Skip to content
lennu-ja-petteri
Yritystehdas16.4.2024 13:25

Jyväskylässä tiedetään salat startupin kasvuun

Kun nuori startup on kovassa kasvussa, toiminta hakee vielä muotoaan. Jos asioita pitää opetella kantapään kautta, nousukiito saattaa tyssätä kalliisiin virheisiin. Onneksi ongelmat voi ehkäistä valmennuksen avulla. PoweResta on saanut bisneksensä lentoon Yritystehtaan Hautomossa.

Jokainen startup ponnistaa tyhjästä. Yli 25 vuotta yrittäjänä toiminut Lennu Keinänen tietää tämän. Hän on perustanut lukuisia firmoja, joista tunnetuin on verkkomaksupalvelu Paytrail. Nyt Keinänen toimii aktiivisena bisnesenkelinä ja Jyväskylän Yritystehtaan valmentajana.

Yritystehtaan Hautomo-valmennuksessa kehitystoimet räätälöidään kunkin startupin elinkaaren mukaan. Tavallisesti startupilla on alussa vasta liikeidea tai pienimuotoista liiketoimintaa.

”Autamme startupeja siinä, mikä on kyseiselle yritykselle kulloinkin ajankohtaista ja tärkeää. Omasta kokemuksestani tiedän, miten arvokasta tällainen asiantuntijatiimin tuki on aikaisen vaiheen yritykselle”, Keinänen toteaa ja jatkaa:

”Yrityksen kehittämisessä on niin monta ulottuvuutta, että se ottaa aikaa. Kahden vuoden aikana rakennamme startupista toimivan ja skaalautuvan bisneksen. Kun pohjatyöt on tehty kunnolla, yrityksellä on erinomaiset valmiudet jatkaa eteenpäin."

 

”Lennu on ymmärtänyt bisneksemme kasvun haasteita, realiteetteja ja potentiaalia. Olemme uskaltaneet ottaa isompia riskejä valmennuksen ansiosta.”

- Petteri Malinen, PoweResta

 

Valmennus tarjoaa startupeille valmiita työkaluja, malleja ja ajatuksia, miten kriittisiä asioita voi tehdä entistä paremmin. Valmennus on Keinäsen mielestä kuin pikajuna, jonka kyydissä lopputuloksesta tulee paljon parempi kuin jos startup yrittäisi selvitä omin nokkineen.

Keinänen on valmentanut jyväskyläläistä PoweRestaa, joka myy SaaS-palveluna ammattikeittiöille tuotannonohjausjärjestelmää. PoweRestan asiakkuusjohtaja Petteri Malinen arvostaa kokeneen yrittäjätaustaisen valmentajan suoraa puhetta ja konkreettisia vinkkejä.

”Lennu on ymmärtänyt bisneksemme kasvun haasteita, realiteetteja ja potentiaalia. Olemme uskaltaneet ottaa isompia riskejä valmennuksen ansiosta.”

petteri-malinen

Petteri Malinen kertoo, että Yritystehtaan kaksivuotinen Hautomo on auttanut jyväskyläläistä PoweRestaa kokonaisvaltaisesti kasvun matkalla. 

 

Asiakasymmärrys takaa startupin kasvupotentiaalin

Mihin startupin onnistuminen perustuu? Asiakasprofilointi ja asiakkaan ongelman määrittely ovat kaikki kaikessa. Keinäsen mukaan menestyvä yritys ei mene koskaan ratkaisu vaan asiakas edellä.

”Kun yritys on löytänyt tällaisen product-market fitin, se pystyy panostamaan asiakkaisiin, jotka ovat valmiita ja halukkaita maksamaan yrityksen tuotteista tai palveluista. Käytännössä jokainen lähestyttävä asiakas voisi tuottaa kauppaa välittömästi.”

Tyypillisesti startupilla on vähän resursseja mutta paljon tekemistä. Kaikki bisneksen osa-alueet, kuten prosessit, tuotteet, myynti ja markkinointi, pitää luoda itse alusta alkaen. Priorisoinnin merkitys korostuu: mitä täytyy tehdä juuri nyt, ja mitä voidaan tehdä vasta myöhemmin?

”Asiakasongelmaa voidaan ratkoa pienilläkin resursseilla, mutta se edellyttää, että ongelma on tosi hyvin tunnistettu. Yrityksen oman ratkaisun kehittäminen vaatii myös kilpailevien ratkaisujen tuntemista. Valmentajat auttavat yrittäjää näkemään sokeat pisteet ja pullonkaulat.”

Malinen vakuuttaa, että Hautomossa startup saa ulkopuolisilta asiantuntijoilta jatkuvaa tukea kasvuhaasteisiin ja konkreettisia ajatuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Samalla PoweRestan ydintiimi on voinut keskittyä operatiiviseen toimintaan.

”Valmennus on auttanut meitä kokonaisvaltaisesti yrityksen pyörittämisessä ja fokuksen löytämisessä. Kahdessa vuodessa PoweRestasta on tullut yhtiö, jolla on jo satoja asiakkaita.”

Konkreettisimpana edistysaskeleena Malinen näkee KPI-mittareiden haltuunoton. PoweResta seuraa aktiivisesti useita KPI-mittareita: kuukausilaskutusta, toistuvaa laskutusta, keskikaupan arvoa, uusien asiakkaiden määrää ja asiakaspoistumaa. 

”KPI-mittareiden avulla pystymme nyt arvioimaan liiketoimintaamme lukujen valossa ja vertaamaan itseämme samankaltaisiin yrityksiin, jotka tekevät SaaS-palvelua. Tämä auttaa meitä ennustamaan ja kehittämään liiketoimintaamme todelliseen dataan pohjautuen.”

Lue lisää: Näin KPI-mittarit toimivat kasvuyrityksen menestyksen takeena

 

Monipuolinen tiimi tarjoaa eväät onnistumiseen

Optimaalista kasvuun lähtöä hidastaa monesti tiimin kokoonpano. Keinänen on havainnut, että tavallisesti tiimin jäsenet ovat hyvin samanlaisia keskenään. Todellisuudessa mitä monipuolisempi tiimi on, sitä paremmat onnistumisen mahdollisuudet startupilla on.

”Kun ihmiset ovat eri ikäisiä, tulevat erilaisista kulttuureista ja heillä on eri koulutustausta, yrityksen on pakko keskustella asioista avoimesta ja määritellä toimintaansa tarkemmin.”

Tiimi on yhtä kuin yrityksen osaaminen. Aloittavassa startupissa oman osaamisen rajat saattavat kuitenkin häilyä. Perustajat eivät välttämättä itse näe, mitä kaikkea he eivät osaa tai ymmärrä. Silti resurssipulan takia asioita tehdään itse kädet savessa, jolloin lopputulos voi olla keskinkertainen.

”Valmennuksessa olemme saaneet vinkkejä rekrytointiprosesseihimme ja onnistuneet kasaamaan toimivan tiimin. Jokainen pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan. PoweResta on kasvanut kolmen hengen tiimistä reilun 10 hengen kokoonpanoksi”, Malinen kertoo.

Nappaa myös valmentajamme vinkit startup-yrityksen rakentamiseen.

Yritystehdas tekee myös oppilaitosyhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Niinpä startup voi löytää suoraan koulunpenkiltä tuoreita osaajia tai saada opinnäytetöistä käytännönläheistä oppia. Osa yrityksistä pääsee halutessaan tekemään tiivistä tutkimusyhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Kun startupin tiimi on timanttinen, kasvun kannalta kriittisen rahoituksen saamiseen on paremmat edellytykset. Hautomosta yritys saa tukea erilaisten rahoitusinstrumenttien hyödyntämiseen.

”Ensin käytetään avustukset, joita ei tarvitse maksaa takaisin. Sitten valitaan lainainstrumentit, jotka maksetaan pois pienellä korolla. Viimeisenä rahalähteenä ovat tyypillisesti sijoittajat”, Keinänen listaa. Lue myös valmentajamme vinkkejä sijoittajan löytämiseen.

lennu-ja-petteri-2

Sarjayrittäjä, enkelisijoittaja ja Yritystehtaan yritysvalmentaja Lennu Keinänen kertoo, että hänellä on ollut vuosien varrella tosi hyviä mentoreita, advisoreita ja hallituksen jäseniä. Nyt Keinänen haluaa laittaa itse hyvän kiertämään ja tehdä yhteistyötä etenkin aikaisen vaiheen firmojen kanssa. "Oma missioni on, että autan sataa startup-yrittäjää", Lennu sanoo.

 

Kokonaisvaltainen hyvinvointi yrittäjän selkänojana

PoweRestalle valmennus on tarjonnut syväsukelluksen oman yrityksen kehittämiseen. Yhteistyö Yritystehtaan asiantuntijatiimin kanssa on edellyttänyt matkan varrella olennaista ajattelutavan muutosta: kestävässä kasvussa on kyse maratonista, ei sprintistä.

 

Viimeisen 15 vuoden aikana olen havainnut, että Jyväskylässä vallitsee poikkeuksellisen vahva yhteisöllinen ilmapiiri.
- Lennu Keinänen

 

Keinäsen mukaan Hautomo ei olekaan mikä tahansa valmennus. Sen etuna on kokonaisvaltainen näkökulma yrittäjyyteen. Koko yrittäjätiimin fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen panostetaan hyvinvointi- ja suorituskykyohjelma Performance Programissa.

Performance Program muodostuu kolmesta teemasta: suorituskyvyn, tiimin ja kasvun kulttuurin kehittämisestä. Startupin liiketoiminnan paineet ja vaatimukset hellittävät, kun yrittäjän terveys ei jää voimakkaan kasvuvaiheen jalkoihin.

”Lisäksi eteenpäin vievä draivi ja sosiaalinen meininki kannustavat yrittäjiä. Viimeisen 15 vuoden aikana olen havainnut, että Jyväskylässä vallitsee poikkeuksellisen vahva yhteisöllinen ilmapiiri. Kenen tahansa juttusille on mahdollista päästä ja keneltä vain voi pyytää apua”, Keinänen iloitsee.

Malinen allekirjoittaa Keinäsen puheet. Hän on huomannut, että Hautomon valmentajilla on laajat verkostot, joista löytyy kontakteja joka lähtöön – aina markkinoinnista rahoitukseen.

”Yritystehdas on ylipäätään loistava verkostoitumispaikka, jossa on mukava työskennellä, tavata kanssayrittäjiä ja vaihtaa ajatuksia”, Malinen tähdentää.

Valmentajat antavat startupien perusteelliselle kehitystyölle kaikkensa: heiltä saa vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen. Näin startupin aikaa säästyy olennaiseen ja kehitystyö etenee tehokkaasti. Keinänen kannustaakin tarttumaan rahan arvoiseen resurssiin.

”Minulla on ollut vuosien varrella tosi hyviä mentoreita, advisoreita ja hallituksen jäseniä. Haluan laittaa itse hyvän kiertämään ja tehdä yhteistyötä etenkin aikaisen vaiheen firmojen kanssa. Oma missioni on, että autan sataa startup-yrittäjää”, Keinänen mainitsee.

CTA-startupin-menestys