Skip to content
Yritystehdas7.4.2022 13:51

Itsevarmuutta ja osaamista yrityksen talouden hallintaan

Oskari Perttilä ja Eino Liinamaa ovat opiskelijoita, yrittäjiä ja parhaita ystäviä. Syksyllä 2020 he saivat idean oman padel-hallin perustamisesta ja nyt keväällä 2022 halli on valmis avaamaan ovensa.

Yrittäjien taival ideasta valmiiseen padel-halliin on ollut vauhdikas eikä yllättäviltä käänteiltä ole vältytty. Yritystehdas on päässyt kulkemaan tätä mielenkiintoista matkaa yhdessä kaverusten kanssa, sillä Oskari ja Eino ovat osallistuneet Yritystehtaan Ideasta Yritykseksi -kurssille ja Yrittäjävalmennukseen.

Ideasta Yritykseksi -kurssilla hiotaan muun muassa liikeideasi tuote- ja palvelukonseptia, luodaan kannattavuus- ja kassavirtalaskelmia sekä suunnittellaan muun muassa myyntiä ja markkinointia eli kehitetään monipuolisesti valmiuksia toimia yrittäjänä. Tutustu tarkemmin Ideasta Yritykseksi -valmennukseen.

Yrittäjävalmennuksessa kehitetään jo olemassa olevan yritystä yhdessä oman valmentajan kanssa tehdyn suunnitelman pohjalta. Valmennus kestää vuoden ja räätälöidään henkilökohtaisesti yrittäjän toiveiden mukaan. Oskarin ja Einon kohdalla Yrittäjävalmennuksessa keskityttiin erityisesti kassavirran hallintaan ja talousjohtamiseen liittyvien tunnuslukujen seurantaan. Haluatko kehittää yritystäsi - kurkkaa lisätietoja Yrittäjävalmennuksesta!

 

Idea padel-hallista syntyi kenttävuoroista taistellessa

Oskari ja Eino ovat olleet parhaita ystäviä natiaisista saakka. He tutustuivat toisiinsa aikoinaan Tahkon golfkentillä. Golf kulki kaverusten matkassa vuosia ja tulevaisuus oli jo laskettu lajin varaan.

"Meistä piti tulla Tiger Woodseja. Se oli lapsena meidän ainut tavoite elämässä. Lukioikäisinä olimme golfakatemiassa. Silloin talvet kuluivat Espanjassa golfaten ja siinä sivussa lukiota suorittaen. Armeija-aikoina tulimme kuitenkin vähän toisiin ajatuksiin. Ajattelimme, että jos me ei olla Suomessa parasta tähtikaartia, niin ei me kyllä maailmallakaan pärjätä. Haimme sitten opiskelemaan ja saimme koulupaikat Jyväskylästä. Minä pääsin opiskelemaan Jyväskylän Kauppakorkekouluun ja Eino Jamkille", Oskari Perttilä kertoo.

Ystävykset muuttivat opintojen perässä kimppakämppään Jyväskylään. Golfura oli kuopattu ja tilalle tulivat opinnot sekä muut harrastukset. Ensin padelin pariin löysi Oskari, mutta pian innostus syttyi myös Einossa. Pian ystävykset saivat huomata, että myös moni muu oli löytänyt lajin pariin - kenttävuorojen saamisesta oli tullut erittäin haastavaa.

"Olimme lajista niin fiiliksissä, että olisimme halunneet notkua kentillä jatkuvasti. Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, sillä Jyväskylässä kenttävuoroja oli tarjolla melko rajallisesti. Syksyllä 2020 sitten päätimme, että Jyväskylään on saatava oikea padel-halli, Perttilä muistelee."

 

Yrittäjävalmennus antoi varmuutta talouden suunnitteluun ja yrityskauppaan

Kaverukset lähtivät työstämään ideaa vauhdilla eteenpäin. Keväällä 2021 he osallistuivat Yritystehtaan Ideasta Yritykseksi -kurssille, josta he jatkoivat suoraan Yrittäjävalmennukseen. Tärkeimpänä apuna yrittäjät nostavat esille Yritystehtaan tarjoamat opit ja tuen yrityksen talouden suunnitteluun ja hallintaan. Kun nämä asiat taitaa perusteellisesti, on yrittäjälle ns. maailma avoinna. 

Tärkeimpänä apuna yrittäjät nostavat esille Yritystehtaan tarjoamat opit ja tuen yrityksen talouden suunnitteluun ja hallintaan. Kun nämä asiat taitaa perusteellisesti, on yrittäjälle ns. maailma avoinna.

 

"Itsellä oli jo valmiiksi aika vahvaa talousosaamista kauppiksen puolelta, mutta Yrittäjävalmennuksen kautta sain syvennettyä osaamistani entisestään. Saimme valmentajalta todella hyvän pohjan kassavirtalaskelmaan ja sen avulla kävimme hyvin tarkasti läpi, miten kassa ja talous tulevat rakentumaan. Oli hienoa, että valmentaja katsoi niitä meidän talouslaskelmia kriittisesti, sillä se toi itsevarmuutta omaan tekemiseen ja osaamiseen", Perttilä iloitsee. 

Realististen ja hyvin laadittujen taloussuunnitelmien avulla Eino ja Oskari saivat järjestettyä yritykselleen rahoituksen ja yhteistyökumppanin, jonka seurauksena toimintaa päästiin potkimaan vauhdilla eteenpäin. Vauhdin kiihtyessä matkalla tultiin yllättävään kurviin, ja  ennen kuin padel-hallin ovia saatiin avattua lajin innokkaille harrastajille, pääsivät Eino ja Oskari hieromaan yrityskauppoja.

"Myimme keväällä 2022 Einon kanssa koko Padel Jyväskylän osakekannan Padel Adder Oy:lle. Kaupalla on merkittävä rooli Padel Adderin kasvustrategiassa kohti Keski-Suomen suurinta padelketjua. Osana kauppahintaa minä ja Eino lunastimme myös Padel Adderin osakkeita, joten tulemme jatkamaan Padel Adderin toiminnassa vähemmistöosakkaina", Perttilä kertoo.

"On mahtavaa päästä osaksi suurempaa kokonaisuutta ja viemään Keski-Suomen padelia uudelle tasolle", Perttilä jatkaa.

Kaverukset kuvailevat yrityskauppaa yhdeksi opettavaisimmista kokemuksista. Prosessista teki erityisen mielenkiintoisen ja joskin myös rankan se, että ostajia oli useampi kuin yksi.

“Koko prosessi oli kuin vuoristorata, jonka pyörteissä fiilikset muuttuivat useampaan otteeseen. Olemme kuitenkin tyytyväisiä lopputulokseen. Teimme mielestämme oikean ratkaisun, kun hyppäsimme Tonin ja Jaakon kelkkaan Padel Adderiin.”

 

Yrityksen talousasioiden osaaminen sytytti liekin sarjayrittämiseen 

Eino ja Oskari eivät ole suinkaan odotelleet kädet taskussa padel-hallin valmistumista, vaan Yritystehtaalta saadut tärkeät opit ja itsevarmuus veivät kaverukset siihen pisteeseen, että he voivat kutsua itseään jo sarjayrittäjiksi. He ovat hyödyntäneet yrittämisen intoa ja opittuja taloustaitoja, ja ovat olleet mukana perustamassa urheilutapahtumiin painottuvan Ball day Oy:n sekä Tahgou festivaalin, joka järjestetään heinäkuussa 2022 samassa paikassa, josta herrojen ystävyys sai aikanaan alkunsa.

"Kun yrittäjyyden talousasiat opettelee kerralla hyvin, voi samaa oppia käyttää hyödyksi uusien yritysten kanssa.
- Oskari Perttilä

 

"Kun yrittäjyyden talousasiat opettelee kerralla hyvin, voi samaa oppia käyttää hyödyksi uusien yritysten kanssa. Mielestäni yrittäjänä kaikkia munia ei tarvitse laittaa samaan koriin ja on mahtavaa, kun pöydällä on useampia projekteja yhtä aikaa."

"Tulemme jatkamaan Padel Adderin toiminnassa samalla panoksella kuin alun perinkin oli tarkoitus, joten padel ei ole toistaiseksi lähdössä mihinkään. Yrityskauppa keventää kuitenkin hieman meidän vastuita, joten pystymme keskittymään varmasti myös muihin projekteihimme", intoa tihkuva Perttilä kuvailee.

"Voin suositella lämmöllä Yritystehtaan Yrittäjävalmennusta. Olemme saaneet valtavasti oppia ja varmuutta yrittäjyyteen sekä yrityksen talouden hallintaan."
- Oskari Perttilä

 

Kannattavan liiketoiminnan kannalta on hyvin tärkeää, että yrityksen talousasiat hoidetaan alusta asti huolellisesti. Talouslaskelmia ei kannata suinkaan hutaista vähän sinnepäin, koska jossain kohtaa se varmasti aina kostautuu. Tämän myös Oskari ja Eino ovat ymmärtäneet ja ovat alusta asti suhtautuneet hyvin tunnollisesti yrityksen talouteen ja kannattavan bisneksen rakentamiseen.

"Voin suositella lämmöllä Yritystehtaan Yrittäjävalmennusta. Olemme saaneet valtavasti oppia ja varmuutta yrittäjyyteen sekä yrityksen talouden hallintaan. Tämän seurauksena osaamme tehdä järkeviä suunnitelmia, joissa riskit ja mahdollisuudet ovat huomioitu realistisesti. Valmentajamme on ollut myös avainasemassa tärkeiden suhteiden luomisessa sekä siinä samalla katsonut vähän meidän nuorten poikien perään", Perttilä summaa.

Padel Adderista voit lukea lisää www.padeladder.fi ja somessa @padeladder 

talouden-hallinta-blogi-cta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT