefiner

Weeefinerin Sanna Lindeman esittelemässä Weeefinerin 4D siepparia ja sen sovelluskohteita.

 

Yritystehtaan Hautomo-ohjelman Performance Program toi myös kipinän panostaa kasvavan tiimin hyvinvointiin.

”Tiimimme Saaraa on kiinnostanut henkilöstöjohtamisen puoli ja hänen johdollaan olemme kehittäneet työtekijöiden hyvinvointiin ja suorituskykyyn liittyviä asioita. Saara on rakentanut meille hyvinvoinnin vuosikelloa, joka pitää sisällään vaihtuvia kampanjoita ja isompia teemoja eri hyvinvoinnin osa-alueista.”

”Haluamme profiloitua työtekijöihinsä panostavana yrityksenä, jossa työskentelee aidosti tyytyväisiä ja motivoituneita ihmisiä. Tämän kautta haluamme, että meille tulevat ihmiset pysyisivät meillä töissä ja samalla houkuttelisimme uusia ihmisiä meidän tiimiin”, Hänninen avaa. Nappaa talteen vinkit tiimin rakentamiseen!

 

Hautomosta hyvät eväät kasvulle

Paljon mediassakin viime aikoina esillä ollut Weeefiner tavoittelee kovaa kasvua ja tavoite on päästä seitsemän numeroiseen liikevaihtoon jo tänä vuonna.

”Kasvamme koko ajan Suomessa ja olemme saaneet muutamia isoja globaalisti toimivia yrityksiä asiakkaiksi, joiden kanssa vientiä lähdetään käynnistämään. Haluamme tehdä vahvaa, mutta hallittua kasvua sekä jatkaa tuotekehitystä.”

 

”Hautomoa on helppo suositella! Meille tutkimuspuolelta tuleville, alhaisemman liiketoimintaosaamisen omaaville on Hautomosta todella paljon apua! Kokeneemmalle yrittäjälle tarjolla taas on omat teemat, joihin keskittyä. Olemme saaneet paljon asiantuntevaa valmennusta koko Yritystehtaan valmentajajoukolta.”

- Mikko Hänninen, Weeefiner

 

Hautomon aikana yrityksen liikevaihto kehittyi tasaista tahtia. Takana on noin 50 asiakasprojektia ja ensimmäiset laitetoimitukset tehtiin kesällä 2022. Tulokset eivät ole tulleet itsestään, vaan niiden eteen on tehty systemaattista työtä, jota hautomovalmennuksella on voitu tukea. Weeefinerin päävalmentajana toiminut Vesa Lehtinen sanoo, että startup-valmennukseen pätevät samat lainalaisuudet kuin urheiluvalmennukseen: jos valmennettava ei ole riittävän tavoitehakuinen, sitoutunut menestykseen tai ole avoin valmennuksen sekä valmentajan suhteen, ei valmennus johda tuloksiin.

“Valmentaja ei tee suoritusta koskaan valmennettavan puolesta. Parhaimmillaan menestys saavutetaan yhdessä, kovalla työllä ja määrätietoisella sitoutumisella yhteiseen tekemiseen tavoitteiden saavuttamiseksi. Weeefinerin tiimi on ollut loistava esimerkki, kuinka tutkimuksesta luodaan liiketoimintaa, ja kuinka tutkijoista kasvaa liikkeenjohtajia! Onnea yritykselle kehityksen seuraavilla askeleilla!” Lehtinen sanoo.

 

Hautomo-x-Weeefiner

Kahden vuoden aikana Weeefinerin tiimi kasvoi kovaa tahtia, sai pääomasijoittajan mukaan ja sai tunnustusta tekemästään työstä mm. Pelasta Itämeri -palkinnolla.

 

Weeefinerin toimitusjohtaja Mikko Hänninen kokee, että Weeefiner sai hyvät eväät jatkaa kasvua Hautomon jälkeenkin.

”Hautomoa on helppo suositella! Meille tutkimuspuolelta tuleville, alhaisemman liiketoimintaosaamisen omaaville on Hautomosta todella paljon apua! Kokeneemmalle yrittäjälle tarjolla taas on omat teemat, joihin keskittyä. Olemme saaneet paljon asiantuntevaa valmennusta koko Yritystehtaan valmentajajoukolta.”

 

weeefiner-cta

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT