Kulunut kaksivuotinen on kasvattanut tutkimuspohjaisesta BiopSensestä kansainvälisesti rahoituskelpoisen yrityksen, joka on pystynyt rakentamaan itselleen tarvittavat resurssit seuraavaa kasvuloikkaa varten.
BiopSense Oy on Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta alkunsa saanut terveysteknologiayritys. Yrityksen tiimistä löytyy vahvaa osaamista nanoteknologiasta onkologiaan, ja tutkimuslähtöisyys on koko liiketoiminnan perusta.
BiopSensen aloittaessa Yritystehtaan Hautomossa yrityksen toiminta oli pitkälti alkuvaiheessa. Liikevaihtoa ei ollut vielä kertynyt ja yrityksessä oli toimitusjohtajan lisäksi yksi kokopäiväinen työntekijä. Pian Hautomon startin jälkeen BiopSense pistetettiin todelliseen tulikokeeseen. Isojen laboratorioinvestointien jälkeen kysyntää ei syntynyt odotetusti ja yritys joutui taloudellisesti kuolemanlaakson partaalle. Sieltä nouseminen ja liiketoiminnan kääntäminen kovaan kasvuun oli yksi suurimmista onnistumisista Hautomon aikana yrityksen toimitusjohtaja Veli-Mikko Puupposen mukaan.
”Pari vuotta sitten Biopsensen toiminta oli pitkälti alkuvaiheessa. Välillä käytiin kuolemanlaaksossa ja toisaalta mukaan on myös mahtunut jaksoja, joina töitä tehtiin runsaassa kahdessa vuorossa ja seitsemänä päivänä viikossa.”
Lue lisää BiopSensen liiketoiminnan kehittämisen matkasta aiemmasta blogistamme!
Tuotekehitystyöllä ja valmennuksella tuloksiin
BiopSense perustettiin aikanaan kehittämään diagnostiikkatuotetta ja viimeisen 18 kuukauden aikana tämä työ on edennyt hyvin tuloksellisesti. Yritys on kasvanut kahden hengen yrityksestä runsaan 10 kokopäiväisen työntekijän yritykseksi. Tällä hetkellä yrityksellä on selkeä suunnitelma tuotekehityksen tavoitteista muutamaksi seuraavaksi vuodeksi. Tätä kehitystä tukee myös yrityksen kehitystyöhön saama Euroopan Innovaationeuvoston (EIC) Transitionin 2,5 miljoonan euron rahoitus.
“Saamamme rahoitus oli tästä instrumentista ensimmäinen laatuaan Suomessa. Rahoituksella tuetaan lääketieteellisen teknologian siirtämistä laboratoriosta toimivaksi sovellukseksi ja liiketoimintamallin kehittämistä innovaation kaupallistamista varten.”
Veli-Mikko on kaiken kaikkiaan tyytyväinen Hautomovalmennukseen:
”Eri valmentajien osaaminen, verkostot, muut yritykset, tapahtumat ja epävirallisemmat aktiviteetti tarjoavat apua ja mahdollisuuksia lähes kaikessa. Lisäksi toiminnassa on mahtava henki. Konsepti on hyvä ja sen verran monipuolinen, että äkkiseltään on vaikea keksiä paljoa parannettavaa”
Kasvu tutkijasta yritysjohtajaksi
Hautomossa BiopSensen päävalmentajana toiminut Vesa Lehtinen kehuu, että yrityksen kasvutarina on ollut huikea:
”Liiketoimintaa pivotoitiin oppoturnistisessa startup-hengessä ja saatiin olosuhteiden muutoksen ansiosta aikaiseksi tukeva kasvu ja vahva kassa varsinaisen teknologisen innovaation kehittämiseen. Samalla yhtiö kehittyi kansainvälisesti rahoituskelpoiseksi ja pystyi rakentamaan itselleen tarvittavat resurssit seuraavaa kasvuloikkaa varten. Tässä on täydellinen esimerkki teknologia-startupin alkuvaiheen kehitystarinasta Yritystehtaan tuella.”
Merkittävä asia yrityksen kasvun kannalta on ollut myös yrityksen toimitusjohtajan Veli-Mikon kasvutarina.
”Aloitin yrittäjänä suoraan tutkijapohjalta ilman aiempaa kokemusta. Parin vuoden aikana olen päässyt oppimaan paljon yksityiskohtia eri asioista, mutta ehkä suurin muutos on ollut kokonaisuuksien hahmottaminen. Niiden avulla työnsä pystyy kohdentamaan tuloksellisesti ja järkevästi”, Veli-Mikko kertoo.
Kehuja Veli-Mikko saa myös Vesalta, jonka mukana matka yliopistotutkijasta toimitusjohtajaksi oli mallikelpoinen:
“Kahden vuoden aikana Veli-Mikko on oppinut johtamaan kassabisnestä tunnuslukujen kautta ja uskalsi resursoida riittävästi tuotantoon ja kasettikehitykseen. Resurssisuunnittelu sekä henkilöstön ja talouden johtaminen ovat kehittyneet huimasti.”
Tärkeimmäksi anniksi Hautomosta Veli-Mikko nostaa kuukausittaiset tapaamiset oman päävalmentajan kanssa, jotka ovat mahdollistaneet kasvun niin yrityksen kuin yrityksen johdon osalta.
”Tärkeintä antia ovat varmasti olleet kuukausittaiset tapaamiset tutun valmentajan kanssa. Niissä on ollut mahdollisuus käsitellä kulloinkin ajankohtaisia asioita ja samalla hyötyä tästä pitkäjänteisestä lähestymistavasta, jossa myös tausta on kummankin tiedossa.”
Terveysteknologian kehittämisessä prosessit ovat pitkiä ja monet asiat ovat jatkuvasti kesken, mikä vaatii keskeneräisen sietämistä. Toisinaan taas asioiden pitää valmistua välittömästi, mikä vaatii kykyä tunnistaa ja delegoida olennaiset asiat.
“Annan toimitusjohtajan rauhallisuudesta täydet 10 pistettä. Rauhallisen pinnan alla on raudanluja syvän pään multiosaaja ja tästä yhtiöstä tulee vielä jotain suurta!” Vesa sanoo.
Kaksivuotisen Hautomon jälkeen BiopSensen tulevaisuus näyttää Veli-Mikon mukaan valoisalta:
”Tulevaisuus näyttää hyvältä ja tavoitteemme on tuoda nyt kehitettävä tuote markkinoille kolmen vuoden kuluessa. Lisäksi olemme kehittäneet viimeisen puolen vuoden aikana paljon laboratorion infraa ja sen avulla on tarkoitus aloittaa tulevaisuudessa uutta palvelutoimintaa.”