Millä tavoin innovaatiotoimintaa voidaan suunnata niin, että se tukee pitkäjänteisesti alueen kestävää kasvua? Miten tunnistaa ja tehdä näkyväksi innovaatioekosysteemin vaikutukset – ei vain yksittäisten hankkeiden tai organisaatioiden tasolla, vaan koko verkoston toiminnassa?
Näitä kysymyksiä tarkastellaan parhaillaan Jyväskylän Yritystehtaan koordinoimassa Kyky kasvaa kestävästi -hankkeessa. Hankkeessa on käynnistetty kehitystyö, jonka tavoitteena on selvittää, voisiko Jyväskylän ja Keski-Suomen innovaatioekosysteemiä tukea yhteisellä vuosittaisella mittarilla, Kestävyysbarometrilla. Tavoitteena on paitsi luoda parempi ymmärrys alueen TKI-toiminnan kestävyyden tilasta, myös tunnistaa mahdollisia yhteistyökumppaneita barometrin jatkokehittämiseen ja toteuttamiseen.
Yhteinen suunta ja vaikuttavuuden mittaaminen
Barometrin kehitystyö pohjautuu alueellisen strategisen keskustelun vahvistamiseen. Marraskuussa 2024 järjestetyssä innovaatiostrategian työpajassa toimijat yli 15 organisaatiosta määrittelivät yhdessä, millaisia tavoitteita ja mittareita tarvitaan, jotta innovaatioekosysteemin toimintaa voidaan kehittää suunnitelmallisesti ja vaikuttavasti. Esille nousivat muun muassa:
- Yhteistyön syventäminen ja luottamuksen rakentaminen
- Resurssien tehokas käyttö, mukaan lukien julkisen TKI-infran hyödyntäminen
- Toiminnan jatkuvuus ja resilienssi, kuten pysyvät rakenteet ja kyky reagoida muutoksiin
- Käytännön vaikuttavuus, eli uudet työpaikat, kestävän kehityksen edistäminen ja innovaatioiden kaupallistuminen
Työpajan tärkeimpiä oivalluksia oli se, että vaikuttavuutta ei voida arvioida vain yksittäisin mittarein: Tarvitaan kokonaisvaltaisempi näkymä siihen, miten alueen verkosto toimii, kehittyy ja millaisia ratkaisuja se tuottaa yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Outi Ihanainen-Rokio Mastoselta ja Laura Turunen Yritystehtaalta toivottavat tervetulleeksi työpajaosallistujat
Kestävyysbarometri – mitä, kenelle ja miksi?
Maaliskuussa järjestetyssä työpajassa jatkettiin tästä näkökulmasta eteenpäin ja hahmoteltiin, miltä mahdollinen Kestävyysbarometri voisi näyttää ja kenelle se olisi suunnattu. Työpajan keskeinen kysymys kuului: kenelle barometri tehdään ja mitä sen halutaan kertovan? Työpajaa fasilitoimassa olivat Tiia Hamro-Drotz, ja Outi Ihanainen-Rokio asiantuntijayritys Mastokselta.
Työpajakeskusteluissa nousi esiin tarve rakentaa yhteistä ymmärrystä siitä, miten verkostona vaikutamme alueen kestävyyteen ja miten voimme sitä vahvistaa. Barometrin ei nähty olevan vain raportointiväline, vaan ennemminkin suunnannäyttäjä ja yhteistyön peili.
Työpajassa tuli puheeksi myös ajatus “innovaatioiden buustaajista” eli toimijoista, jotka yhdessä muodostavat alueen kestävyyttä edistävän verkoston. Näiden toimijoiden on nähtävä oman työnsä vaikutus osana suurempaa kokonaisuutta.
Yhteenvetona, työpajan antina korostuivat muun muassa seuraavat toiveet:
- Tarve hyödyntää jo olemassa olevaa dataa tehokkaammin ja vastuullisemmin
- Näkemykset julkisen rahoituksen kohdentamiseksi tukemaan kestävää kasvua
- Verkoston “kädenjäljen” näkyväksi tekeminen eli millaisia positiivisia vaikutuksia yhdessä tuotetaan
- Luottamuksen ja yhteisen suunnan merkitys – barometrin tulisi tukea myös näiden kehitystä
- Eri toimijoiden motivaatiot ja roolit: startupit, korkeakoulut, rahoittajat ja julkiset tahot katsovat asioita eri kulmista, mutta yhteinen näkymä voi auttaa tekemään parempia päätöksiä
- Barometri voisi yhdistää kvantitatiivisia tunnuslukuja ja laadullisia arvioita esimerkiksi ekosysteemin luottamuksesta, vaikuttavuudesta ja strategisesta ketteryydestä.
Katsommeko samaan suuntaan? Pohdittavaa eri toimijoille
Kestävä kasvu ei ole yksittäisen organisaation tehtävä vaan se rakentuu arjen päätöksistä, yhteistyöstä ja yhteisestä suunnasta. Siksi barometrin kaltaisen työkalun kehittäminen herättää kysymyksiä, jotka voivat olla hyödyllisiä meille kaikille:
Yrittäjät ja kasvuyritykset
- Voisiko yhteinen barometri tukea kestävyyttä osana liiketoimintaa ja tuoda näkyväksi vaikutuksia?
- Tarve tiedolle ja työkaluille, joilla osoittaa arvoa sidosryhmille ja asiakkaille?
Tutkijat ja korkeakoulutoimijat
- Millaisia mahdollisuuksia nähdään tutkimuksen vaikuttavuuden esiin tuomisessa alueellisesti?
- Voisiko barometri vahvistaa tiedon yhteiskunnallista käyttöä ja kumppanuuksia?
Rahoittajat ja julkiset kehittäjät
- Onko alueella riittävästi tietopohjaa päätöksenteon tueksi?
- Voisiko barometri auttaa tunnistamaan strategisia painopisteitä ja rahoitustarpeita?
Johtajat ja päättäjät
- Onko tietoa riittävästi, mihin suuntaan oman alueen innovaatioekosysteemi on kehittymässä ja mihin sen halutaan kehittyvän?
- Voisiko barometri tukea pitkäjänteistä strategiatyötä ja johtamista?
Kestävyysbarometri on vielä varhaisessa kehitysvaiheessa oleva konsepti, jonka mahdollisuuksia ja toteuttamiskelpoisuutta Kyky kasvaa kestävästi -hanke parhaillaan tarkastelee. Tavoitteena on synnyttää keskustelua, herättää kiinnostusta ja löytää kumppaneita, joiden kanssa barometrin jatkokehittäminen olisi mielekästä ja vaikuttavaa.
Jos aihe herättää ajatuksia tai näet mahdollisuuksia yhteistyölle,
kuulemme niistä mielellämme!
Artikkeli on osa Jyväskylän Yritystehtaan Kyky kasvaa kestävästi -hanketta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankkeen toteutusaika on 1.9.2023—31.8.2026.