Skip to content
Yritystehdas22.3.2023 14:01

Yritystehtaan Tuotekehitysrahoitus apuna oman tuotteen kehittämiseen

Mitä mahdollisuuksia Tuotekehitysrahoitus antaa oman tuotteen kehittämiseen? Mitkä ovat suurimmat hyödyt, jotka rahoitus mahdollistaa? Entä muuttaako rahoituksen saaminen jotenkin oman tuotteen kehittämistä?

Haastattelimme Yritystehtaan Tuotekehitysrahoituksen saanutta Hanna-Riikka Kantelista näiden kysymysten tiimoilta. Hanna-Riikka on viime keväänä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta valmistunut restonomi. Opintojensa loppupuolella Hanna-Riikka kirjoitti opinnäytetyön siitä, millaista liiketoimintaa ja ansaintamalleja ruokablogeilla on.

Opinnäytetyössään hän myös ideoi mahdollisia tuotteita aiheen ympärillä. Opinnäytetyön tulosten pohjalta syntyikin Sapuskasankarit perhepaketti, joka koostuu kahdesta tuotteesta; pelistä ja reseptipankista. Sapuskasankarit peli innostaa lapsiperheitä yhteisiin kokkailuhetkiin ja Sapuskasankarit reseptipankki sisältää selkeitä reseptejä arkeen.

Sapuskasankarit perhepaketin tarkoitus on antaa lapsiperheille tukea ja innostusta yhteisiin ruoanlaittohetkiin. Valmistuttuaan Hanna-Riikka halusi saada palautetta kehittämästään tuotteesta, josta ei tässä vaiheessa tiennyt kuin pieni porukka. Hän haki Tuotekehitysrahoitusta, jotta pääsisi sen turvin kehittämään ideaansa, saamaan homman kunnolla käyntiin ja esittelemään asiakkaille konkreettista tuotetta.

“Kehitän tuotetta, jollaista ei löydy vielä markkinoilta. Pilotin valmistuttua mietityttääkin, ostaisiko joku tämän tuotteen. On helpompi lähteä myymään asiakkaille ja esimerkiksi yhteistyökumppaneille tuotetta, kun on jotain, mitä heille näyttää. Eli jotain muuta kuin pelkkiä piirrettyjä ajatuksia ja hahmotelmia”, Hanna-Riikka kiteyttää.

 

”Tuotekehitysraha antoi itsevarmuutta siihen, että uskalsi lähestyä esimerkiksi erilaisia painotaloja. Ilman Tuotekehitysrahaa olisin varmaan itse tulostanut pelilaudan jossain kirjastossa ja ollut tosi kapeakatseinen sen kanssa”
- Hanna-Riikka Kantelinen, Sapuskasankarit

 

Tuotekehitysrahan käyttöä varten Hanna-Riikan oli tehtävä valinta, kumpaan  Sapuskasankarit perhepaketin osaan hän käyttäisi saamansa rahan; peliin vai reseptipankkiin. Hanna-Riikka päätyi valitsemaan kehitettäväksi tuotteeksi pelin, sillä siinä oli enemmän kehitettävää.

 

Oman tuotteen kehittäminen mahdollistui Tuotekehitysrahoituksella  

Yritystehtaan tarjoaman Tuotekehitysrahoituksen avulla saa konkreettista apua oman tuotteen kehittämiseen. Hanna-Riikka sai oman tuotteensa kehitykseen 1000 euroa, joka on opiskelijan näkökulmasta iso rahasumma. Tästä on ollut Hanna-Riikalle monella tapaa hyötyä esimerkiksi testiversioiden tuottamisessa. Pelkät testierät ovat kalliita, joten Tuotekehitysrahan ansiosta Hanna-Riikka uskalsi olla ammattilaisiin yhteydessä. Raha siis antoi jo tuotekehityksen alkuvaiheessa mahdollisuuden kontaktoida vakuuttavasti eri palveluntarjoajia.

”Tuotekehitysraha antoi itsevarmuutta siihen, että uskalsi lähestyä esimerkiksi erilaisia painotaloja. Ilman Tuotekehitysrahaa olisin varmaan itse tulostanut pelilaudan jossain kirjastossa ja ollut tosi kapeakatseinen sen kanssa”, Hanna-Riikka kertoo.

sapuskasankarit-hanna-riikka-2Hanna-Riikka Kantelinen haki Tuotekehitysrahoitusta kehittääkseen omaa tuotettaan Sapuskasankarit peliä.

Rahoituksen saamisesta mahdollistunut tuotteen kehitysprojekti avasi siis myös arvokkaan keskusteluväylän eri ammattilaisten kanssa. Omien alojensa ammattilaiset osasivat kysyä Hanna-Riikalta hyviä kysymyksiä, joita hän ei ollut itse tajunnut pohtia oman tuotteen kehittämisessä. Sapuskasankarit pelin kehitysprojekti sisälsi paljon pitkiä ja hyödyllisiä keskusteluja esimerkiksi painotalojen ja kuvittajien kanssa siitä, miten heidän mielestään kannattaisi kehittää tuotetta.

Lisäksi oman tuotteen kehitykseen annettu raha auttoi Hanna-Riikkaa henkisesti. Referenssejä saadakseen Hanna-Riikka antoi Sapuskasankarit pelistä ilmaiseksi testiversioita asiakkaille. Ilmaisten testiversioiden jakaminen oli mahdollista, koska ei tarvinnut Tuotekehitysrahoituksen myötä ajatella pelkkää katetta.

 

Oman tuotteen kehittämisessä ei kannata mennä naimisiin ensimmäisen idean kanssa

Yritystehtaan Tuotekehitysrahoituksesta alkanut oman tuotteen kehitys sisälsi myös haasteita. Hanna-Riikan alkuperäinen suunnitelma oli tehdä Sapuskasankarit pelistä digitaalinen, mutta tämä ei resurssien puolesta ollutkaan mahdollista. Suuret perustamiskustannukset ja vaikeus ylläpitää peliä yksin pistivät idean kokonaan digitaalisesta tuotteesta tauolle. Tämän takia Sapuskasankarit pelistä muotoutui magneetilla jääkaappiin kiinnitettävä lautapeli.

 

”Jos joku lukija on samassa tilanteessa kuin minä vuosi sitten, eli kehittämässä omaa tuotetta ja hakemassa Tuotekehitysrahoitusta, ei kannata liikaa mennä naimisiin oman ensimmäisen idean kanssa. Anna sen tarpeen vaatiessa elää ja kehittyä”

- Hanna-Riikka Kantelinen, Sapuskasankarit

 

Oman suunnitelman muuttumisen myötä Hanna-Riikan täytyi miettiä tarkasti, miten oman tuotteen kehitykseen saadun rahan käyttää mahdollisimman järkevästi. Kun resurssit eivät riittäneet alkuperäiseen suunnitelmaan, täytyi miettiä, miten päästään tavoitteeseen toista kautta. Hanna-Riikka antaakin vinkin omaa tuotettaan kehittäville henkilöille:

”Jos joku lukija on samassa tilanteessa kuin minä vuosi sitten, eli kehittämässä omaa tuotetta ja hakemassa Tuotekehitysrahoitusta, ei kannata liikaa mennä naimisiin oman ensimmäisen idean kanssa. Anna sen tarpeen vaatiessa elää ja kehittyä”, Hanna-Riikka vinkkaa. 

Tämä haaste kuitenkin selätettiin lähipiirin tuella ja avoimella asenteella muutoksia kohtaan. Hanna-Riikka korostaakin puhumisen ja pohdiskelun tärkeyttä oman tuotteen kehittämisessä. Hän puhui paljon läheistensä kanssa projektin edetessä tulleista muutoksista. Avoin pohdinta oman tuotteen kehittämisestä toisella tapaa oli tärkeää.

 

Miltä näyttää Sapuskasankarit pelin tulevaisuus?

Tällä hetkellä Hanna-Riikka on Sapuskasankarit lautapelin kanssa pilotointivaiheessa. Hän testauttaa peliä testiasiakkailla, jotta saa siitä palautetta ja pääsee kehittämään omaa tuotettaan yhä pidemmälle. Vaikka alkuperäinen ajatus digitaalisesta pelistä ei toteutunut, Hanna-Riikka ei ole kuitenkaan vielä kokonaan unohtanut tätä ajatusta. 

”Tällä hetkellä minulla on yhtenä villinä haaveena, että saisin yhdistettyä peliin XR-teknologiaa. Eli pelilauta pysyisi fyysisenä, mutta digitaalisuus tulisi rikastamaan sitä. Mutta tämä on sitten vasta Sapuskasankarit 2.0 asioita. Katsotaan ensin, miten tämä ykkönen lähtee menemään”, Hanna-Riikka kertoo. 

Jatkotuotekehityksen lisäksi Hanna-Riikka haaveilee omasta tiimistä. Hän aikoo kehittää Sapuskasankarit peliä vielä yksin eteenpäin, mutta toivoo tuotteilleen menestystä ja tätä kautta mahdollisuutta oman tiimin muodostamiseen. Hanna-Riikan unelmatiimi koostuisi koodarista, myyntitykistä ja lapsiperheasiantuntijasta, jolla olisi kokemusta myös erityislapsiperheistä. Hanna-Riikan vastuulla puolestaan olisi reseptiikan kehittäminen, ruokakasvatuspuoli ja kokonaisuuksien hallinta, sillä niissä hän on kokkina parhaimmillaan.

 

Hae sinäkin Tuotekehitysrahoitusta ideallesi

Onko sinulla jokin liikeidea, jota haluaisit lähteä testaamaan käytännössä ja johon tarvitsisit rahoitusta avuksesi? Yritystehtaan Tuotekehitysrahoituksella voit testata ja kehittää omaa ideaasi 500–1000 € suuruisella rahoituksella. Rahan voi käyttää esimerkiksi prototyypin testaamiseen, tarvehankintoihin, IPR:n selvittämiseen tai demojen tekemiseen.

Tuotekehitysrahoitusta voi hakea JAMKin ja Jyväskylän Yliopiston opiskelijat, tutkijat ja henkilökunnan jäsenet. Huom! Hakijana ei voi olla yritys, eikä rahaa voi käyttää palkkojen maksamiseen. Tuotekehitysrahoitusta haetaan erillisellä lomakkeella ja valmistelemalla ennakkoon omasta ideasta 10 minuutin esitys, joka esitetään Yritystehtaan ja oppilaitoksen henkilökunnasta koostuvalle noin 5–7 henkiselle arviointiraadille. Tutustu tarkemmin Tuotekehitysrahoituksen hakuprosessiin!

tuotekehitysrahoitus-oman-tuotteen-kehittäminen

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT