Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea oman yrityksen perustaminen voi tuoda tullessaan? Ajatus omasta yrityksestä voi olla kiehtova ja innostava, mutta samalla se voi herättää monia kysymyksiä ja epävarmuuksia.
Yrittäjyys opiskelijana avaa mahdollisuuden soveltaa oppimaasi käytäntöön ja kehittää uusia taitoja. Yrittäjyys voi olla niin päätoimista kuin sivutoimistakin. Jyväskylän monipuolinen yrittäjyysyhteisö ja Yritystehtaan kaltaiset tukiverkostot ovat valmiina auttamaan, jotta voit muuttaa ideasi konkreettiseksi toiminnaksi ja perustaa yrityksen jo opiskelijana.
Tässä blogissa annamme vinkkejä, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, jos haluat tehdä unelmistasi totta ja aloittaa oman yritystoiminnan jo opiskeluaikana.
1. Kirkasta liikeideasi - näin pääset alkuun
Hyvä liikeidea on yrittäjyyden kivijalka, mutta idean ei tarvitse olla täydellinen ennen kuin aloitat. Kyseessä voi olla pieni oivallus, josta lähdet kehittämään jotain suurempaa, tai laajempi konsepti, jota haluat hioa ajan myötä.
Kysy itseltäsi:
• Mitä ongelmaa tai tarvetta haluan ratkoa?
• Miksi uskon, että juuri minun ideani vastaa siihen parhaiten?
• Kenelle ideasi on suunnattu?
• Miksi tämä kohderyhmä tarvitsisi juuri sinun ratkaisusi?
Olemme koonneet blogeihin tarkempia vinkkejä, mistä tunnistat hyvän liikeidean ja kuinka voit ottaa huomion asiakastarpeen liikeideaa kehittäessäsi.
2. Verkostoidu ja löydä tukiverkostosi - näin luot yhteyksiä
Verkostoituminen on yksi yrittäjän tärkeimmistä taidoista, ja opiskelijana sinulla on erinomainen tilaisuus luoda yhteyksiä niin opiskelutoverien kuin ammattilaistenkin kanssa.
Jyväskylässä toimii aktiivinen yrittäjyysverkosto, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja mentorointiin. Yrittäjähenkisiä opiskelijoita löytyy erityisesti Jyväskylä Entrepreneurship Societyn (JES) yrittäjähenkisestä yhteisöstä. Opiskelijoilta opiskelijoille toimiva yhteisö tarjoaa muun muassa puhujatapahtumia, workshopeja, inspiraatiota ja mahdollisuuksia.
Osallistumalla esimerkiksi JESin ja Yritystehtaan tapahtumiin ja valmennuksiin voit tavata muita aloittelevia ja jo pidemmällä olevia yrittäjiä, vaihtaa ideoita ja oppia muiden kokemuksista.
Yritystehtaan verkostoitumistapahtumat, kuten Kasvun aamukahvit, ovat myös loistava tapa tutustua paikallisiin yrittäjiin ja asiantuntijoihin, jotka voivat antaa tukea ja neuvoja esimerkiksi markkinoinnissa, tuotekehityksessä tai rahoituksen hakemisessa. Verkostojen kautta voit löytää myös yhteistyökumppaneita ja mahdollisesti jopa ensimmäisiä asiakkaita.
3. Alkuvaiheen rahoitus kuntoon
Starttiraha - aloittavan yrittäjän toimeentulon tukena
Aloittavana yrittäjänä voit esimerkiksi hakea starttirahaa, joka on TE-toimiston myöntämä tuki aloittaville päätoimisille yrittäjille Suomessa.
Sen tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan alkuvaiheessa, jolloin tulot voivat olla vielä vähäisiä. Starttirahaa voi hakea ennen kuin yritystoiminta on aloitettu. Hakija voi olla esimerkiksi opiskelija, työtön tai työstä tuleva. Starttirahan hakemiseen ei vaikuta yritysmuoto tai toimiala. Tuki voidaan myöntää myös aiemman sivutoimisen yrittäjyyden laajentamiseen päätoimiseksi. Lue tarkemmin starttirahan hakemisesta Keski-Suomen alueella.
Tuotekehitysrahoitus - testaa ideaasi riskittömästi
Voit saada 500–1000 euroa Tuotekehitysrahoitusta liikeidean kokeiluun ennen yrityksen perustamista. Tuotekehitysrahoituksella voit testata riskittömästi liikeideaasi, rahoittaa kokeiluita tai prototyyppejä tai teettää selvityksiä. Liikeideasi voi olla palvelu tai tuote.
Tuotekehitysrahoitusta voidaan myöntää Jamkin ja Jyväskylän yliopiston opiskelijoille tutkijoille ja henkilökunnan jäsenille, joilla ei ole voimassa olevaa y-tunnusta. Tutustu Tuotekehitysrahoituksen mahdollisuuksiin!
Opiskelijayrittäjätuki - alkupääomaa Jamk-lähtöisille yrityksille
JAMK Turbiini-Rahasto Oy tukee opiskelijayrityksiä, joissa vähintään yksi yrityksen omistajista suorittaa tutkintoa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tai hänen valmistumisestansa on kulunut enintään vuosi. Opiskelijaksi katsotaan tutkinto-opiskelija tai harkinnanvaraisesti sellainen henkilö, joka on suorittamassa vähintään 60 opintopisteen verran opintoja Jamkissa.
Jamk Turbiini-Rahaston opiskelijayrittäjätuki on 300 euroa ja tukea voi hakea vain kerran y-tunnuksen perustamisen jälkeen. Tutustu tarkemmin opiskelijayrittäjätukeen.
Turbiinimikrorahoitus - Jamk-lähtöisten yritysten kehittämiseen
Jamkin opiskelijana, alumnina tai henkilöstön jäsenenä voit hakea Turbiinimikrorahoitusta (2000 € - 4000 €). Rahoitusta voit hakea tuotekehitykseen sekä liiketoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Turbiimikrorahoitus on tarkoitettu Jamkin opiskelijoiden ja henkilökunnan innovaatiotoiminnan aktivointiin ja potentiaaliseksi todetun liikeidean edelleen kehittämiseen. Tutustu tarkemmin Turbiinimikrorahoitukseen.
Oppia yrityksen rahoitukseen
Jos liikeideasi tarvitsee ulkopuolista rahoitusta, Yritystehtaan tiimi voi auttaa sinua selvittämään, mitkä rahoitusvaihtoehdot sopivat parhaiten sinun liiketoimintasuunnitelmallesi. Maksuttoman Rahoitusvalmennuksemme kautta voit saada tietoa ja vinkkejä rahoituksen hakuun, mikä tekee rahoituksen hankkimisesta helpompaa ja sujuvampaa. Hyvin laadittu liiketoimintasuunnitelma ja rahoitushakemus ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta voit vakuuttaa mahdolliset rahoittajat ideasi potentiaalista. Muun muassa näihin saat vinkkejä valmennuksessamme!
4. Hae rohkeasti apua – Yritystehdas tukena alusta asti
Yrittäjyys ei ole yksin tehtävää työtä. Yritystehtaalla olemme sitoutuneet tukemaan niin aloittavia yrittäjiä kuin kovaan kansainväliseen kasvuun tähtääviä startup-yrittäjiä.
Jos kaipaat tukea esimerkiksi
- liikeideasi kehittämiseen
- myyntiin
- kannattavuuteen
- asiakaskokemuksen kehittämiseen
- markkinointiin
- hinnoitteluun
liittyvissä kysymyksissä, meiltä löydät osaamista ja apua juuri näissä asioissa.
Ideasta yritykseksi -valmennuksesta voit saada tarvitsemasi tuen liikkeelle lähtemiseen. Valmennuksen aikana saat konkreettista opastusta ja sparrausta liiketoimintasi eri osa-alueisiin, kuten liiketoimintasuunnitelman ja kassavirtalaskelman tekoon sekä markkinoiden analysointiin ja pääset samalla verkostoitumaan muiden yrittäjyydestä kiinnostuneiden kanssa. Ideasta Yritykseksi –valmennukseen et tarvitse y-tunnusta, mutta sinulla on hyvä olla mielessä jo liikeidea, mitä haluat viedä eteenpäin.
Yrittäjävalmennus taas tarjoaa apua jo y-tunnuksen omaaville yrittäjille. Yrittäjävalmennus tarjoaa käytännön työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen ja tukea jokaisessa kasvun vaiheessa – olipa kyse sitten strategian suunnittelusta, markkinoinnin kehittämisestä tai vaikkapa rahoituksen hakemisesta. Vuoden kestävän valmennuksen aikana pääset kokeneemman sparraajan avulla pureutumaan juuri sinun yritykseksesi kehityskohteisiin ja ehditte saada muutoksia aikaan.
Apua yrityksen aloittamiseen löytyy myös Keski-Suomen Yritysideasta, joka on maksuton neuvontapalvelu, joka tarjoaa yrityksen käynnistämistä suunnitteleville tietoa, neuvontaa ja sparrausta liiketoiminnan aloittamiseen.
5. Tartu mahdollisuuteen ja kokeile rohkeasti
Yrityksen perustaminen opiskelijana tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää oppimiasi taitoja ja soveltaa niitä omien ideoidesi kehittämiseen. Esimerkiksi työsuhdepolkupyörien verkkokaupan eCycledin perustaneet ja sittemmin myyneet Juuso Tiitola ja Olli Järvi lähtivät yrittäjiksi tekemällä omasta osaamisestaan bisnestä.
”Meillä ei ollut yritystä perustettaessa mitään ultimaattista bisnesideaa, mutta meillä oli meidän osaaminen. Olimme molemmat tehneet myyntiä ja ensimmäinen ideamme oli lähteä tekemään ulkoistettua myyntiä yrityksille”, Juuso Tiitola kertoo.
Olemme koonneet eri lähtökohdista lähteneiden yrittäjien vinkkejä omannäköiseen yritystoiminnan luomiseen blogiimme.
Me Yritystehtaalla olemme täällä, jotta unelmastasi tulee totta – ota rohkeasti ensimmäinen askel ja lähde matkalle yrittäjäksi!