Skip to content
Yritystehdas11.4.2019 15:05

Yritysideat lentoon - etuoikeutena valmentaminen

Olen saanut olla vetämässä Ideasta Yritykseksi -valmennuksia ja sparraamassa yritysideoita Yrittäjävalmennuksessa muutamien vuosien ajan. Nämä prosessit ovat ehdottomasti työni parhaita puolia! On hienoa olla näkemässä, miten yritysideat kirkastuvat ja konkretisoituvat ja toiminta tehostuu.

Ideasta Yritykseksi (ent. Esihautomo) on kymmenen viikon ryhmävalmennusjakso, jossa keskitytään yritysidean markkinoiden ja asiakkaiden löytämiseen sekä laskelmiin. Lopuksi oma idea esitellään ulkopuolisille asiantuntijoille. Samat peruskysymykset kannattavuudesta kilpailijoihin ja markkinoinnista kassavirtaan koskevat kaikkia yritystoimintaa aloittavia. Ryhmässä oman idean kehittämistyön hyöty moninkertaistuu, kun osallistujat sparraavat ja oppivat myös toisiltaan. Yritysideat saavat uutta sisältöä tai jopa uutta suuntaa, ja osallistujat voivat vinkata toisilleen myös mahdollisia asiakkaita. Toisinaan taas käy niin, että laskelmien mukaan idea sellaisenaan ei kanna liiketoiminnaksi asti, mikä on myös hyvä tietää jo varhaisessa vaiheessa.

Yrityksen perustamisen ja Ideasta Yritykseksi -valmennuksen jälkeen, on mahdollista jatkaa Yrittäjävalmennuksessa (ent.oppilaitoshautomo). Yrittäjävalmennus on vuoden mittainen yrityskohtainen valmennusprosessi, jossa tavataan kuukausittain ja käydään läpi rahatilanteiden lisäksi ajankohtaiset kuulumiset ja ennalta sovitut kehittämisen kohteet. Yrittäjälle tekee myös hyvää pysähtyä miettimään rauhassa omaa tilannettaan, kun omia tekemisiään ja tekemättä jättämisiään saa kertoa valmentajalle. Vastuu yrityksen kehittämisestä on tietenkin yrittäjällä itsellään, mutta valmentajana voin muistuttaa ja kysellä, kuinka esimerkiksi asiakassuhteita, markkinointia ja kassavirtaa on hoidettu. Yrityskohtainen valmentaminen on todella innostavaa. Vaikka yrittäjyyden opettaminen onkin unelmatyötäni, luksushetkiä ovat ne, kun voin keskittyä yhteen motivoituneeseen yrittäjään tai tiimiin kerrallaan.

Tiedän, että yrityksissä on tämän maan tulevaisuus ja haluan kaikessa työssäni kannustaa ihmisiä yrittäjämäiseen ajatteluun, vaikka jokainen meistä ei omaa y-tunnusta hankkisikaan. Yrittäjyys on vastuunkantoa, tavoitteellisuutta ja rohkeutta – ominaisuuksia, joita me kaikki tarvitsemme.

Mari Hakkarainen
lehtori, biotalousinstituutti JAMK

Mari on yksi Yritystehtaan oppilaitosten yritysvalmentajista. Voit tutustua kaikkiin valmentajiimme sekä muuhun tiimiin tarkemmin tiimi-sivullamme!

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT